Лукашенко е категоричен: Без повторни избори в Беларус

Няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск, заяви той
17 авг 2020 13:44, Нели Христова
74
Лукашенко е категоричен: Без повторни избори в Беларус
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има".

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Нови стачки се очакват днес. Вчера стотици хиляди излязоха отново на улицата. Протестът бе определен като един от най-мащабните.

Първият лидер на независима Беларус, който изигра роля в разпадането на Съветския съюз, смята, че позициите на президента Александър Лукашенко са силно разклатени от най-силната кампания за свалянето му от 26 години, но че той все още би могъл да се задържи на власт с подкрепата на Кремъл.

Станислав Шушкевич, 85-годишен стар опонент на Лукашенко, каза вчера, че могъщият съсед Русия е дала да се разбере, че все още подкрепя беларуския лидер, който е изправен пред вълна от недоволство заради твърдения за изборни измами и полицейска бруталност.

Лукашенко, явно насърчен след два телефонни разговора с руския президент Владимир Путин през уикенда, вчера започна политическа контраофанзива със собствен митинг в Минск, отхвърляйки призивите за организиране на нови избори. Въпреки всичко събитието на Лукашенко не можеше да се сравни с най-големите опозиционни демонстрации. Те подновиха призивите за неговата оставка, но въпреки тяхната карнавална атмосфера, според Шушкевич "не може да се твърди, че ерата Лукашенко приключва".

"Не смятам, че може да се каже такова нещо поради една проста причина - Лукашенко служи на Кремъл, защото иначе нямаше да може да се задържи на власт. Кремъл го подкрепя", каза той пред Ройтерс в телефонен разговор от своята вила (дача) в Беларус.

Шушкевич напомни за бързата поздравителна телеграма на Путин до Лукашенко въпреки безредиците и двата телефонни разговора между лидерите. Кремъл заяви, че Москва е готова да предложи военна подкрепа, ако се наложи.

Русия смята Беларус за жизненоважен транзитен коридор за своя петрол и за буфер, защитаващ западния й фланг. Отношенията им се обтегнаха, когато Лукашенко започна да протака, показвайки явна неохота спрямо натиска на Кремъл за по-дълбока интеграция между двете страни. Шушкевич обаче определя тази съпротива като димна завеса, която прикрива колко проруска в действителност е политиката на Лукашенко.

Шушкевич отхвърли идеята, че Русия ще изпрати войски в подкрепа на Лукашенко.

"Те не са необходими. Беларус има много повече войници на глава от населението от други държави", заяви той.

Москва разполага с други инструменти, за да помогне на Лукашенко, като кредитни линии в подкрепа на кретащата командна икономика от съветски тип, смята той.

Шушкевич отхвърли варианта за дворцов преврат, при който вътрешният кръг на Лукашенко да се обърне срещу него.

"В продължение на 26 години Лукашенко си избираше много послушни подчинени и много послушни военни. Плаща им се щедро", напомни той.

Шушкевич изигра историческа роля в преговорите през 1991 г. с руския президент Борис Елцин, на които бе договорено разпускането на Съветския съюз.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор, който като държавен глава вече не разполага с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт. Това германският политик заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!" изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си".

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право".

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой обърна ли внимание какви знамена развяват протестиращите? Съвсем не приличат на демократични.
49
8
 
2
 
! Отговори
Лукашенко е дрът преди 3 години
*** от типа върл сталинист параноик , само патрон в десятката го лекува .Банкя- сенко е боядисан и си гледа шкафа....ама само го плашат и затова още не си е заминал..
48
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То народа е застанал срещу него, където се появи и почват да го освиркват, ама той виждал заплаха отвън, егати и смешкото
47
7
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Отдавна е прекрачил чертата,от която няма връщане назад.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Координацията на протестите отвън се потвърждава отчасти от дейностите, които каналите в Телеграм развиха днес. Например Nexta , на белоруския емигрант Степан Путило, който живее във Варшава. Именно чрез него към протестиращите се разпространяват подривни съвети, които съвпадат с учебните наръчници на Киевския Майдан:Стойте в големи групи!, Направете верига с ръцете си, Опитайте се да извеждате от строя максимално специалното оборудване и превозни средства (на силовите структури
45
3
 
