Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население

Населението на 23 държави ще е наполовина
15 юли 2020 17:00, Нели Христова
113
Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население
Снимка: Pixabay

Светът не е добре подготвен за глобалния спад на раждаемостта, който ще се отрази ужасяващо на обществата. Това гласи ново изследване на учените от Университета във Вашингтон, публикувано в медицинския журнал "Лансет".

Според тях до края на века населението на почти всяка държава ще започне да намалява. А до 2100 година населението на 23 нации, включително Испания и Япония, ще е наполовина. Обществото ще започне да застарява, а толкова хора ще стават на 80 г., колко деца се раждат.

Когато индексът на раждаемостта падне под 2,1, една нация започва да намалява. През 1950 година жените са имали средно по 4,7 деца през живота си. Според проучването, през 2017 година раждаемостта е паднала до 2,7, а до 2100 година индексът ще е 1,7. Според учените през 2064 година броят на хората ще достигне своя пик - 9,7 милиарда, а след това ще започне да пада и ще стигне 8,8 милиарда до края на века.

"Това е доста сериозно - по-голямата част от света естествено преминава към спад на населението. Мисля, че е трудно да осъзнаем колко важно е това. Ще трябва да организираме обществата си по нов начин", казва един от учените - проф. Кристофър Мъри, пред BBC.

Защо спада раждаемостта?

Той не е свързан със стерилността. Според изследването все повече жени отделят повече време на образованието и кариерата си. Също така достъпът до контрацептиви е доста по-лесен. В съвременния свят жените избират да имат по-малко деца. Така спадащото ниво на раждемостта в някои аспекти е история на... успеха.

Според проучването пикът на населението на Япония вече е минал. Той е бил 128 милиона през 2017 година. До края на века броят на японците ще е приблизително 53 милиона. Спадът в Италия също ще е драматичен - от 61 млн. до 28 млн. за същия период от време. Населението на 2 държави ще намалее с повече от половината.

Пикът на Китай ще настъпи след 4 години, когато населението му ще е 1,4 млрд. души. До 2100 година то ще е намаляло до 732 млн. Индия ще заеме мястото на Китай като държавата с най-голямо население. Не толкова стряскаща е прогнозата за Великобритания. Тя ще стигне своя пик през 2063 година с население от 65 млн. души. След това то ще започне да пада.

Проблемът е голям, тъй като се очаква 183 от 195 държави по света да са със застаряващо население. Това може да ви звучи добре, тъй като е полезно от екологична гледна точка. Но учените казват, че има и друг ъгъл, от който да погледнем случващото се: "Възрастните хора ще са повече от младите. Това ще доведе до обърната възрастова структура, а след себе си тя носи много негативни последствия", обяснява проф. Мъри.

Изследването предвижда, че броят на децата под 5 години ще падне от 681 млн. до 401 млн. през 2100 година. За сметка на това, броят на хората над 80 ще скочи от 141 млн. до 866 млн.

"Това ще създаде огромна социална промяна. Това ме притеснява, тъй като имам 8-годишна дъщеря и не съм сигурен как ще изглежда света, когато тя порасне", казва Мъри. А въпросите са много - кой плаща данъците в застаряващ свят, кой плаща за здравната грижа за възрастните хора, кой ще се грижи за тях? И най-вече - ще могат ли хората въобще да се пенсионират?

"Трябва да се приземим меко", категоричен е професорът.

Има ли решение на проблема?

Някои държави като Великобритания използват миграцията, за да компенсират спадът в раждамостта, но това не е решение, тъй като спадът на населението се очаква в почти всяка държава по света.

"Ще има състезание за това, при кого да отидат мигрантите, тъй като те няма да са много", предсказва Мъри. На някои места има привилегии за родителите - по-дълго майчинство или бащинство, финансови стимули, безплатна здравна грижа за децата. Но и тези мерки все още не дават резултат.

През това време населението на Африка се увеличава. Нигерия ще се превърне във втората най-населена държава с популация от 791 млн.

"Броят на афроамериканците в повечето държави ще се увеличи. Това ще е повратна точка в борбата срещу расизма, тъй като ще се срещаме с все повече чернокожи хора", казва Мъри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
13
 
! Отговори
Стига глупости... преди 3 години
До Правят ни на будалиДвамата родители трябва да имат поне две деца, за да има нулев прираст на населението в България. За да има положителен прираст на населението в България трябва да има поне три деца в семейство.
44
3
 
24
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
за това сега има милиардери, цялото покачване на производителността на труда от 1975 до сега в следствие на автоматизация и компютаризация е в техните джобчета, за това в момента Директор на корпорация в САЩ за Средно за 1 ден изкарва заплащането на подчинените си за година, т.е. а през 1970 на същата позиция си правил на година не повече 2 пъти повече от средната годишна заплата на подчинените ти. За това Средна Класа вече няма, а богатите стават по-богати.
43
6
 
16
 
! Отговори
До Направете сравнен преди 3 години
Ами на 95% от населението трябва да се намери работа, иначе те не знаят какво да правят с живота си.Преди 200 години са били на полето. Сега там са само комбайни.Преди 100 години са били в заводите. Сега там са само роботи.Сега ги слагаш в офис-парковете, зад клавиатурата.Какво друго да направиш? Тези хора ще са нещастни, ако са пълни с време, което не знаят как да оползотворят.
42
2
 
