САЩ и Япония изследват заедно Луната до 2024 г.

Двете страни подписаха съвместна декларация за сътрудничество
12 юли 2020 16:38, Петя Славова
26
САЩ и Япония изследват заедно Луната до 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Представители на Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония и Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) подписаха съвместна декларация за сътрудничество в програмата за изследване на Луната, предаде ТАСС.

Документът предвижда кацане на Луната до 2024 г., съобщава Bulgaria ON AIR.

В документа е записано, че участието на японската страна се свежда до създаването на близка до луната космическа станция Gateway.

На 18 октомври 2019 г. японското правителство обяви решение за присъединяване към лунната програма на НАСА.

Още през пролетта на миналата година НАСА обяви, че програмата за изследване на Луната се нарича Artemis. Проектът ще се състои на три етапа: първият (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, който ще бъде изстрелян в орбита от сложна ракетна система за изстрелване на космически кораби около Луната и връщането му на Земята. Този етап е планиран за втората половина на 2020 г., информира БГНЕС

Вторият етап (Артемида 2) – обиколка на естествения спътник на Земята с екипажа на борда, насрочен за 2022 година.

На третия етап (Артемида 3) НАСА очаква астронавти да могат да кацнат на Луната през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах, става въпрос за огромни разходи, които не могат да се правят за забавление. До скоро космическите технологии се правеха с много пари, затова само от държавен бюджет за отбрана. Обаче далеч не най-добрите специалисти са на държавна работа, нито най-ефективното ползване на ресурсите става в държавни фирми. Частния бизнес го доказа, като той не лишава държавата от средства за образование, здравеопазване и т.н. А създава работни места. Затова държавата отдавна не го прави, а частника го може.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия дни великата македонска армия ще им обяви война, луната си е македонска и те ще си я бранят, като доган Росенец
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бързат да поставят артефакти, които да "докажат" уж ходенето на техни "астронавти" на луната!
3
3
 
5
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Стъпване на луната няма да има! Вероятно никога.Преди 50 години когато компютрите има размери на стая и изчислителна мощност по малка от тази на нокиа с фенерче американците успяха да стъпят на Луната 6 пъти в рамките на 3 години. От тогава до днес вече 48г. нито един човек не е стъпвал на Луната. А за това време колко много се развиха технологиите. Само си помислете за какво става въпрос!Който има акъл в главата знае за какво говоря. Излъгаха целият свят.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния проект за крадене на пари . Още навремето американците бяха изгонени от Луната и със забрана да стъпват там от инзвънземна раса
1
1
 
3
 
! Отговори
Корифей преди 3 години
Със стари к-ви, нов бардак е работата с партиите.