Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция

Мотивът - "враждебната позиция към мюсюлманите"
Обновена: 26 окт 2020 18:24 | 26 окт 2020 18:22, Веселина Йорданова
208
Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради ”враждебната позиция към мюсюлманите“, отстоявана от лидерите на Франция. Това заплашва да задълбочи разрива между двете страни членки на НАТО, предава Bloomberg.

Още по темата
Турция обвинява френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. През уикенда Франция определи личните нападки на Ердоган срещу Макрон като неприемливи и оттегли посланика си в Турция.

Нападенията срещу мюсюлмани в Европа „се извършват с подстрекателството на френския лидер, който се нуждае от психически преглед“, заяви Ердоган в телевизионна реч.

Критиките и обвиненията на Ердоган не спряха само до Франция, като турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews.

"Нарастващата ислямофобия на Запад се превърна в цялостна атака срещу нашите писания, нашия пророк и всичко, което смятаме за свято", заяви Ердоган.

"Преместванията, инквизициите и геноцидите спрямо представители на различни религии не са чужди на Европа практики. Престъпленията срещу човечеството, извършени срещу евреите преди 80 години, действията срещу нашите босненски братя и сестри в Сребреница само преди 25 години все още са в паметта ни", заяви той.

Директорът на отдела за комуникации към кабинета на турския лидер разшири обхвата на вербалната атака на правителството, казвайки, че мюсюлманите не се чувстват добре дошли в Европа поради широко разпространената омраза към представителите на тяхната вяра.

Инвеститорите приеха критиката на Турция към европейските държави като знак за нарастващо напрежение и промяната в настроенията им се отрази на турските активи. Лирата достигна ново рекордно дъно спрямо щатския долар.

Напрежението между Турция и ЕС ескалира по редица въпроси от либийската гражданска война до енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, а Макрон критикува Ердоган за неговия стремеж към регионална мощ.

Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Убийството шокира френската нация и подтикна хиляди да излязат на улицата в знак на протест. Правителството предприе редица репресивни действия срещу хора, които счита за мюсюлмански екстремисти, арестувайки повече от дузина души и затваряйки няколко джамии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макрон е прав. Като искаш ислям, къв го дириш в Европа? Исляма няма място в Европа. Който иска ислям и джамии да ходи в Пакистан, Мароко, Бангладеш, Турция. В Европа няма място за ислямски диваци.
69
4
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Ами, Бай Ердогане, освен и ние да почнем да бойкотираме неща произведени в Турция .... какво ще кажеш ...
68
4
 
19
 
! Отговори
уса преди 3 години
изгонете ту рчулята от германия и франция. да ги видим тогава, от..ворковци!
67
4
 
13
 
! Отговори
Вероятно скоро преди 3 години
една държава ще се трансформира в две:от сегашна Турция ще се появят новаТурция и Кюрдистан.Ердо яко работи по въпроса,взе се за говорител на исляма(дали саудитците са съгласни,имамите,мюезини или както там се казват тезислужители на аллах,пеят на арабски,а не на турски),от позицията си на регионалениграч дразни глобални икономичски,политически и военни сили.Ще го съсипятикономически,вече е започнало,а сухопътната му армия ще потъне в ръжда.ВВС иВМС са под средно ниво,дроновете са малко.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Всъщност съм българин с три деца и никога не съм бил на държавна служба, като изключим 2 (ДВЕ) години казарма. Смятай колко ги разбираш нещата :))))
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
63, ще я бъде. Със или без населението. Вие, без това, за нищо не ставате. Арабския полуостров - индустриална зона. Ама и петролът нещо не върви напоследък.... А злато нямате:)
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛГБТФАКЮ активистчето пак повръща наивните си фантазии. На 15 години ли си бе, фантазьорче.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TafsirСпоред мен, ще се напънат да правят дивотии и ще предизвикат ядрена катастрофа. И няма да оцелее никой.А за 100-те девственици на оня свят, дето си мислят, че ги чакат... да се замислят що ходжите не ходят да се самовзривяват.Мисля, че са много т-ъ-п-ички 90% от тях.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64"С многоцветни прически на етажи и маникюр с картинки ли ще ни спасите, нежните? А как реши, че се изживявам във фитнеса. Може и на стрелбището да си изразходвам токсичната мъжественост."Ще ви спасят със сложни системи за наблюдение, откриване и унищожаване на противника, за които се изискват познания по Математика, Физика и пр, които ама изобщо не се интересуват каква прическа, лак или сексуална ориентация имаш. Ти със твоето пищовче къде си тръгнал. Мъжлето.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фенклубът на Ердоган се увеличи с още един Макрона.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен63Намери си букварчето, че да се научиш да пишеш, ако искаш някой да ти чете писанията.
59
20
 
3
 
! Отговори
Tafsir преди 3 години
Според хадисите, към края на света ще има две армия на исляма - едната ще тръгне от запад, другата от изток. Така че, очертава се едната да тръгне от западна Европа и да се срещнат с източната. Като се обединят вече няма да има кой да ги победи. Последният ден слънцето ще изгрее от запад. Тогава Аллах - годподарят на Съдния ден ще ни съди.
58
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Shte tochite petrola ,gazta ,zlatoto na musulmanite,shte pratite armii uj da gi demokratizirate a istinskata cel e da im tochite bogatstvata i shte revete che ne jelaete musulmani v Evropa ,taya nqma da bude
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60За какво изобщо говориш бе, психогей? С многоцветни прически на етажи и маникюр с картинки ли ще ни спасите, нежните? А как реши, че се изживявам във фитнеса. Може и на стрелбището да си изразходвам токсичната мъжественост.
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews."Нормално, болните от ислям заляхте с кръв цяла Европа през последните 20 години.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че Франция и Германия трябва да натирят *** извън границите си, ако не искат и при тях да има "присъствие".
54
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нападения срещуMusulmanina ne e varvarin da huli proroka nezavisimo hristiyanski ili musulmanski ,vie da ste chuli ili vidqli musulmanin da se podigrava ili huli ISUS
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците да си поиграят още малко с Гърция, Кипър и Армения + цяла Европа (бежанците) и скоро може да ги върнат в пещерните времена.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като започнат да бойкотират познайте от кого ще започнат съкращенията във френските заводи .
51
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бъркайте турците с ислямски фундаменталисти. Познавам доста турци и голяма част от тях не могат да го траят тоя, но за съжаление в Турция в момента много хора ги е страх да си го признаят, защото може директно да отидат в затвора... Единственото, за което бих критикувал турците (и то сериозно) е, че допуснаха този психопат да стигне до тук и да им съсипе държавата...