БАН препоръчва всички над 18 г. да се ваксинират срещу COVID-19

Учените припомнят, че няма ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция
21 дек 2020 18:10, Нели Христова
66
БАН препоръчва всички над 18 г. да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Препоръчително е всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16 – 18 годишна възраст да се имунизират. Задължително е преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. “кратка характеристика”, или нейния “паспорт”. Това се казва в становище на БАН относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, предава БГНЕС.

В становището се посочва, че това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

От БАН казват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

„Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане”, пише още в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
24
 
! Отговори
>< преди 3 години
"Страхотна" кампания. Изчерпва се с "вЕрвайте ми" и 2-3 недъгави трола като Бау.
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарство няма, излекувани има... на Ангелов глyпocтите...
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В становището се посочва, че това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес."Аз съм убеден в своето решение, че няма да се ваксинирам, защо си мислите, че като ме облъчвате ще се навия, вие бавноразвиващи ли сте? Няма да убедите никого с жалките си медийни кампанийки, затова не хвърляйте на вятъра държавни пари.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете пример от руските либерали или либеpacти, които масово се ваксинират с руската ваксина "Sputnik V", като обясняват на феновете си, че са принудени да се защитят от COVID-19, за да имат възможността продължат работата си по дискредитиране на руската ваксина.
11
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Лекарство няма а ваксина има &#129300;&#129300;&#129300;
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека препоръчват. Това им е работата. Да препоръчват. Пари за научни разработки не им отпускат, та поне да препоръчват.
9
2
 
18
 
! Отговори
39581 преди 3 години
"...колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане. Конкретно какви са големите етични и моралани предизвикателства, които затрудняват колективния имунитет да се създаде по естествен път? И нито дума за рискоете. Нравствеността се проявява в почтеността и НЕманипулациите, господа учени!
8
6
 
13
 
! Отговори
47 годишен пийняк преди 3 години
Заради тая "страшна" болет ли да си бия ваксина.Преболедувах я точно с 10 Аспирина,два Аналгина и два парацетамола.
7
1
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
Тез как ми липсвахааа ... Браво че поне се обадиха джуркащите милиони .Тез са най производителната част от държавата на тиквите. Нищо но от сърце :) А всъщност произвеждат ак.у ааа еко тор и то за милиони. Нали изяждат милиони значи са фабрики за ак.о
6
2
 
22
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Закривай това котило от самозабравили се феодални дъртаци...
5
2
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 години
незабавно всички да минат презчипирането.така каза боико тиквата.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН лъжци, нали казахте че до Коледа ви е готова ваксината, къде ви ваксината измисленяци.
3
3
 
27
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Всеки ден ни пишат колко умрели и колко 'излекувани'! С какво са ги 'излекували' като няма лекарство, а?
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"БАН препоръчва всички над 18 г. да се ваксинират срещу COVID-19"Няма да се ваксинирам, набийте си го в *** кратуни веднъж завинаги.
1
4
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
,,Старците от БАН,, !!! Не ги ли наричаше така нашият пръв държавен и партиен ръководител??? Ама сега ЗОР и опря до тях....