Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население

Населението на 23 държави ще е наполовина
15 юли 2020 17:00, Нели Христова
113
Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население
Снимка: Pixabay

Светът не е добре подготвен за глобалния спад на раждаемостта, който ще се отрази ужасяващо на обществата. Това гласи ново изследване на учените от Университета във Вашингтон, публикувано в медицинския журнал "Лансет".

Според тях до края на века населението на почти всяка държава ще започне да намалява. А до 2100 година населението на 23 нации, включително Испания и Япония, ще е наполовина. Обществото ще започне да застарява, а толкова хора ще стават на 80 г., колко деца се раждат.

Когато индексът на раждаемостта падне под 2,1, една нация започва да намалява. През 1950 година жените са имали средно по 4,7 деца през живота си. Според проучването, през 2017 година раждаемостта е паднала до 2,7, а до 2100 година индексът ще е 1,7. Според учените през 2064 година броят на хората ще достигне своя пик - 9,7 милиарда, а след това ще започне да пада и ще стигне 8,8 милиарда до края на века.

"Това е доста сериозно - по-голямата част от света естествено преминава към спад на населението. Мисля, че е трудно да осъзнаем колко важно е това. Ще трябва да организираме обществата си по нов начин", казва един от учените - проф. Кристофър Мъри, пред BBC.

Защо спада раждаемостта?

Той не е свързан със стерилността. Според изследването все повече жени отделят повече време на образованието и кариерата си. Също така достъпът до контрацептиви е доста по-лесен. В съвременния свят жените избират да имат по-малко деца. Така спадащото ниво на раждемостта в някои аспекти е история на... успеха.

Според проучването пикът на населението на Япония вече е минал. Той е бил 128 милиона през 2017 година. До края на века броят на японците ще е приблизително 53 милиона. Спадът в Италия също ще е драматичен - от 61 млн. до 28 млн. за същия период от време. Населението на 2 държави ще намалее с повече от половината.

Пикът на Китай ще настъпи след 4 години, когато населението му ще е 1,4 млрд. души. До 2100 година то ще е намаляло до 732 млн. Индия ще заеме мястото на Китай като държавата с най-голямо население. Не толкова стряскаща е прогнозата за Великобритания. Тя ще стигне своя пик през 2063 година с население от 65 млн. души. След това то ще започне да пада.

Проблемът е голям, тъй като се очаква 183 от 195 държави по света да са със застаряващо население. Това може да ви звучи добре, тъй като е полезно от екологична гледна точка. Но учените казват, че има и друг ъгъл, от който да погледнем случващото се: "Възрастните хора ще са повече от младите. Това ще доведе до обърната възрастова структура, а след себе си тя носи много негативни последствия", обяснява проф. Мъри.

Изследването предвижда, че броят на децата под 5 години ще падне от 681 млн. до 401 млн. през 2100 година. За сметка на това, броят на хората над 80 ще скочи от 141 млн. до 866 млн.

"Това ще създаде огромна социална промяна. Това ме притеснява, тъй като имам 8-годишна дъщеря и не съм сигурен как ще изглежда света, когато тя порасне", казва Мъри. А въпросите са много - кой плаща данъците в застаряващ свят, кой плаща за здравната грижа за възрастните хора, кой ще се грижи за тях? И най-вече - ще могат ли хората въобще да се пенсионират?

"Трябва да се приземим меко", категоричен е професорът.

Има ли решение на проблема?

Някои държави като Великобритания използват миграцията, за да компенсират спадът в раждамостта, но това не е решение, тъй като спадът на населението се очаква в почти всяка държава по света.

"Ще има състезание за това, при кого да отидат мигрантите, тъй като те няма да са много", предсказва Мъри. На някои места има привилегии за родителите - по-дълго майчинство или бащинство, финансови стимули, безплатна здравна грижа за децата. Но и тези мерки все още не дават резултат.

През това време населението на Африка се увеличава. Нигерия ще се превърне във втората най-населена държава с популация от 791 млн.

