Ново изследване: Костите на веганите са по-чупливи

Проучването е направено сред 55 000 британци
24 ное 2020 13:33, Ния Христова
39
Ново изследване: Костите на веганите са по-чупливи
Снимка: Pixabay
Неконсумиращите месо и най-вече веганите са изложени на по-висок риск от счупване на костите си поради по-ниския прием на калций и протеини. Това сочи ново изследване на Оксфордския университет.
 
Проучването проведено от EPIC-Оxford, в което са участвали почти 55 000 британци, заключава: "Неядящите месо особено веганите, са пред по-висок риск от пълни или някои специфични като място фрактури, особено фрактури на тазобедрената става.
 
Това е първото такова мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания."
 
Участниците са били разпределени в четири групи, състоящи се от 29 380 ядящи месо, 8037 ядящи риби, 15 499 вегетарианци и 1982 вегани.
 
При изследването, публикувано в списание BMC Medicine, участниците били помолени да попълнят въпросник. Той е включвал въпроси за диетата, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската история.
 
В доклада се казва: "В сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците и веганите са имали по-висок риск от фрактури. Като цяло веганите в това проучване са имали по-висок риск от тотални и някои специфични като място фрактури (тазобедрена става, крак, прешлен), отколкото ядящите месо.
 
Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск.
 
Тези разлики в риска могат да бъдат обяснени отчасти с по-ниския среден ИТМ (индекс на телесна маса) и по-ниския среден прием на калций и протеини при неядящите месо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мозъка е по- изветрял.
13
6
 
8
 
! Отговори
До вегани - мегани , преди 3 години
Това може да го каже само един преял и пропушил ***, който сигурно ще умре от инфаркт на 70 (най-много). Тревопасните живеят по-дълго, но причината е, че са по съзнателни за здравето си и обикновено по-слаби заради диетата. Обаче с годините тялото става все по крехко - костите и мускулите губят маса. Затова е тъпо да си тревопасен - малко протеини. Месото е ок, просто не яжте луканки, салами, бекони и тн, също така не го пържете и наблягайте основно на бялото, но и от малко червено не боли.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм либерален човек. Всеки е свободен да яде и прави каквото си иска само много ви моля не ми го натрапвайте. Благодаря!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненадааа!
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек първо е научил лова, след това земеделието... Достатъчно за тревопасните.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешката еволюция не е базирана на трева.
8
3
 
10
 
! Отговори
вегани - мегани , .. преди 3 години
,.. всички живеят еднакво / дълголетие/ , и болестите са еднакви и при тях !
7
7
 
3
 
! Отговори
Канибал дивак преди 3 години
Мммм, бульонче от кости на вегани...Ще е едно постно и хрупкаво...Дайте насам.
6
6
 
14
 
! Отговори
!@! преди 3 години
Познавам различни хора, кой веган, кой вегетарианец, кой чревоугодник, кой спортист, кой пушач, кой алкохолик... всички боледуват и имат проблеми.Не ми е известно за модел на храна или поведение при който гарантирано си здрав и ще изкараш 100 години.Кефи ги да пасат трева, да пасат.
5
7
 
8
 
! Отговори
Веган преди 3 години
Абе важното е, че в предишна статия бяха писали, че правим двойно повече секс
4
3
 
9
 
! Отговори
С.Т. преди 3 години
Следващият път си спестете труда да превеждате с Google Translate ами просто копирайте линка към оригиналната статия. "Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури".
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би било странно, ако не беше така. Няма как животински вид, който по природа е всеяден, да яде само един тип храна и да е здрав. Противоречи на природните закони. Ако някой яде само месо, пак няма да е здрав. Що хора са умрели от скорбут при липса на зеленчуци в менюто. Всеки може да яде и да не яде каквото си иска, но да твърдиш, че вегетарианската диета е нещо нормално, просто противоречи на истината.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приимуществата на тревопасната диета могат да се придобият и при нормална диета. При веганска диета трябва много внимателно да се следи приема на някои витамини и минерали, както и протеини. Не че е невъзможно, но от здравна гледна точка няма смисъл да си веган/вегетарианец за да си здрав. Само си усложняваш живота.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакват се епични коментари от веганките след малко