"Златна" гъба: Изнасяме трюфели за над €150 млн. годишно

В България има над 20 000 "ловци на трюфели"
16
"Златна" гъба: Изнасяме трюфели за над €150 млн. годишно
Снимка: БГНЕС

България изнася трюфели за над 150 млн. евро годишно. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната - около Балчик, пише "24 часа".

До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели. Едва в последните дни държавата прояви активност и вече планира да регламентира пазара със специален закон. В четвъртък земеделското министерство пусна за обществено обсъждане проект за нормативен акт, а на следващия ден и депутати от ВМРО внесоха в парламента идентични текстове.

В момента често се води истинска война между "ловците на трюфели". През годините има немалко случаи на пребити търсачи на скъпоценната гъба, защото са влезли в запазени територии.

За големия бизнес интерес към трюфелите е показателен и фактът, че през лятото на миналата година покрай епидемията от африканска чума по свинете протести имаше не на животновъди, а именно на търсачи на кулинарния деликатес.

Тогава около 200 събирачи на трюфели се жалваха в Добрич от забраната за достъп до горските територии в 20-километровата зона около свиневъдните комплекси.

В България има различни видове трюфели, включително и най-ценните. Навсякъде по света белите трюфели са много по-скъпи от черните. Но те са и доста рядко разпространени, търсят се из горите предимно в зимните месеци.

Белият трюфел се изнася 100%, като цената му в страни като Италия и Франция в момента минава 3500 евро за килограм. Намира се от специално обучени кучета, защото расте в корените на дъбове, липи, тополи, брези на дълбочина 20-30 см в почвата.

В миналото са използвали предимно прасета, които да изравят ценните гъби. Те обаче по-трудно се дресират да не изяждат намерения трюфел. Затова сега изцяло са заменени от кучета. Подходящи за целта са много породи, у нас се ползват най-много кокершпаньоли, пойнтери и бигъли. Смята се, че женските са по-добри търсачи, защото мъжките често се разсейват от маркирани територии от други мъжки кучета.

Обучението на кучета за трюфели отнема поне 6 месеца, понякога са нужни и години. Най-добре е да се почне отрано, още докато са малки. Храната им, например гранулите, трябва да се ароматизира с трюфели, за да харесат аромата. Месеци след това се почва с тренировки да откриват вече нарочно заровени от треньора им парчета от истински трюфели. Те се продават за 25-50 лв.

Тук тънкостта е кучето да бъде научено да донася откритата подземна гъба на собственика си, без да я изяжда. Едва когато това стане, четирикракият любимец може да се използва за търсене в реална обстановка.

Италианците смятат за най-добри за трюфели кучетата от тяхната порода "лагото", цената на които започва от 4000 евро, а добре обучените стигат и до 10 000 евро.

Тази година се очаква слаба реколта от трюфели в България. Причината е сушата, която се отразява и на ценната гъба. Нейното качество изключително много зависи от природоклиматичните условия. Затова и цените на трюфелите се променят почти ежеседмично.

Според запознати търсачите на трюфели у нас може да си докарат 20-30 хил. лв. на сезон. Те пазят в пълна тайна точните места, където са открили ценните гъби, особено белите видове. Има легенди, че скъпите трюфели се намират нощем при лунна светлина, когато били и най-големи.

В закона, който се подготвя, обаче се предвижда категорична забрана за добива на трюфели през тъмната част от денонощието, като се предлага да има сериозна глоба от 5000 лв. за нарушителите.

Заради добрите доходи от намерените у нас скъпи гъби в последните години рязко се увеличават търсачите. Често това са напълно неподготвени хора, които унищожават местообитанията на трюфелите, като ровят с всякакви подръчни средства, дори с лопати. Любителите на горите често се натъкват на грозни гледки на почти изкоренени дървета и оставени огромни ями. Аматьорите изравяли дори зелените и неузрели трюфели, които само сваляли качеството на българската продукция.

Затова проектозаконът предвижда изрични правила кой и кога може да събира трюфели. Предлага се търсачите на ценните гъби да са минали специален курс и едва след успешно положен изпит да получават правото да ги търсят. Целта е да се направи електронен регистър на всички, придобили тапия за събирачи на трюфели, и всички останали да подлежат на санкция, ако бъдат хванати. Самата търговия също ще бъде лицензирана от специални изкупвачи, а транспортирането на трюфелите ще става с електронни превозни билети по подобие на търговията с дървесина. И всеки хванат трюфел без билет ще се конфискува.

За разрешенията за събиране на деликатеса ще се плащат такси, определени от земеделския министър. На всеки 10 дка горска площ ще се издава по едно позволително. Таксата ще отива в съответното горско или ловно стопанство. По този начин с регламентирането на бизнеса с трюфели държавата очаква да събира около 6 млн. лв. годишно.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Хубава статия, браво преди 1 месец
Добре си я написала...
14
1
 
8
 
! Отговори
преди години преди 1 месец
В Кауфл.... бяха пуснали трюфели бели-3000 лв. кг. и черни по 1800лв.кг народа щеше да се избие да ги гледа! )
13
1
 
4
 
! Отговори
M.I.C. преди 1 месец
Интересна статия. Хем в началото и се казва, че няма информация за пазара в България хем в заглавието пише, че изнасяме за 150 мил. Евро. Това са 43 тона трюфели на цена 3500 евро килото, (това явно е крайна цена).
Кой ги пише тези статии.
Стига с тези click bite заглавия.
12
2
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
У наше селу също има трюфел.Язи си пасувам от ако научат жа са юрнат сички и за мен кво жа остане? Вадъ малко паръ от тва ,ама чат-пат одъ до Софето та улабвам жилата.
11
6
 
7
 
! Отговори
3 преди 1 месец
В нито една друга държава няма регламентация за събиране на трюфели... И повече не е необходимо да се казва нищо.
10
1
 
1
 
! Отговори
Чочи преди 1 месец
Хубава гъба е трюфела знам ги аз.
9
6
 
9
 
! Отговори
Скоро преди 1 месец
Скоро няма да има трюфели. Бойко изсече горите.
8
4
 
13
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
за 6 милиона приход - ще назначат Калинки за 60 милиона (ама гласоподаватели на герб).

Защото то не е хич лесно - Калинките трябва:
1) да Обучават търсачите (а кой ще обучи калинките?);
2) трябва да издават разрешителни;
3) трябва да парцелират горите;
4) трябва да издават електронни превозни билети;
5) трябва да събират такси;
6) трябва да издават глоби;
7) трябва да лицензират прекупвачи (все наши момчета трябва да са)

8)трябва да се отчитат на герб
8) трябва да гласуват за герб
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ми мирише, няма да пиша на какво, а по вкус ми напомня на алуминий.
Не мога да разбера какво го прави толкова популярна храна.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5

Кактво смята сивия и черния сектро - всичко се знае.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като е на черно как ги сметнахте 150мл.евро пишете пълни фантасмагории ...
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лизваш си от гъбата, моментално се одървя чишката и направо й порваш трюфела !
3
1
 
6
 
! Отговори
У преди 1 месец
Сандо се е изказал вече като Да чакат регистрация, данък и др. Може да им шибнат и разрешително към МЗ
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сетила се мара
1
2
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
айдеее иде легалният рекет