"Броят на афроамериканците в повечето държави ще се увеличи. Това ще е повратна точка в борбата срещу расизма, тъй като ще се срещаме с все повече чернокожи хора", казва Мъри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
17
 
! Отговори
Няма да са много преди 3 години
мигрантите ли?! Неотдавна някой ги нарече "човешко цунами". Този се опитва да ни агитира да приемем мигранти, това е целта на многото му приказки и емоции.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора, които да гледат деца със заплата от 610лв.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е тужно да си Българин и да разбираш от всичко
22
3
 
24
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
А защо жените бачкат като луди? Всички преследват кариера? нееее. Истината е, че просто вече трябва да бачка и тя наравно с мъжа, за да може семейния бюджет да се закърпи. Ако останат парички и за едно дете - перфектно. Но интелигентния човек си прави сметка колко деца може да изхрани. Ние не сме нигерийци, които правим деца - колкото повече толкова повече, пък после ще оживее ли, има ли какво да яде и т.н. да не ни интересува. Африканци не искаме. Вдигнете заплатите и децата ще са налице.
21
5
 
15
 
! Отговори
Моята пра-баба има преди 3 години
До Анонимен11 деца. Едно застреляно, едно професор по право в СУ, едно в Швейцария, едно умряло от болести. Другите средна ръка.Но е родила 11 деца в рамките на един брак, от един съпруг! И доживя до 94 годишна възраст.
20
3
 
15
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Не това е шокиращо.Нали трябва да се редуцираме до 1 милиард, за да оцелее планетата и да може да възобновява ресурсите си?Нали вследствие на автоматизацията още преди края на този век работните места в целия свят щели да бъдат само около половин милиард на брой?Така че, няма нищо страшно в това, че населението на земята намалява по естествен път без войни и унищожителни пандемии.Друго е страшното -ударно се плодят онези, които не щат да работят, а чакат наготово. Това налага крути мерки.
19
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всяка страна, а всяка цивилизована страна. Единствената държава, която е дала нещо на света и има голям положителен прираст на населението е Китай. Африканците никога нищо не са създали. Не съм расист и нямам нищо против последните, просто това е факт. И докато САЩ и Европа продължават да наливат пари в черния контитент, нещата няма да се подобряват.
18
0
 
9
 
! Отговори
ЧоВид Убирайсе преди 3 години
Вирусът наречен човечество ще започне да се самоограничава докато не изчезне напълно след няколко хиляди години, което ще е най-накрая дългоочакваната новина за планетата и животинския свят!
17
2
 
18
 
! Отговори
Гк преди 3 години
Азиатците и Африканците не спират да се множат като мравки са, и след това емигрират във Европа, търсейки по нещо добър живот
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Мъри като искачернокожи да му дадем цели махали имаме.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете не могат да раждат, жените могат. Следващи коментари са излишни!
14
2
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Хората стачкуват срещу Господ, като не се размножават.Нищо. Един потоп, земетресение или епидемия (а, тя почна...) и скоро ще има нова смяна, която да благославя Бога.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то затова се пропагандират ЛГБТ права, аборти, безбрачие и феминизъм
12
4
 
20
 
! Отговори
Ко ши кайти преди 3 години
Чичкото с мустака от Австрия май май не беше луд а?
11
1
 
10
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Олигархията, която корумпира и заграби всичко е виновна. Да им се конфискуват активите. Политиците - на кол.
10
1
 
29
 
! Отговори
Демо Граф преди 3 години
А защо трябва да ставаме 8 милиарда... или 10 милиарда... ? и без това земята е пренаселена . По-високата популация означава повече храна за изхранване на населението... и повече произведени оттпадъци... и повече енергия... повече жилища ... повече производство... и повече въглеродни емисии в атмосферата ...Аааа , това също означава повече роби за постоянно увеличаващите се заводи на свръхбогатите в стремежа им за по-бързо и по-бързо ЗАБОГАТЯВАНЕ. И повече безмозъъчни избиратели за политиците
9
6
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Какви деца да имам,в общество от "чипирани"!Като гледам тези дето имат деца,май са изтървали коня!Обачеа и едни кариеристки са навъдили,на 50 годишна възраст ще разчитат на непорочното зачатие
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е стратегията на Новият Световен Ред.Елиминиране бялата раса и християнството.Увеличаване на черната раса и джендърството.2100г. на Земята ще има 5 милиарда скандинавски негроможендъри.Идилия.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде знаят пък тия? Как можеш да експолираш толкова сложна функция с такава точност?
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабите ни имаха по 5 деца затова бяхме достигнали 9 милиона. А сега и половин бебе няма. Жените тръгнаха да правят кариери вместо да раждат. Мъжете немогат да издържат семейства с на Бойко Тиквата големите пачки. Е какви бебета искате.