Eвропейския съюз не е "столица на целия континент" за да наказва Беларус

Според проф. Захари Захариев изборите в страната не са манипулирани
13 авг 2020 22:50, Нели Христова
127

Каква трябва да е ролята на Европа по повод нарастващото напрежение след изборите в Беларус?

"Европа би трябвало да се занимава с ЕС и да престане да се вживява в ролята на непрескочим фактор в световните дела, и Брюксел да се вживява като столица на целия континент, използвайки санкции", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което се случва в момента в Беларус, е колкото странно, толкова и логично.

"Въпреки всичко хората излизат на улицата и искат смяна на сегашния президент", каза още той.

Според него на участници в протестите са младите, интелигентните хора, които не се страхуват от действията на униформените.

"Страхът никога не е бил особен фактор. Народопсихологията на беларусите е завидно спокойна, уравновесена и добронамерена", заяви проф. Захариев.

Той посочи, че се наблюдава ефект на тапетите - старите тапети у дома започват да дразнят човек и той иска да ги смени при първа възможност. Също толкова важен е и генерационния ефект, при който новото поколeние търси своя подход.

"Нито една от тези политически сили няма своя алтернативна визия за бъдещето на страната, освен нормализиране на отношенията със Западна Европа", обясни проф. Захариев.

Според госта Беларус е изключително важна роля за Русия.

"Преди време между СССР и най-близката напреднала страна от НАТО беше на около 10 хил. км. В момента тази граница е стопена до 1000 км, ако падне и Беларус се открива цялата линия до Санкт Петербург и Москва. Русия няма да го позволи и ще бъде готова да отстъпва", заяви проф. Захариев, като добави, че Лукашенко трябва да помисли за своето оттегляне.

"На изборите не е имало манипулация, но трябва да познаваш беларусите. Едно е положението сред интелигенцията и друго сред масите - работниците, селяните, които са гарантирани, от това, което Лукашенко им дава", каза той.

Според проф. Захариев реакцията на милицията не е остра, това е в стила на съветското време.

Гостът е на мнение, че украински сценарий не е възможен, тъй като го няма този антируски национализъм, които беше свързан с противопоставянето на католици и православни в Украйна.

"Ако Лукашенко беше намерил пътя за своето мирно оттегляне и включване в управлението на страната на една нова генерация политици, това щеше да му гарантира трайно място в Пантеона на безсмъртието", добави още той.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС и Меркел, защо се правиха на слепи и глухи когато Макрон тероризираше жълтите жилтки,обстреваше ги с гумени куршуми,сълзотворен газ,имаше жертви,и остави хора инвалиди без ръце или крака заради тези куршуми?! Лицемери.
114
0
 
8
 
! Отговори
Михали преди 1 месец
Всичко което казва професора е абсолютна истина. И за Лукашенко и за *** реакции. Кви са тези от Брюксел? и какви са тези двойни стандарти при протести някъде. Видяхме последиците от майдана на урките, само прасета се настаниха в креслата и няма оправия. Беларусите са от друуга мая. И как пък щяло пиклата с 10% да бъде лехитимен президент? Колкото и да е имало измами, знаете ли колко хиляди стоят зад 1% гласували, как пък да стане такава далавера. Всичко е до болка познато. Лицемерието.
113
9
 
4
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
От къде изкопахте тоя милиционер "професор"?! Драги "Професоре", тапетите вкъщи не те налагат с палки и не те влачат по пода … все още! Русия "няма да позволи"?! А къде според Вас, дълбоко неуважаеми отиде правото на избор на самите белоруси? Или викате, не им трябва такова? Те ще изметат дъртия *** и въобще няма да го търпят.
112
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като изборите не са манипулирани, значи няма проблем за нови избори с межднародни наблюдатели.
ПП. Поредният ДС професор пак се изказва.
111
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя професор, е доставен сутринта, топъл-топъл от пекарната на ДС за политически кадри.
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде ги намирате тия професори бе... Как ми е писнало от такива...
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
108- ВЕРОЯТНО СИ МИСЛИМ, ЧЕ ИСКАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ЗАД ГРАНИЦА ЗАРАДИ НИСКАТА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- 129ЕВРО. ДО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ И ТЕ ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТИТЕ СИ В МИЛИОНИ.
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 105,
Как по-точно разбра, че белорусите искат да емигрират, след като населението на Беларус за 30години е намаляло с около 600хил.д. основно поради нисък естествен прираст? За сравнение населението на България за същия период от време е намаляло с над 2млн.д.
107
5
 
8
 
! Отговори
странни метаморфози преди 1 месец
Чудя се за следното. Само допреди 12-13 години всички българи ревяха в един глас как Света и в частност Европа трябва да се намеси за освобождаването на българските медици в Либия. Как трябвало либийските диктатори да се накажат. По БТВ, а и всички национални ТВ презентиращите стояха закичени със някаква значка.
Мина време, освободиха ги, либийския диктатор бе наказан. Нима има някаква благодарност?!? Нееее...
Сега ревът е друг. Не закачайте и не давайте оценки за никого. Ако и да коли и беси
106
3
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Кой е професор Захари Захариев и какви са неговите възгледи?
105
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го знам този какъв професор е, но хабер си няма от ситуацията или вече мозъкът му си е отишъл. Беларусите се чудят как да имигрират не защото положението там е много добро. Лукашенко е последния диктатор в Европа. Как може това да се харесва?
104
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ютюб има док филм - бивш охранител разказва как в деведесетте години са отвлекли и застреляли в една гора лидера на тогавашната опозиция по нареждане на Лукашенко
Гледайте и ще видите истинското лице на убиеца Лукашенко
За Лукашенко да фалшифицира избори е детска игра
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен/102

може, не го знам. ... други пък целуват дупето на меркел- както се казва; "за всеки влак има пътници"
102
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя професор сигурно целува портрета на сталин като си ляга
101
5
 
12
 
! Отговори
идетрибунал преди 1 месец
Захаринчо пак се изпразни от екрана!Батка трябвало мирно да се оттегли и да дойде нова евроатлантическаеничарска пасмина!Професорче,Батка до сега удържа набезите на московските и други олигарси да приватизират беларуската промишленост,да им завземат пазарите и ги наравят катоукроидиотите!Захарчо,Батка прябваше да попита народа си искали страяната да стигне дъното като най-бедната в ЕС страна-България!Замълчи юда!
100
14
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 месец
Професоре, Петербург, Лондон, Париж и Виена, също не са били ''столица'' на Османската империя, ама са се намесили след баташкото клане. Нямаш представа какво става в Беларус в момента.
99
4
 
0
 
! Отговори
BlackSeaARA преди 1 месец
На който не му е много ясно що за страна в момента е Беларус нека погледне линка: https://investoracademy.blogspot/2015/12/blog-post.html
98
4
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е верно,Брюксел не е столица на континента Европа,но и Фашингтон не е столица на планетата земя,обаче си вре гагата навсякъде по света..

..Та така:-Кой колкото може..И колко му е голяма "Марината"..И колко са му атомните бомби..И изобщо ,какви са му мераците..

.."вива Лас Вейгъз"!
97
18
 
6
 
! Отговори
Ненормалник преди 1 месец
Този червен червей е сляп и глух
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Барселона, Париж и сега в Берлин също яко ги биха и окървавиха, с патрони, газ и бетееери че имаше и няколко убити в един от тези градове... Сега, проблемът очевидно е в легитимацията кой може да чете уроци по демокрация и кой не може и трябва да слуша батко си да му ги обясни тия уйдурми... Очевидно беларусите трябва да слушат и да си записват, че после ще ги и изпитват.