3
 
! Отговори
или хората убиват преди 3 години
Един или той ще убие хиляди ! Така че и да давате цветя на омончовците и да ги прегръщате накрая пак ще се изпотрепете ....
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nexta използва технологията Peer2Peer като носещите линии WiFi до 100м Bluetotth 3 до 50м като на всеки 100 телефона един излъчва WiFI Hotspot. По този начин се получава мобилна мрежа на предаване без използване на GSM клетки . Самите телефони играят ролята на клетки. Технологията е замислена в САЩ с цел организиране на малки бойни отряди в райони с недобра инфраструктура и при организиране на така наречените цветни революции.
43
10
 
10
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Каквото и да е, Лукашенко доказа, че е добър политик въпреки, че Западът е много негативен към него като към всичко от бившия соц. лагер. Аз мискля, че той ще вземе правилните решения и сега - не е въпрос да се умира, а да се живее достойно, приемайки всички последствия от това, което се е случило...Всичко останало би довело до много лоши последствия за страната от какъвто и чгъл да го погледнеш...
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а с нашия БойкоШенко к'во праим ?
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До това ни чакаглупости на търкалета, точно Тиквата демострира поведението, арогантноста и безочието на Лукашенко, и по прякори си подхождат :)
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бунтовете в Беларус се координират от чужбина. Лидерът на опозицията Светлана Тихановская се оттегли от участие в протестите. Мненията на политолозите се различават: някои смятат, че протестът е спонтанен и следователно децентрализиран. Други казват, че технологията на "разпръснатия Майдан" се тества в Беларус с помощта на социални приложения за моментни съобщения без Интернет. Едно от тези приложения разработени с американско финансиране е Nexta. Това приложение използва технологиятаPeer2Peer
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този момент протестите в Беларус са само и единственно насочени срещу Лукашенко, няма протести срещу Русия или излизане от съюза им, затова и Путин освен подкрепа на приказки друго няма да направи, още повече че армията доста сериозно застана зад протестиращите и ОМОНовците им се наложи да свият сърмите и да почнат да освобождават задържани, ако все пак Путин си позволи да прати "ихтамнети" това ще е като ритуално самоубийство, още повече че в далечния изток има много силни протести срещу нег
38
3
 
5
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 18Искаш да кажеш, че Лукашенко се "инати" като нашто БСП - те са си ортаци! Щото у нас именно БСП са тези, които използват административно - насилствените тоталитарни методи - нема значение какво мислиш, важното е кво кае Партията, значи...Да...Тъпият инат е характерен за тези хора! БСП трябваше отдавна да се махне от политическата сцена след всичките ѝ безобразия по времето на прехода, но...за тях това не е проблем - 2,3 милиона хора избягали заради тях зад граница, кво им пука?
37
8
 
8
 
! Отговори
това ни чака преди 3 години
Хубаво гледайте какво става в Беларус. Ако безделникът от Дондуков 2 се докопа до властта, това чака и нас. Не чакайте за никакви предсрочни избори, никаква конституция, лентяят иска власт и то цялата власт. Ще има терор, мъст, бой от полицията. Това е основната цел на протестите, служебно правителство, обезглавяване на службите, разправа с опонентите и колкато си може изтегляне на изборите във времето. Ще се търсят различни поводи-епидемии и други.Злото не се спира пред нищо.
36
3
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Какъв проблем за запада да заплати на 200000 хиляди протесторащи като после ще спечелят милиарди от страната разбивайки им икономиката и настанявайки войски ощи по-близо до Русия? Ако е спечелил 55 на 45 да кажеш фалшификат , но при 90 на 10 не може да има фалшификат и то за една *** на 30 години дала си авансово ***на запада. Като не и харесва Минск да иде и във фашистка Украйна да живее да види ползата от демокрацията.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия няма да ги пуснат да си ходят кат другите така лесно
34
1
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
До Fax from KazanА тук Бойко клекна пред 5 палатки и 10тина пейки на Орлов мост..................Там - двама убити, над 1300 в ареста, десетки пребити. Тук едно наркоманче от Хага орева света и наплюха полицаите, че са го пребили ти да видиш.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е NextaРедакционният екип се състои от четирима души, намиращи се във Варшава. Освен канала в "Телеграм" тя има и акаунт в Youtube.Просевеич нарича Nexta "децентрализирана медийна организация от XXI век". Тя няма един основен сайт, а няколко различни канала - както за да стига по-лесно до аудиторията, така и за да не рискува основният ѝ канал да бъде спрян от властите.Каналът използва предимно информация, пратена от потребителите, но Протасевич не вижда проблем в това, както и във
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само беларуската Батька, може да бие по наглост нашето Баце - ФАКТ !
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До diana21Каква провинция е гласувала за него бе, погледни какво става в Гомел, Витебск, Гродно, Брест