Лукашенко е категоричен: Без повторни избори в Беларус

Няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск, заяви той
17 авг 2020 13:44, Нели Христова
74
Лукашенко е категоричен: Без повторни избори в Беларус
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има".

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Нови стачки се очакват днес. Вчера стотици хиляди излязоха отново на улицата. Протестът бе определен като един от най-мащабните.

Първият лидер на независима Беларус, който изигра роля в разпадането на Съветския съюз, смята, че позициите на президента Александър Лукашенко са силно разклатени от най-силната кампания за свалянето му от 26 години, но че той все още би могъл да се задържи на власт с подкрепата на Кремъл.

Станислав Шушкевич, 85-годишен стар опонент на Лукашенко, каза вчера, че могъщият съсед Русия е дала да се разбере, че все още подкрепя беларуския лидер, който е изправен пред вълна от недоволство заради твърдения за изборни измами и полицейска бруталност.

Лукашенко, явно насърчен след два телефонни разговора с руския президент Владимир Путин през уикенда, вчера започна политическа контраофанзива със собствен митинг в Минск, отхвърляйки призивите за организиране на нови избори. Въпреки всичко събитието на Лукашенко не можеше да се сравни с най-големите опозиционни демонстрации. Те подновиха призивите за неговата оставка, но въпреки тяхната карнавална атмосфера, според Шушкевич "не може да се твърди, че ерата Лукашенко приключва".

"Не смятам, че може да се каже такова нещо поради една проста причина - Лукашенко служи на Кремъл, защото иначе нямаше да може да се задържи на власт. Кремъл го подкрепя", каза той пред Ройтерс в телефонен разговор от своята вила (дача) в Беларус.

Шушкевич напомни за бързата поздравителна телеграма на Путин до Лукашенко въпреки безредиците и двата телефонни разговора между лидерите. Кремъл заяви, че Москва е готова да предложи военна подкрепа, ако се наложи.

Русия смята Беларус за жизненоважен транзитен коридор за своя петрол и за буфер, защитаващ западния й фланг. Отношенията им се обтегнаха, когато Лукашенко започна да протака, показвайки явна неохота спрямо натиска на Кремъл за по-дълбока интеграция между двете страни. Шушкевич обаче определя тази съпротива като димна завеса, която прикрива колко проруска в действителност е политиката на Лукашенко.

Шушкевич отхвърли идеята, че Русия ще изпрати войски в подкрепа на Лукашенко.

"Те не са необходими. Беларус има много повече войници на глава от населението от други държави", заяви той.

Москва разполага с други инструменти, за да помогне на Лукашенко, като кредитни линии в подкрепа на кретащата командна икономика от съветски тип, смята той.

Шушкевич отхвърли варианта за дворцов преврат, при който вътрешният кръг на Лукашенко да се обърне срещу него.

"В продължение на 26 години Лукашенко си избираше много послушни подчинени и много послушни военни. Плаща им се щедро", напомни той.

Шушкевич изигра историческа роля в преговорите през 1991 г. с руския президент Борис Елцин, на които бе договорено разпускането на Съветския съюз.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор, който като държавен глава вече не разполага с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт. Това германският политик заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!" изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си".

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право".

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да допусне Лукашенко хаос в страната си. Улицата не може да диктува, с малка група крайни екстремисти, нито да подкопава устоите на държавността, правейки властите да изглеждат не на място.ОМОН показаха, че след твърдата си реакция, митингите могат да бъдат мирни. Сега един след друг, разните му опозиционери, ще бъдат въвлечени в форуми, където ще могат да си играят на политика, и постепенно нещата ще отминат. Този номер с революциите отдавна е отигран,
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както ние ги гледаме отстрани така и преди 89 нас са ни гледали и съжалявали
28
4
 
2
 
! Отговори
Астор преди 3 години
До diana21Ти явно си от Белоруското посолство.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типична Соц сага :) Чакаме зелените човеци, без маркери по военната униформа да разцят Беларус на две. Това получава всеки, който е служил верно на раша. Да не забравяме, че и България беше разцепена на две от същия тея зелени човеци. Но България успя да се съедини отново, без война.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До diana21Какъв па прогрес е осигурил ? та това е страната с най-нисък БВП на човек в Европа
25
0
 
2
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 21Вероятно провинцията е гласувала за Лукашенко - те винаги са по-консервативни....
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се лъжеш, че Лукашенко е по добре от Борисов вие тоя не може да изгодните ония на орлов мост ще ви разтреля
23
3
 
