Учени алармират: COVID се разпространява над два метра

Те искат да се преразгледат указанията за превенция
Обновена: 7 юли 2020 08:47 | 7 юли 2020 08:00, Петя Славова
33
Учени алармират: COVID се разпространява над два метра
Снимка: БГНЕС

Международна група от 239 учени призова властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция, предаде БГНЕС.

В коментар, появил се в списание Clinical Infective Diseases, експертите написаха, че проучванията показват “извън всякакво съмнение”, че вирусите могат да пътуват десетки метра във въздуха, а анализите на някои събития показали, че същото важи и за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Още по темата

“Измиването на ръцете и социалното дистанциране са подходящи, но според нас, недостатъчни за осигуряване на защита от дихателни микрокапчици, пренасящи вируси, пуснати във въздуха от заразени хора”, написаха авторите, водени от Лидия Моравска от Техническия университет в Куинсленд.

Техните препоръки включват по-голяма вентилация за закрити помещения; въвеждането на високоефективни въздушни филтри и ултравиолетови лампи; и да се избегне пренаселеността в сградите и в обществения транспорт.

Когато заразен човек кашля или киха, той изхвърля капчици с различни размери. Тези над пет до десет микрометра падат на земята бързо в рамките на метър или два, докато капчиците под този размер могат да станат суспендирани във въздуха в така наречения “аерозол”, оставайки на височина за далеч по-дълго и пътувайки по-далеч.

В научната общност се провежда бурен дебат за това доколко инфекциозните микрокапчици са в контекста на COVID-19, но засега СЗО съветва, че това се проявява при “при конкретни обстоятелства”.

От друга страна, проучванията на конкретни събития на разпространяване на заразата показват, че предаването на микрокапчици не е ограничено до болници.

Потокът от въздух от климатична инсталация изглежда, че прехвърля коронавируса на няколко маси в китайски ресторант през януари, където собствениците се заразяват, показва проучване.

Авторите на новия коментар признаха, че доказателствата за предаване чрез микрокапчици са „несъмнено непълни“, но твърдят, че доказателствата за големи капчици и повърхностно предаване също са непълни, но все пак са основата на здравните насоки.

"Следвайки принципа на предпазливостта, трябва да се справим с всеки потенциално важен път, за да забавим разпространението на COVID-19", написаха те.

“Надяваме се, че нашето изявление ще повиши осведомеността, че предаването на COVID-19 във въздуха представлява реален риск и че мерките за контрол, както са посочени по-горе, трябва да бъдат добавени към останалите взети предпазни мерки”, заключиха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
До 26, 27 и 28 преди 3 години
Ще ме прощаваш, ама двата вируса в паничката на петри с к'ъв микроскоп да ги наблюдавам? Щото да ме прощаваш, ама с моя къде диоптър, диоптър и половина до нанометри вече не ф'ърлям.А, и ако все пак препоръчваш електронен микроскоп, аре да ми обясниш как така пра'иш, че облъчените и унищожени проби да ги гледаш кат на кино, та чак да мърдат?
28
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Отива си лятото.... идва есента дръж здраво
27
2
 
2
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
До MitakaТва лекарство за краста по кучета се изпозлвало от гадния и мръсен Киро Гелът в гадният му и мръсен "Биовет"! Вие бихте ли взели лекарство произведено от този доказан престъпник и основен приближен на Хунтата? Никогиш!
26
2
 
2
 
! Отговори
Ще ти кажа: преди 3 години
Айнщайн прави своите мисловни експерименти. Аз направих своя. В момента в който посеете короната и в следващия момент, когато сложите капката бяс, короната умира! Вирусът е просто устроен - иска да те убие и те завоюва. Обаче ако друг вирус е там и му пречи бясът има способността да се адаптира към него и да го очисти! На боксовия ринг човешко тяло остава само един цар на ринга, ама него знаеш как да го вържеш!
25
1
 
2
 
! Отговори
Подсказка: преди 3 години
Бясът хапе Корона и го увива, че му е конкуренция да те убие! Бясът го убива с ножовете за нервната система. Чакаш бяса да си свърши работа! Вържи после бяса!
24
1
 
2
 
! Отговори
Мал.о.у.м.ни.ци преди 3 години
Една и съща Петри чиниика с подхранва - сложи вътре две посявки - на Корона и на Бяс. Гледай с микроскопа какво става! И после ми приказвай! Една Коронка не остава!
23
1
 
4
 
! Отговори
man преди 3 години
Ами да стопираме държавата за 1г докато отмине. Само някой да не реве,че няма кинти.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че може на два и повече метра. Това са леки частици и не е проблем да стигнат далеч, но не означава, че два метра са основен фактор на разпространението. Едно са два метра на открито и проветриво, а съвсем друго са два метра в заведение на закрито при скупчени хора.
21
3
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Амчи сига какво правим? Заравяме се в бункерите и СЗО да ни носи дезифенктант, маски и хляб?Имам чувството, че всички лекари, лаборанти, професори и мед сестри сега са се развихрили много здрави и ще ни плашат с всякакви вирусчета, с които сме ЖИВЕЛИ МИЛИОНИ ГОДИНИ ДОСЕГА и ще използват истерията за да ни наложат МЕДИЦИНСКА ДИКТАТУРА, пред която комунизма ще ни се стори като абитурентски бал
20
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До МитакаГледам да им го опростя ... :D Все е нещо ... Маски няма да сложат никога. (освен ако няма глоба ..)
19
2
 
3
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Не е достатъчно кихането в ръкава. Говорене, викане, пеене, плюене отделят също се отделя
18
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Кихане и кашляне в сгъвката на ръката. Без крясъци. Поне като не носите маски, спазвайте това ...
17
6
 
5
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Аз какви балове и абсолвентски съм имал си е моя работа. Важното, е че съм заврърлщшил и живея в държава, в която хората имат интелекта да се пазят с маски, нищо че имат 10 пъти по-малко случаи от бг и 100 пъти по-добра здравна система
16
14
 
9
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Ковида може и да се лекува, тъпотата не. Цял свят се пази с маски, Бай *** по форумите обаче знае, че болест Ковид няма.Дори и Путин, който плаща на повечето *** тука ви каза, че най-ценното са хората. Но това важи за хора, не за вас.
15
2
 
14
 
! Отговори
Други учени преди 3 години
Първи случаи на заразяване по телефона се доказаха в Патагония...
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски краде от държавни поръчки за ВМА, от лекуване на политици и бизнесмени, от назначаване на хора от над 2 метра.Алармиращо е, че колкото и да има личен шофьор и да е злоупотребил за милиони - още няма кюлчета по 1кг в шкафа!
13
10
 
8
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Ходете на балове, ходете на дискотека, в болниците ще ви лекува Мангъров с ивермектин - лекарство за краста при кучета. В момента това се изпитва
12
2
 
7
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Нормално е да влиза и пррзнушите нали са свързани уши нос гърлоПросто не са взели пари от Сзо за да изследват този случай
11
4
 
9
 
! Отговори
До Митака преди 3 години
Митак, затова никакви балове! Ако вземеш, че завършиш висше - взимаш дипломата, накисваш я в белина и се затваряш за поне 45 години. На 70-тия рожден излизаш за нови маски и дезинфектант.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какво от това? страхливците ще гният опаковани така или иначе