Бизнесът отчита ръст, хората харчат повече

По-често пазаруваме онлайн, купуват се стоки за дома
3 ное 2020 17:30,
28
Бизнесът отчита ръст, хората харчат повече
Снимка: БГНЕС

Хората свикват с COVID ситуацията и учудващо започват да харчат повече. За това говорят увеличените обороти на фирмите в страната, които нарастват вече няколко поредни месеца.

Има промяна при пазаруването - по-често се пазарува онлайн, купуват се повече стоки за дома за сметка на облекло и обувки.

Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки в страната през септември са 760 млн. лв., което е с близо 10% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета, цитирани от "Труд". Това става след като през август приходите от ДДС нараснаха с над 25% на годишна база. През предишните месеци също имаше увеличение.

Още по темата

Оказва се, че след като в началото на пандемията хората се затвориха по домовете си и спряха да харчат, през последните месеци ситуацията много се е променила.

Приходите в хазната от ДДС за първите девет месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е спад с 3,65% на годишна база. Това обаче се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с 20% до 2,5 млрд. лв.

За това намаление обаче има обективни причини. Петролът е много по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. Освен това от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от прилагането на този режим за периода януари-септември 2020 г. е неначислен ДДС при внос в размер на 817 млн. лв. Стоките с най-значителен дял в прилагане на този режим са от групата “Руди, шлаки и пепели” - 528 млн. лв., и “Мед и изделия от мед” - 99 млн. лв. 63 фирми са се възползвали от възможността да отложат начисляването на ДДС.

Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната, през първите девет месеца на годината нарастват постъпленията в хазната от данъка върху доходите (+100 млн.) и от осигуровки (+290 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите вече се възстановяват след спада им в началото на кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху горивата (-6%) и алкохола (-9%). Причините за това са по-малкото пътувания и хора в ресторантите, както и по-малкото чужденци в курортите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да. Само по НОВА ТВ. И да се похвали как той лично дава пари на пенсионерите.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма да го повярвам, докато не чуя Боко лично да го каже по НОВА ТВ :))))))))))))
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще ме извинявате, но бизнеса ако намали цените ще пее друга песен. Ама от м.г. вдигнали цените, нормално да отчитат. Да не говорим за аптеките от 17 лв. на 25 лв. таблетки от билки. А те отчитат също. И затова БГ е станал рязко богат. Смешковци.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.