24
 
! Отговори
Направете сравнение преди 3 години
Едно време в канцеларията (от италиански) или офиса(по днешни стандарти) имаше само пишещи машини, преспапиета, печати, индиго, мастилници, станционарни телефони. И всичко си работеше. На 8 часов работен ден, 5 дни в седмицата.Сега, 20 години след дигитализацията, същият работен ден, същите часове, същите ангажименти?!За какво е дигитализацията, ако не облекчава работния ден на хората, обработващи данни?
41
5
 
19
 
! Отговори
една жена преди 3 години
Да не искаш да живея като прабаба ти? Но тогава ще ставаш в 4 часа да впрягаш воловете, а не да се качваш в БМВ - то! Ще блъскаш, докато стигнеш 40 - 50 и при Св. Петър!
40
5
 
23
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Не се раждат хора които искат да работят,да създават блага,да творят/защото виждат,че труда им се изяжда от други/а се размножават се безхаберните които ще опоскат планетата.И край.
39
4
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Какво сте нафрашкали минуси за това, че е достатъчно 1 - 2 деца? Кой ви знае дали и едно можете да издържате? Жените да не ви са крави, и немеца много правилно каза, че съвсем не всички искат да правят кариера, но работят, за да има сносни условия, а не жива мизерия, това ли искате, да не би да сте някакви *** и само да ядете!?
38
5
 
7
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 3 години
Поздравления с помоща на НПО-тата за 0-ла време успяхме да затрием вечният си враг!
37
7
 
25
 
! Отговори
До Моята пра-баба преди 3 години
Никой няма нищо против белите жени да раждат като прабаба ти. Но днес стандартът на живота е друг. Поне половината български жени не биха ходили на работа, ако мъжът им можеше да издържа семейството.Ако се гласува закон, според който ще се дава 5-6-стайно общински жилище на всяко семейство с поне две деца, ако родителите имат минимум средно образование и ще им бъде подарено, ако родят трето дете, няма да раждат ли?
36
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляването на популацията е мн. добро нещо. Проблема е, че при нецивилизованите стремоглаво расте. До 50 години ще ни залеят и претопят. Единствената надежда на цивилизацията са Китайците. Европейците са чао.
35
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Винаги съм се чудел защо, нали има машини, автоматизация, един трактор например работел поне за хиляда души, защо животът не става по-евтин и се реве постоянно, както имаше коментар по-долу. Може би най-смисленото обяснение, че действително богатите намират начина да приберат де що пара има? Наистина най-добре 1- 2 деца, но да могат да се справят с живота си.
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка, всяка, не е всяка. На всякъде муджахидините и унджубайците се плодат като зайцииии, хлебаркиии и мишкиии, по 4 жени и 20 деца, живеещи на социал в Европа. Менкат си се с 6 евра на месец, а белия роооб бачка за тях... ;)
33
4
 
37
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Проблемни са не страните,където намалява населението,а където расте!То и 4-5млрд са много за Земята,а да не говорим за 8-9!Трябва да се наблегне на намаляването на раждаемостта в Африка и Азия!А не да се разселват из белите държави!Белите страни от своя страна,трябва да помислят за възпроизводството си.Ако е нужно-и на индустриален принцип,пари и технологии имат.
32
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И какво се шокирате толкова, да не би винаги да е имало десетки милиарди на тази планета - какво, ще трупаме отпадъци навсякъде, имам предвид и отпадъци като хора, защото повечето дето се раждат, си въобразяват, че трябва само да консумират, не и малко да се потрудят? Нямало кой да работи - че то и сега работят почти 70 годишни! Хайде престанете с това реване!
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали реваяха че имало много хора на земята. Сега пък реват че не се раждали достатъчно. Какво искате последно?
30
9
 
29
 
! Отговори
Правят ни на будали преди 3 години
Какво лошо има в това едно момиче да завърши поне средно образование, да улегне като характер, което става не по-рано от 25-28-годишнавъзраст и едва тогава да си избере съпруг? Нали така ще прецени по-трезво с кого би живяла и създавала потомство.Какво лошо има, ако това момиче има професия и благодарение на нея носи у дома заплата. Нали тогава семейството ще бъде два пъти по-заможно и ще живее два пъти по-добре?Какво лошо има, ако децата са само 1-2? Нали така ще ги възпита и отгледа по-добре
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете в нета за "плана Калерги" ционистки план за унищожаване на бялата раса и християнството
28
3
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стига с тая раждеаемост! От километър се вижда, че колкото повече са и повече раждат, са толкова по-т.ъпи и не могат да се справят с предизвикателствата на новия свят! Това са глу.пости за пенсиите - при добри технологии и стига богатите да не прибират де що пара видят, ще има пари и за пенсии, и за всичко! Повече от 1 - 2 деца не трябва да има, защото от там нагоре за нищо не стават поради липса на време и възможности да се озаптяват, не ви ли е толкова ясно!?
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ***, гейове, у р о д и, брадати европейки, е кой да прави деца
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са само жените. И мъжете вече не искат повече от едно дете. Че и 1 им е много. Пречи да си ходят на ексурзийки и командировки с любовниците, по барове и дискотеки, по хотели и круизи.