Ердоган нападна Гърция, посяла хаос в Средиземно море

Не стихва напрежението заради спор за ресурси
25 авг 2020 10:04, Елка Василева
57
Ердоган нападна Гърция, посяла хаос в Средиземно море
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че турските военноморски сили няма да се оттеглят, докато Гърция "сее хаос" в Източното Средиземноморие, където страните разположиха фрегати на фона на нарастващо напрежение заради спор за ресурси, предаде Ройтерс.

"Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея", заяви Ердоган след среща на кабинета.

Той добави, че Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има претенции.

"Гърция обяви собствения си НАВТЕКС по незаконен и неправомерен начин... С този подход Гърция пося хаос, от който няма да може да избяга", заяви Ердоган.

Още по темата

Турция удължи проучвателната мисия на своя изследователски кораб Оруч Реис в спорна част на Източното Средиземноморие до 27 август, предизвиквайки напрежение в региона. Атина определи проучването като незаконно, припомня БТА.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви пред журналисти вчера, че Гърция е издала НАВТЕКС, който също изтича на 27 август.

"Гърция отговаря спокойно и с готовност както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо, за да защити суверенните си права", посочи Пецас.

Членките на НАТО Гърция и Турция имат остри разногласия по отношение на претенциите си за въглеводородните ресурси в зоната, основаващи се на различни гледни точки за границите на континенталния шелф във водите, където се намират основно гръцки острови.

Отделно турското министерство на отбраната обяви военно учение с участието на турски и съюзнически кораби, което ще бъде проведено в Източното Средиземноморие днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
да преди 3 години
Мръсни, гадни и долни племана са и гърци , и турци...............яли сме им попарата, и на едните и на другите!!!
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето продалжава да лаее но без се да посмее отдавна.ама срамота за българите да подкрепят *** и техния диктактор
46
15
 
20
 
! Отговори
Гадове мръсни преди 3 години
Гърци с вас сме!
45
3
 
2
 
! Отговори
Гогоолу преди 3 години
Ердоманг срещу байманг Ал, вата мата гладна.!.
44
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция да ни връща Беломорието и да се маха от бреговете на Турция.
43
10
 
14
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Гърците живеят с открадната история от траки и египтяни. Това няма да може да се крие вечно. В САЩ професорите по история отдавна се усетиха за голямата гръцка измама.Науката откраднахте от Египет, а историята от траките.
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даде и името на подводницата = НАУТИЛУС !..Това пак е реминисценция и отметка към Древната Гръцка Морска Традиция и Успехи .3.ТРЕТО = Когато САЩ стартираха Космическата си Программа, и по-конкретно Направлението за достигане и Кацане на Луната = ДАДОХА ЗАГЛАВИЕ И ТИТЛА НА ЦЯЛАТА ПРОГРАММА = ''''АПОЛЛОНН'''' = АПОЛЛО !!АППОЛО 1 2 3 4...АПОЛЛО 8....АПОЛЛО 11...АПОЛЛО 12...АПОЛЛО 13...АПОЛЛО 14...АПОЛЛО 15...АПОЛЛО 16...АПОЛЛО 17....АПОЛЛО 18 !!ОТНОВО ЗА СЛАВАТА НА ГРЪЦКОТО ВЕЛИКО НАСЛЕДСТВО
41
14
 
