Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция
Обновена: 13 сеп 2020 21:21 | 13 сеп 2020 21:21, Веселина Йорданова
128
Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Десетки хиляди протестират днес в Беларус срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Опитите да бъдат издигнати барикади в центъра на града бяха осуетени от спецчастите на полицията. 

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция, до която протестиращите успяха плътно да се приближат. Едва вечерта беше възстановен мобилният интернет, изключен по нареждане на властите. По последни данни, днес са били арестувани най-малко 400 протестиращи.

На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.

Още в началото на протеста бяха арестувани 250 души. Аргументът е, че задържаните са използвали знамена и други символи, които не са били регистрирани по установения ред, както и плакати с различно съдържание, включително оскърбително. 

Според очевидци 100 000 демонстранти са се включили в днешните протести.

Десетки хора, които подкрепят протестите в Беларус, се събраха пред посолството на страната в Москва.

"Голяма грешка е руският народ да подкрепя режим, който не може да бъде наречен другояче, освен фашистки. Искаме да бъде чуто мнението на народа, че с този човек не може да се говори, защото той е нелегитимен президент", сподели рускиня пред местните медии.

"Народите на Беларус и Русия винаги са били братски и затова правителството на Русия трябва да подкрепи беларуския народ, а не диктатора", сподели друга.

Масовите протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. За тях опозицията твърди, че са фалшифицирани, докато президентът Лукашенко, който е на власт от 26 години, отрича това и твърди, че зад протестите стоят чужди сили.

Утре Лукашенко трябва да посети Русия за разговори с колегата си Владимир Путин, а двете страни започват съвместни военни учения на 14 септември.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: БеларусМинскпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.И двамата президенти са напълно нелегитимни т.е. узурпатори на властта в Русия и Беларус. Путин в крещящо нарушение на руската конституция с неговия 4-ти мандат, а Лукашенко след чудовищна фалшификация на изборите.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтранджатаКакъв протест?! 1000 платени прости жени и 2000 зомбирани младежи?! Тези ли ще свалят Лукашенко?!
37
9
 
8
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Гробовното трио да види какво се казва ПРОТЕСТ а те с 100-200 несретника ще правят "въстание" хо хо хо трябва ръцете Борисови да целуват че още ги търпи и не ги е наритал както се полага по закон !
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестират за да си имат Бежанци, Приватизиране ,Буренясали Заводи , Безраборица, Клинични Пътеки ..... още и още Евроатлантически ценности !
35
4
 
6
 
! Отговори
Путин преди 3 години
До Помпео -Няма да пипате Беларус ,това са исторически наши земи както Украйна .Само да видя натовци или тюлени в Минск ще ви дърпам ушичките и ще ви ритам до ,Блек лайвс метърс авеню във Вашингтон.Россия всегда побеждает своими врагами!Само преди няколко години ваш *** искаше да прави обединен черноморски флот срещу нас ,ама с два шамара го отказахме набързо.Нельзя шутитсья с дядя Вова!
34
2
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
защо мислиш че всичко винаги опира до пари. Еднообразиото омръвзва, а и се самозабравят.
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много прости патици са тези протестиращи в Минск. Ако се разкара Лукашенко почва пирватизация, олигарси,мафия,корупция,ще бъдат залети от наркотици,веднага ще се появи корона вируса,каарнтина,маски и още много ,много други гадости на,които ние се радваме.
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е много по-бедна и недемократична от Беларус. В Беларус няма ровещи по кофите, в Беларус няма разпад на държавността. На западните партньори са много доволни от България и целуват Борисов по бузата, а Беларус им е трън в очите.
31
3
 
14
 
! Отговори
Майор Майор преди 3 години
А цените в Беларус как са можеш ли да кажеш. Коло плащат на месец за Ток, Вода, Парно.Как е здравеопазването? Как е образованието? Платени ли са?
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бойко остава Лукашенко заминава, кофти а?" България е изтеглила по-късата клечка. Между другото Лукашенко никъде няма да ходи.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30 И какво, ти си доволен, че ние сме най-бедната страна е ес? това е показател как гроб са си свършили работата ли е ?
28
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бойко остава Лукашенко заминава,кофти а?
27
13
 
11
 
! Отговори
МАЙОРА преди 3 години
Ето защо протестират в Беларус. Дори Най-бедната в ЕС е по-богата от всички в Евразия!Средна нетна месечна заплата в евро:България - 538 евроРусия - 512 евроСърбия - 508 евроСеверна Македония - 436 евро Казахстан - 351 евроТурция - 345 евроМолдова - 302 евроАзербайджан - 295 евроУкрайна - 288 евроБеларус - 277 евроАрмения - 249 евроИзточник: List of European countries by average wage
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това идва ДемоКратер НАТО и ЕС ииии Беларус, спира да прави Трактори и започва внос на Трактори ........ :)))) Бази на НАТО без пари ....иии ще живеят по Български във екстаз :) и като се събудят ще усетят, че краката им са отвити :)))))))
25
4
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
И в България днес имаше протест, извинявам се МЕГА протест или велико народно събрание там както го наричате, имаше 250 човека с полицаите.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните психопати ще влязат в Беларус кога бенгалския тигър прояде кукуруз.
23
8
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До .И Бойко така трябва да се учи от Лукашенко. Нали вие комунистите го наричате диктатор, поне да ви пука главите, каквито съвети даваш :)))
22
13
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 20Виж колко е заплатата в Германия и колко в Беларус, лумпено-пролетариатче :)))
21
4
 
2
 
! Отговори
Джугашвили преди 3 години
Oтровете ги с новичок.
20
4
 
16
 
! Отговори
. преди 3 години
Здрав бой по манерките за да мирясат! На Беларус украински "Майдън" не им трябва!