От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
1
 
! Отговори
арда качак преди 3 години
Държавата е виновна , че ви мързи да обиколите 4 магазина ами ходите в Била която има голям персонал и битови сметки . Хем ви мързи , хем ви боли
14
0
 
10
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Само да вметна, че разходите на декар картофи са около 300, а не 1000 лв.
13
0
 
17
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Проблемът на българските земеделски производители е че не се кооперират в продажбата на стоките си и не излизат директно на пазарите. Отделно държавата не прави нищо за премахване на мафиотските структури по пазарите и борсите. Това, което е за картофите е в сила за всички зеленчуци. Реално българинът би бил поне 2 пъти по-богат ако купуваше с малка надценка от производителя. не знам как е в другите големи градове, но на пазар Чаталджа във Варна цената на кило хубави картофи не е падала под 1.50
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко струва транспорта, складирането, подръжка на магазин, заплати на работещи? Що търсите проблем, където го няма? Който иска, пали колата и отива при производителя да си спазари добра цена.
11
4
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 3 години
Веригите са най-непосредствения начин да ни контролират, мачкат и обедняват. Освен споменатите в статията и в коментарите надценки, имат и такса зареждане, "рождени дни", за които изискват по няколко хиляди "подарък рожден ден" от снабдителите и стотици други прийоми за откровен грабеж. Лошото е, че сме бедни и пазаруваме евтино, а кварталните магазинчета надуват цените, за да оцелеят. Нямаме полезен ход :/
10
6
 
12
 
! Отговори
коко преди 3 години
И кое му е лошото ? В тия вериги има по 30 човека в магазин работници за да ти е добре на гъ3а като влезеш . Това да не ти е един продавач и собственика .
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За картофите не знам, но лично познавам търговски представител на фирма за млечни продукти, която зарежда голяма верига магазини в БГ. Продават им сиренето на 7,80 лв. за кг. в метални кутии, а въпросната немска верига го препродава на 15 лв.Има-няма 100% надценка
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може с една нива картофи, домати, тикви или дини, всяка година С класа да купувате. Разберете го.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по пазарите 200%, но без касови бележки-
6
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кеф ми е когато нещо не е добро за бг земеделците . Мразя ги
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте и евтина бира по 20 стотинки!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ще ни залеят с евтини картофи значи ще си купуваме евтини картофи, тия от магазина си ги яжте сами да не сте ги носили там.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
думите му се очаква ШОК с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.Шок за кого? Щом пазара ще се "залее" от вносни картофи няма да има кой да ги купува и цената шоково ще падне. Нашите земледелци искат както беше едно време, държавата да им ги изкупува на фиксирана цена. Няма вече!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рзадавайте картофите безплатно нали получавате по 13 000 субсидии що ги носите в магазина, не носете нищо в магазина и раздавайте. Комунизма не е недоносче спрямо картофите, опитайте да видим или да ви спрем субсидиите и да си носим евтини картофи от Германия и Полша.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не каже кои са тези вериги ами говори на ангро?Това е чиста политическа поръчка - Полша Германия Белгия произвеждали, а пък ние горките имаме картофи от преди десет години!! Конкуренцията определя цената. Щом има такова огромно предлагане цената ще падне. На Lidl ЧЕРВЕНИ български картофи 0.69 стотинкиТова не ви е планова икономика!