14
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Половин Гърция е българска земя и население.Колкото и да не съм фен на Турция, трябва да сме с тях.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ в своята конституция директно е ЗАПИСАЛ при създаването си в 1776 год. -- ЧЕ Е ДУХОВЕН И АКТУАЛЕН НАСЛЕДНИК НА ДРЕВНА АТИНА (ГЪРЦИЯ) И НА РИМ (Рома Республикум и Рома Имперум) !САЩ , с декрет веднага след ПЪРВАТА Св. Война в 1920 год, промени имто на Военноморкси си Сили от ''Ю ЕС Американ Вар Флеет'' = НА Ю ЕС НАВИ !!За да подчертае приемствеността от Древната Гръцка Култура и Морската Традиция на Атина.ВТОРО = Когато САЩ пусна Първата Атомна подводница в света = в 1952 год, даде и им
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 години след Османската империя региона е в кръв и убийства ,тогава империалистите са насъсквали народите да палят и въстанат само и само да унищожат Османската империя и да обсебят богатствата му,сега не е ли същото империалистите пак смучат богатствата насъскват арабите,евреите,към бунтове а малките държави като балканите и близкия изток са в кръв и беднотия
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние ще му кажем Аго за да му стане на Ердоган драго, и ще го оставиме да си копа за газ до България за да му е все драго! Е такъв педдал и национален предател ни управлява 11години
37
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MenА ти я кажи преди това българите как са нападали и издевателствали над помашкото население в района,в Батак турците не са клали а са помаците за отмъщение
36
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да забравя и простя клането в Батак, старозагорското клане и още стотици кланета. Турците са порили коремите на бременни жени и са хвърлял бебета и посичали във въздуха. Забивали са пирон в черепите на жени и деца. Турция дори едно извинявай не е казала за тези зверства. Такива кланета не се забравят и прощават.
35
10
 
28
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Време е турция да бъде изхвърлена от нато и завяна в ***....
34
9
 
16
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Идея си нямате колко турци в момента трескаво се опитват да докажат, че са с български корени. Просто са наясно какво ще се случи с Турция. Ще ни се изсипят като рояк скакалци със стотици хиляди! Социалната ни система просто ще гръмне!
33
5
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименЯ пак напиши в батак как са ги закриляли.
32
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е тази "охота и благоденствие" като през цялото време са правили въстания и са драпали с всичка сила да се махнат?Никой не бяга от хубавото.Как не ви омръзна да пишете глупости?А със западните "варварски племена" се разбирахме прекрасно.И смятахме турците за варвари.И до днес така смятаме.
31
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 години е просъществувала Османската империя и всички народи които я населявали живеели под закрилата на султана в охота и благоденствие ,народите независимо дали да били християни или мюсюлмани са били опазени от западните варварски племена и кръстоносци
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25:Точно, те са така от около 1400г. Всичко около тях под ножа, настъпване агресивно, нахално и така се прави де.Не че ги защитавам, ама с меки китки о усмивки нищо не се постига. Лошото е ще ние не ставаме. Години наред сме винаги на губещата страна, и така ще си остане во веки веков. 2050г Бг население 5 млн, Турция 80 млн. Превърнаха ни в тяхна провинция, изкупиха бизнесите, хотелите, земята
29
12
 
13
 
! Отговори
Нико Тоскани преди 3 години
По принцип цялата турска брегова ивица == е НАША ГРЪЦКА ОТ 5000 ГОДИНИ .ВИЕ ТУРЦИ ЛИ СТЕ КАКВИ СТЕ, ГЪРЦИ МЮСЮЛМАНИ ЛИ СТЕ ?..МНОГО СТРАННО ПЛЕМЕ СТЕ ВИЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ '''ТУРЦИ''' --ВЗЕХТЕ СЪС УБИИСТВА БРЕГОВАТА ИВИЦА НА АНАТОЛИА ПРЕЗ 1922 ГОДИНА.ВИЕ И ТОВА КОЕТО ИМАТЕ ОТ ЛОЗАНСКИЯ ДОГОВОР, КОЙТО ОТМЕНИ СЕВЪРСКИЯ ДОГОВОР - КОЙТО БЕШЕ СПРАВЕДЛИВ И ТОЧЕН .ВИЕ ТУРЦИТЕ , ТОВА КОЕТО ИМАТЕ ПО ЛОЗАНА, ВИ Е ОГРОМЕН БОНУС И НЕЗЕМНО НЕСПРАВЕДЛИВО, УЛТРА-НЕСПРАВЕДЛИВО ВЗЕХТЕ ЦЯЛАТА БРЕГОВА ИВИЦА на ***