Апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену

Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди за Земята
21 окт 2020 07:00, Анисия Иванова
19
Апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену
Снимка: БГНЕС

Космически апарат на НАСА извърши операция по вземане на проба от повърхността на астероид, на първата по рода си мисия за американското космическо ведомство, съобщиха световните агенции.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС се приближи със скорост 10 см/сек до астероида Бену, който се намира на 320 милиона км от Земята. Операцията беше извършена в автоматичен режим, защото поради голямото разстояние сигналът от Земята до сондата стига за 18.5 минути. "Контакт потвърден" ... "Вземането на проба приключи", обяви НАСА по време на директно излъчване на операцията. "Всичко премина отлично", заяви няколко минути след това ръководителят на мисията Данте Лорета, цитиран от Франс прес. "Тази вечер написахме страница от историята", добави той, силно развълнуван.

Според програмата на полета сондата, достигайки няколко метра от Бену, разгръща роботизираната си ръка, изстрелва азот под налягане, за да оголи повърхността, и засмуква разлетелите се частици с диаметър най-малко 2 см, преди да се отдалечи от астероида. Експертите се надяват да бъдат събрани най-малко 60 грама проба от повърхността на Бену по време на тази операция, продължила десетина секунди, пише БТА.

Операцията беше извършена в предварително избрана точка - кратер с диаметър около 20 метра в северната част на астероида. Диаметърът на самия астероид достигна 500 метра, съобщи ТАСС.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС беше изстреляна през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г. и направи снимки на цялата му повърхност. В сайта на НАСА се отбелязва, че Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди: шансовете му в следващия век да падне на Земята са едно към 2700.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А апарат на рушкосмус откри нов вид дънни обитатели на океана
16
2
 
0
 
! Отговори
Един Друг преди 1 месец
И какво ще я правим пробата? Ще я докараме на земята : ами ако е заразена ?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А апарат на рушкосмус взе поредната проба от дъното на океана.
14
0
 
3
 
! Отговори
Колко е напред NASA! преди 1 месец
Това се разбра на прощалната вечер при пенсионирането на Бен Рич- един от шефовете на NASA, който заяви пред 200 присъстващи: "Ние притежаваме технология, с която можем да върнем катастрофирали тук извънземни на тяхната планета от друга звездна система." Иначе, в този форум прави силно впечатление оскъдната информираност на противниците на американската наука.
13
1
 
0
 
! Отговори
Език мой враг мой преди 1 месец
"..., че Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди: шансовете му в следващия век да падне на Земята са едно към 2700"

...

А после може и да стане! Това, че нещо ни се струва еди-как си няма нищо общо с действителността. А тя е: по пътя си около Слънцето Земята пресича орбитите на астероидите, кометите и др. небесни тела, в резултат на което е възможен сблъсък. И тъй като Земята има доста по-големи маса и размери, а и сме само наблюдатели, оставаме с илюзията за падане...
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До селЯнин

Толкова са напред че не могат да направят пилотирана мисия до луната щото били изгубили технологията от 60-те ис совен това били изгубили всички доказателства за полетите до луната щото им трябвали магнитни ленти и затова изтрили тези със записите от уредите в мисиите до луната. Също и напълно случайно изгубили оригиналните филми от снимките от луната.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ма каква само фотография ! Супер студио в холивуд !
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То голямо чудо станало....
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До селЯнин

Истината казваш. След като през 2018 г. Владимир Путин разказа за "Калибр", "Кинжал", крилатата ракета с ядрен двигател и неограничен радиус "Буревестник",
"Сармат", хиперзвуковата А-235 "Нудоль", "Стилет", хиперзвуковият планиращ боен
блок "Авангард", "Пересвет", "Посейдон" /Статус 6/, "Скиф" с пускови шахти на
морското дъно, "Циркон", "Борей", "Ясень", "Хаски", АПЛ "Белгород" с "Лошарик" на борда и тн., колективният запад дружно се развика, че това е анимация.
8
12
 
3
 
! Отговори
до7 преди 1 месец
Да толкова са напред в технологиите, че не могат една васкина да измислят срещу вируса, който ги трепе като мухи
7
12
 
8
 
! Отговори
Онанист преди 1 месец
Лъжат нагло, кацнали били, трънки!
6
4
 
15
 
! Отговори
селЯнин преди 1 месец
Толкова са напред в технологиите,че ако ги направят публични много хора ще помислят,че е фантастика.Особено необразованите и нискоинтелигентните.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все пак това е НАСА, а не някаква измислена гаражна фирмичка за ниски орбитални спътници.
4
13
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Отново хубави анимации.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Диаметърът на самия астероид достигна 500 метра"
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е NASA.
1
2
 
5
 
! Отговори
Дрънчиш на кухо преди 1 месец
До Анонимен 1
Ти си обратното на острото на n-та степен умножено по 1000.