6
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До АсторЗнаеш ли, той може да управлява 26 години, но това не означава, че е диктатор. Според мен, той е достатъчно гъвкав за да осигури прогрес на страната през всичките тези години, осигури един блестящ преход към пазарна икономика. Прав си, че вероятно управлението му се опира на тоталитарните административно-насилствени методи и корупция. Мисля, че Лукашенко е истински политик и добре осъзнава нуждата на страната от интеграция със световните ценности и той НАИСТИНА гледа за път натам
22
3
 
1
 
! Отговори
Астор преди 3 години
До Анонимен До 19Богата фантазия ей, съчиняването на фалшиви новини явно вече е професия.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил спечелил с 80 % е къде са тия 80%, вчера на митинга дето си организира неможа и 10 хиляди човека да събере, в същото време само в Минск имаше над 200 хиляди протестиращи срещу него, тоя човек тотално е загубил връзка с реалноста, и ако Путин си позволи да вкара войски в Беларус за негова подкрепа, ще си вкара най-зрелищния автогол
20
5
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
ЕС били солидарни със протестите във Беларус срещу Лукашенко,аз предлагам на лицемерите от ЕС да пратим тиквата във Беларус а те да ни дадат Лукашенко
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус действа така нареченото ядро от НПО та с западно финансиране. Излязоха разкрития и кои социални приложения използват Nexta plus Telegram за формиране на отрядите подробни инструкции как да намалят с коли полицията да използват коктейли *** да използват трактори фадроми фойерверки за разпръснати на полицията да отнемат оръжието и екипировката им. Всичко това е отдавна подготвено и зобре обмислено. Във всяка една група има по 1 такъв водач който ги нахъсва за безредици и го има в инт
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
инати се кат' нашто Баце, ама нема къде да ходи
17
6
 
5
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Батка,Батка абе кога ще им кажеш на твоите платени опозиционери да кажат искат ли Беларус да заприличая на днешна България!Най-бедната в ЕС,корупция,продажна съдебна система,престъпност,проституция,наркомания,разрушена здравна система,демографски срив!Така Батка кажи им каво постигна България на която преди 1989г. завиждахме за това,което бе постигнала в своето развитие!НАЙ-СИЛНИЯТ АРГУМЕНТ Е СРАВНЕНИЕТО,ОТ КОЕТО И НАШИТЕЕНИЧАРИБЯГАТ!
16
4
 
2
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Най-добре е , според мен, Лукашенко да се извини публично на демонстрантите за действията на полицията му в първите дни и да обсъди с опозицията едни повторни избори под международно наблюдение с участието на руски такива /за балансиране на страните!/. Разбира се, че ще има и местни наблюдатели - така че всичко да бъде ясно и точно! Това би било не поддаване на натиска на улицата, а едно достойно поведение на един отговорен политик... И той и опозицията искат едно: доброто на страната!
15
6
 
4
 
! Отговори
Астор преди 3 години
До diana21Ха Ха, този човек е диктатор от 26 години и никога няма да загубу избори. Сляпа ли си, на кой свят живееш.
14
1
 
5
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
А тук Бойко клекна пред 5 палатки и 10тина пейки на Орлов мост.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го слушайте беларусци. Вижте България от бедна соц държава вече е член на Нато, ЕС и скоро Евро зоната. Стандарта е 10 пъти по-висок спрямо соца. Хората пътуват из света, на почивки, имат си техника и коли. Махайте ги тея изедници с тяхната философия за изолация и бедност. Живота си върви и остарявате и нищо не виждате от него. Както нашите пенсионери, нищо не видяха. Цял живот бапкаха, бдз пари... Накрая умряха и без пари.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко да не се праве на умряла лисица.Кога Лукашенко дойде до тоя правилен извод, че може да работи с опозицията? Сега след като се уплаши от мтинги по 100 000 души.Тй си мисли, че с неговите главорези ще наплашат хората и пак ще продължава като преди.Но беларусите се оказаха печени и не се отказаха.И сега почна да свива знамената и да се съгласява да се договаря с опозицията.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позицията на президента Александър Лукашенко не са силно разклатени от най-организираната кампания за свалянето му от 26 години. Подозирам, че някои си правят плановете без кръчмаря да помогнат отвън на протестиращите. Не бъдете лекомислени! Спомнете си думите на отговорни представители на руската власт от преди няколко дни, които декларираха и гарантираха силов отговор при нарушаване на съюзната граница Русия-Белорусия.