Отново се появи бубонна чума в Китай

Между 1000 и 2000 души се заразяват всяка година
6 юли 2020 17:15, Нели Христова
22
Отново се появи бубонна чума в Китай
Снимка: Pixabay

Освен пандемията от коронавирус, във Вътрешна Монголия трябва да се справят и с друг проблем. В събота в град Баяндур бяха регистрирани случаи на бубонна чума, което накара властите да повишат степента на тревога на 3. Тя все пак е втората най-ниска от 4 и ще остане в сила до края на годината.

Чумата, която се причинява от бактерия и се пренася от бълхи и заразени животни, е една от най-смъртоностните инфекции в човешката история. През Средновековието Черната смърт убива близо 50 милиона души в цяла Европа. Бубонната чума е едни от три типа чума - тя причинява подуване на лимфните възли, треска и кашлица.

Властите в Баяндур предупреждават хората да взимат повече мерки, за да предотвратят разпространение на заразата от човек на човек и препоръчват ловът на животни да бъде прекратен. Те също така настояват гражданите да подават сигнали за умрели или болни мармоти. Според историците, именно те са причинили чумата в региона преди десетилетия. Твърди се, че през 1911 година от мармотите е тръгнала епидемията в Китай, която отнема живота на 63 хил. души. Кожата на животното се е използвала в модната индустрия. Чрез търговските връзки, заразените кожи биват доставяни в цял Китай и заразяват хиляди. Тази епидемия е овладяна за по-малко от година, но локални случаи на заразени с чума от мармоти продължава да има.

Миналата седмица два случая на бубонна чума са потвърдени в Монголия. Заразените са двама братя, които си хапнали месо от мармот. А миналият май мъж и жена умряха от инфекцията, след като изядоха суров черен дроб на мармот.

Изобретяването на антибиотиците, които могат да лекуват всякакви инфекции, ако те бъдат хванати достатъчно рано, помага за превенцията на епидемия от чума, от типа на тази през Средновековието, да се случи в наши дни. Но докато модерната медицина може да лекува чума, тя не я е елиминирала напълно, което доведе до това СЗО да я категоризира като "повторно възникващо заболяванe". Между 1000 и 2000 души се заразяват с чума всяка година, но не всички случаи биват регистрирани. Най-често това се случва в Конго, Мадагаскар и Перу, пишат от CNN. Но и в САЩ има дузина случаи на чума на година.

Все още няма ваксина срещу чумата, но модерните антибиотици могат да спрат появата на усложнения.

 

 

 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В тая уродлива гнусна клоака се зараждат всички болести през последните 100 години. ИЗОЛАЦИЯ и пълно блокиране на пътуването на оризници от там къв останалия свят. ПЪЛНЕН БЛОКАЖ на мизерните оризници! Малко ли запалиха света с вирусите си, сега и чума ни трябва
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Не планетата а политиците, майна
19
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
До: номер 8

И аз съм на същото мнение.
Много шум за нищо.
Чума има и в САЩ.
Годишно умират между пет и петнадесет души от бубонна чума в САЩ.
18
2
 
4
 
! Отговори
ние тях те нас преди 6 месеца
3-та Е неизбежна,кроят планове,лудите
17
4
 
2
 
! Отговори
Елекрониксуперсоник преди 6 месеца
Ай ся друго 25,психотроника
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
заглавието няма връзка със статията
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2020 годината, която продължава да дава :) Не е смешно. Всъщност бубонната чума е най-смъртоносния вариант на чумата и смъртта от нея е изключително гадна и грозна. Прочетете в уикипедия. Не мога да повярвам, че някъде тя отново избуява. Май май планетата е решила да ни види сметката. Че много си повярвахме нещо.
14
8
 
1
 
! Отговори
Отново се появи преди 6 месеца
на баба ви фърчилото
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко се яде в Китай. Копане, садене е трудно за тях!
12
4
 
12
 
! Отговори
ПланЪт преди 6 месеца
До 2050г. населението на земята трябва намали под границата от 500 милиона. Всички методи за позволени.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
вече ще се мре.
10
10
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 6 месеца
И така ще е до изборите догодина! Требе да изберете Спящия от Банкя.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ам' трипер има ли?
8
2
 
15
 
! Отговори
И там, и там преди 6 месеца
За какво спорите, в момента има установени случаи на бубонна чума и в република Монголия, и във Вътрешна Монголия, която е северна област на Китай.
И по-спокойно, там има огнища от десетилетия или даже от векове, но никой не е допуснал заразата да плъзне масово. Огнища има и в граничещи с Монголия и Китай райони на Русия, но взетите досега мерки са се оказвали достатъчни.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В САЩ годишно умират от 5 до 15 човека от бубонна чума.
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези има ли нещо, което да не ядат? Няма ли нормарна храна там по дяволите?
5
5
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 6 месеца
Божее тия не знаят какво е Монголия, ама за чумата обясняват.. Тя никога не си е тръгвала! И днес се лекува с oбикновен антибиотик.
4
2
 
23
 
! Отговори
23 преди 6 месеца
алоо неграмотни
Вътрешна Монголия е провинция в Китай
3
2
 
28
 
! Отговори
Велможа преди 6 месеца
Вътрешна Монголия е географска област в Китай невежо.
2
16
 
3
 
! Отговори
! преди 6 месеца
Не се опитвайте да отклонявате вниманието на хората с тези болести, тези болести се лекуват. Много по опасна болест в момента е Ковид-19 от тази бубонна чума е слабо заразна в сравнение с коронавируса.