2020-та си отива, каква беше тя за Уорън Бъфет?

Състоянието на известния инвеститор намаля в рамките на годината
24 дек 2020 22:00, Красимир Ангелов
30
2020-та си отива, каква беше тя за Уорън Бъфет?
Снимка: БГНЕС

Уорън Бъфет е изветен като един от най-великите инвеститори на всички времена. С нетно състояние от 85,3 милиарда долара той е шестият по богатство човек в света според индекса Bloomberg Billionaires, пише Yahoo Finance.

За разлика от състоянията на останалите членове на класацията пред Бъфет, включително Джеф Безос, Илън Мъск и Марк Зукърбърг, богатството на ръководителят на Berkshire Hathaway се свива през 2020 г. Към септември Оракулът от Омаха е изгубил повече пари през последните пет години, отколкото който и да е представител в списъка на Forbes за 400-те най-богати американци, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Февруари: Бъфет си купи iPhone

Въпреки че е един от най-богатите хора в света, Бъфет е известен със скромния си начин на живот. В продължение на много години той избягваше смартфоните и вместо това залагаше на по-стар модел на Samsung, като в интервю за CNBC от февруари Бъфет заяви, че е обновил телефона си с iPhone.

Май: Berkshire Hathaway записа рекордна нетна загуба от 50 милиарда долара

На 2 май конгломератът на Бъфет Berkshire Hathaway отчете рекордна нетна загуба от 49,75 милиарда долара заради ефектите на коронавирусната пандемия.

Май: Бъфет разкри, че Berkshire е продала всичките си акции в авиокомпании

В рамките на майска среща с акционери Бъфет заяви, че Berkshire е продала всичките си акции в Delta, Southwest, United и American, защото той смята, че ще отнеме години, докато авиоиндустрията се възстанови от коронавирусната пандемия.

Юли: Бъфет обяви дарение за 2,9 милиарда долара

През юли Бъфет обяви, че предоставя 15,9 милиона акции клас B на Berkshire Hathaway, оценени на около 2,9 милиарда долара, на няколко филантропски организации. Сред тях беше тази на Бил и Мелинда Гейтс, както и основаният от последната му жена Сюзън Томпсън Бъфет тръст.

Юли: Залогът на Бъфет в Apple се изплати в размер на 40 милиарда долара

Бъфет притежава акции на Apple от 2016 г., но технологичните книжа сега представляват 40-процентен дял от портфолиото с акции на Berkshite. До юли залогът на компанията в Apple увеличи стойността си с 40 милиарда долара, след като се оттласна от достигнатото дъно през март.

Според CNBC инвестицията на Berkshire в Apple е изиграла ключова роля като е помогнала на конгломерата да преодолее пандемията в няколко други сфери на бизнеса си, включително в застрахователния и енергийния сектор, тъй като те отчетоха големи загуби през тази година.

Ноември: Бъфет инвестира във фармацевтични производители, разработващи ваксини срещу Covid-19

Според публични документи Berkshire е направила нови залози на фармацевтични компании, които работят по разработването на ваксини срещу Covid-19: Merck, Bristol и AbbVie. Компанията е инвестирала между 1,8 и 1,9 трилиона долара във всяко от дружествата, съобщи по-рано The Wall Street Journal.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
6
 
! Отговори
да живе Китай преди 2 месеца
капетала е упадъка и разрухата на човечеството,мислят дяволски неща
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма ли да ни информирате за нашия виден финансист Иван Костов-Григоров заврения зет с колко си увеличи богатството от безценни консултации, финансови анализи и т.н.
4
1
 
17
 
! Отговори
Bond преди 2 месеца
Пак са направили греда с превода завалиите от днес.бг. Не правят разлика между милиарди и трилиони.
Бъфет е инвестирал в трите фармацевтични компании общо 5.6 млрд $, a не трилиони.
После що Тиквуний ги обиждал на м.и.c.и.pkи
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пак съм аз

И как точно? Я обясни.
2
6
 
12
 
! Отговори
Пак съм аз преди 2 месеца
Заради такива като тоя на снимката стават кризите
1
3
 
19
 
! Отговори
най-лошото преди 2 месеца
Най-лошото от 2020 беше ,че mukваma от Банкя ни беше премиер.

По-смъртоносен и от болести и от природни бедствия.