Създателят на ваксината на Pfizer: Препаратът е почти съвършен

По думите на Угур Шахин са направени още много изследвания
11 ное 2020 18:23, Нели Христова
97
Създателят на ваксината на Pfizer: Препаратът е почти съвършен
Снимка: БГНЕС

Зад разработването на новата ваксина за COVID-19 стои едно семейство. Двамата съпрузи предизвикаха огромен интерес по целия свят, след като обявиха, че техният препарат има 90-процентова успеваемост.  

Още по темата

Те са милиардери, но предпочитат да живеят скромно в германския град Майнц. Угур Шахин и Йозлем Тюреджи са двойката, за която говорят всички. Тяхната компания Бионтех разработи ваксината, за която се твърди, че има потенциал да сложи края на пандемията. CNN се свързаха с Угур Шахин в дома му в Германия.

"Препаратът има отличен профил. Приближава се до съвършения.", смята той.

Новината, че ваксината срещу коронавируса има толкова висока успеваемост беше посрещната с възторг. Всички се надяват това да бъде потвърдено от предстоящите анализи. За сравнение, ваксините срещу сезонния грип имат успеваемост около 50 процента.

"Ние, разбира се, сме провели много повече тестове, отколкото публикувахме досега. Това ни дава голяма увереност.", обясни Угур Шахин.

Двамата учени са от турски произход. Угур е роден в Турция, израснал и учил в Германия. Йозлем е дъщеря на турски лекар, който емигрирал. Запознават се по време на следването си, като откриват че са напълно завладени от науката. Казват, че са работили дори в деня на сватбата си. Затова отхвърлят твърденията, че обявяването на ваксината е било обвързано с политически събития, като изборите в Съединените щати.

"Няма друг начин, освен да бъдеш воден от това, което изисква науката. Бързаме, колкото е възможно. Създали сме процес на работа, който практически не прекъсва 24 часа в денонощието. И споделяме всички открития със здравните власти почти в реално време.", каза Угур Шахин.

Доктор Шахин и доктор Тюреджи станали милиардери още когато продали първата си изследователска фирма на голяма японска компания. В момента Бионтех струва над 25 милиарда долара. Угур Шахин казва, че не следи курса на акциите и продължава да ходи на работа с велосипед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До създателят на ваксинатаОпитите в Турци продължават ли, ефенди?
60
4
 
15
 
! Отговори
999 преди 3 години
Схемата за печалба е следната: 1. Обявяване на вирус за много страшен. / въпреки че всъщност е сгрешено лечението/.2. Нагнетяване на съспенс и напрежение с помощта на медиите 3. Изобретяване на ваксина. 4. Масово закупуване на дози от правителствата 5. Милиарди печалби.6. Обявяване на друг вирус или нова мутация за много страшни. Перпетуум мобиле на печалби. Вервам им колкото на царя!!!
59
2
 
6
 
! Отговори
КВАЗИМОДО преди 3 години
Абе то и аз съм почти Брад Пит.
58
3
 
16
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ВАКСИНАТА НЕ ВИ ПРЕДПАЗВА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ, А САМО ОСИГУРЯВА ПО- ЛЕКО ПРОТИЧАНЕ. То и сега при 80% от хората протича леко. След ваксинирането ще твърдят, че това се дължи на ваксината. А като мутира щамът - по колко пъти в годината ще се ваксинираме? Ако има, а то ще има свъртни случаи и при ваксинираните - ще кажат, че вирусът е мутирал и е нужно ново вакситиране. Освен това собственикът в деня на обявяване на съвършената ваксина - продава 62% от акциите си. Ха ха ха ха!!!!!
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците колко учени и откриватели са затрили, заради едните печалби...
56
6
 
7
 
! Отговори
От един кекав преди 3 години
Поздравления за семейството. Впрочем, времето на самотните откриватели отдавна е отминало. Сега 100-200 човека работят за да може един да се прочуе. Той е двигателя, но без екипа е нищо. Дано въпросната ваксина да е ефикасна и с малко нежелани реакции. Защото хората станахме много кекави !
55
0
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Много ясно, че това ще кажеш:))))
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koйто иска да е опитна мишка,да си плати за ваксината и да се ваксинира..
53
0
 
2
 
! Отговори
до тук добре преди 3 години
До За умаАма без късмет си за никъде,колкото и акъл да имаш!А ако късмета работи срещу теб тогава здраво си загазил!
52
6
 
11
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Можеш ли да назовеш една причина,заради която искат да убият точно теб ????
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само лъжете народа неви искаме никакви ваксини вие искате да убивате хората никой не ви вярва вече забрана за всички ваксини бог да ви накаже
50
10
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПО ЛОША ВАКСИНА ОТ ТАЗИ НЯМА!!!ДИРЕКТНО ВИ ЗАРАЗЯВАТ С КОРОНА ВИРУС КАТО СЕ ОЧАКВА ДА Е ОТСЛАБЕН ЩОТО Е ПРЕМРЪЗНАЛ ОТ СТУД ДЪРЖАТ ГО НА -80 ГРАДУСАЛЪЖАТ АБСОЛЮТНО С ДАННИТЕ А И НЯМА КАК ДА СЕ ПРОВЕРИ ДАЛИ ЛЪЖАТ С ТЯХ!
49
2
 
8
 
! Отговори
За ума преди 3 години
Човек уловил златната рибка. -Имаш три желания - казала му тя. - Кое е първото? -Да съм умен - казал човека.-Готово, казвай второто? - продължила рибката-Ами друго не ми трябва - казал човека
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 39На война като на война. Невидим враг.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любопитно е, че ден след обявяването на ваксината Директорът на Pfizer Алберт Бурла се отървава от 62% от акциите си във фирмата.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да, почти, ама не съвсем. Иначе всеки търговец си хвали стоката.
45
10
 
14
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
А какво сме ?От 60 коментара 55 подигравателни,егоистични,неграмотни,злобни ! Никаква конструктивност,нито претенции за аналитичност ! Как един не каза едно благодаря или успех.Като оръдие избълваха една камара глупости!Навсякъде има опозиционери на ваксината,но такова сляпо и преднамерено безумие като в Бг няма никъде ! Злобен и подъл народ ! Казват,че най тежката депресия е БЪЛГАРСКАТА-тя е,когато и чуждото нещастие спре да те радва ...Така си е !
44
0
 
15
 
! Отговори
ако бързате преди 3 години
Бийте ваксината първо на хората от първата линия.
43
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Дянков в опит за сентенция:- аз съм ти почти студент, почти състудент, обаче тук ще направя едно обобщение и всички ще ми се кефят, понеже все едно са слушали теб, Сашо, нали съм го виждал това в Уни, пък и мутрата е ***, те текива в уни не вървят но за пред мутрата и "елита" стават
42
3
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Дай,кажи си мнението,мен ме остави ! Дай да ти видим капацитета !Представи се и ни обясни как стоят нещата !