От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
27
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
армения стрелля с ракети точка и искандер по училища ицивилни сгради , а по фронта бягат и напускат линиите ,долно племе арменско
229
24
 
32
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Правото е на страната на Армения!
228
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовната войска едни млади момчета хунтата даже ги врьзва с вериги.Главорезите от ПКК като опитни убийци са им сьветнициТактиката е изцяло тяхна но е дал фира.Минирането,капаните ,слаба сьпротива отегляне засада клетничане фалшиви снимки сьлзливи международни медийни партнюри е техен специалитет. Но остаряла от употреба.
227
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do flachА за полетите на грьцките авио линии с ПКК терористи кога.
226
1
 
22
 
! Отговори
куку преди 3 години
До Анонимен ,до к. 246Самият Путин каза , че военните действия НЕ СЕ водят на арменска територия !!
225
8
 
7
 
! Отговори
flach преди 3 години
Съобщение за подкрепа от Негово Блаженство Йерониъм II, архиепископ на Атина и цяла Гърция до Католикос Карекин IIпо повод турско-азербайджанската агресияВаше Светейшество, Светият синод на гръцката църква научи с дълбока тъга на конфликта, който бушува във вашата страна.Изразяваме нашето съчувствие и подкрепа на Ваше светейшество, на всички наши приятели в Армения, които търпят това ужасно и кърваво изпитание.Ние се молим с вас, съчувстваме, споделяме горещо
224
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сьм си преставял че са толкова нагли льжци.Добре че техника има и льжите на момента излизат наяве.Вьпросната катедрала за който по долу се изплакаха очите е цяла целеничка, казармата е сьседната сграда е разрушена има видео.fake nefs
223
17
 
21
 
! Отговори
До 250 преди 3 години
Армения е първата държава в света с официална християнска религия, глу пак о !
222
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази война е война на религииГарабед пьрво не сте православни второ то не е религиозна война а за врьщане на анексирани и заграбени земи. Азербейджан е като Бьлгария спрямо Сьрбия на Русия вьв неговата орбита.Арменците са облогоделствени до последния им алчност. Безплатни орьжия примерно,като заграбят криеха зад тях.Но светът се променя.Ето ако е религиозно Иран С.Арабия и слугите му подьржарат режима там.
221
10
 
18
 
! Отговори
Н20 преди 3 години
Турците не са лоши нито добри, хора като хора,но политиците им не ни мислят доброто
220
15
 
23
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Прав е арменския лекар. Тази война е война на религии и когато, и ако Ердоган се разправи с арменците, ще погледне по на запад и по на север и така докато може да го прави. Тогава, когато видим как превръща църквите в джамии ще осмислим колко прави са били арменците, но може би тогава ще сме закъснели.
219
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменци, постъпете като сирийци и емигрирайте в Германия!
218
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До flach; ШУША Е В ЦЕНТЪРА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ.Намира се в КАРАБАХ, и Азербайджан иска да си върне своите земи.Ако арменците бяха се оттеглили от окопираните територий сега църквата ви щеше да си стои много добре.Не одобрявам бомбардирането на религиозни обекти,в Едирне, на купола на Селимия още се личи следата от българския снаряд от 1912г.Понякога стават грешки и не се знае снарядът къде ще падне. Вместо да бърборим тук врели некипели да призовем Армения да се оттегли в законните си ТЕРИТОРИЙ
217
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменски геноцид?? Хееееее хе хе хе хе хе ... Мачкай азербейджанецо гарабетчо дорде му поумнее пияната глава и се пръждоса от земите ти!
216
26
 
24
 
! Отговори
До flach преди 3 години
Арменски геноцид няма, има лъжи и всичко ще излезе на яве.Просто се вижда колко сте лъжци.
215
14
 
19
 
! Отговори
До flach преди 3 години
Разбрах че си арменец,но стига писа лъжи, писна ни от вашите лъжи.
214
15
 
22
 
! Отговори
flach преди 3 години
Турция все още не е признала арменския геноцид. Какви варвари
213
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористите на пкк в Сирия се прехвърлят в Армения,за да се бият срещу Азербайджан! Както Путин каза, бойните действия са на територията на Азербайджан. ТОЧКА
212
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за капак на наглостта си, вчера един арменски представител в интервю с един руски телевизионен канал казваше, че арменските сили започнали да обстрелват азербейджански населени места за да сплашат азербейджанците! Човекът в прав текст го казва. Гарабетчо този път я настъпи мотиката много здраво.
211
8
 
11
 
! Отговори
flach преди 3 години
Преди 1 час Азербайджан унищожи арменската катедрала Sourp Ghazantchelots в Шуши (Арцах). Църква, която символизира арменското християнство в Арцах