Безработните повече от устроените на работа, тенденция ли е?

Какво ще се случи с отпадане на сезонната заетост?
5
Безработните повече от устроените на работа, тенденция ли е?
Снимка: БГНЕС

За втора поредна седмица новорегистрираните безработни в цялата страна са повече от постъпилите на работа чрез бюрата по труда. Съответно те са 5100 и малко над 4000 души, според последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специалното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19.

Още по темата

Наблюдението се извършва всяка седмица от 3 февруари насам. Данните сочат, че за периода от старта на наблюдението до 2 август включително новорегистрираните безработни са общо малко над 234 000 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда – 137 000 души.

От средата на май до 20 юли регистрираните в бюрата по труда бяха по-малко от устроените на работа. Втора поредна седмица обаче тенденцията е обратната.

Синдикални експерти прогнозират, че наесен предстои нов бум в безработицата и една от основните причини ще бъде краят на сезонната заетост в туризма и селското стопанство, предаде БНР.

До момента пик в безработицата бе отчетен между 6 и 12 април. Тогава новорегистрираните безработни бяха над 31 000, а постъпилите на работа едва 2985 души.

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Гунчо преди 2 месеца
Като прочетох коментара и пишеш Балгария,нява да те взема и за метачка със това ВИШО.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ас сам безработен!!!111 с вишо образувание сам заварших унсс специалнос икономика. никаде неме вземат на работа а сивито ми е перфектно!!!!!!!111111 знам англиски, балгарски малко немски. всичко са враскари никаде нете взимат на работа заотва хора умни като мен емигрираха и работят в чужбина по полетата!!!!!!! после зашто ниямало интелегентни хора вав балгария. е откаде да има като ги изгонихте?>?? ас сам жив пример!!!111
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудиха се как да създадат нова икономическа криза и... създадоха Ковид 19 !
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Територията е във фактически ФАЛИТ. Което и целта. Черния лебед шества!