Големи разрушения в Хърватия след силния трус, дете е загинало

Земетресението е било усещано двайсетина секунди
Обновена: 29 дек 2020 14:46 | 29 дек 2020 14:28, Елка Василева
56

Много разрушени сгради има в хърватския град Петриня след силното земетресение от 6,2 по Рихтер, станало днес по обяд.

Трусът е регистриран в 13,20 часа българско време.

В столицата Загреб земетресението е било усещано в продължение на двайсетина секунди.

Още по темата

Според Сеизмологичната служба на Хърватия епицентърът на труса е бил край град Петриня, който беше засегнат от земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер и в понеделник.

Положението в Петриня е драматично, има много разрушения. По неофициална информация едно дете е загинало.

Съобщава се, че са разрушени и болница и детска градина, съобщи „Ютарни лист“.

Съобщава се също за извадени баща и детето му изпод развалините.

Кметът на Петриня Даринко Думбонич каза, че половината град е разрушен и поиска спешно да бъде изпратена помощ.

„Изваждаме хора от колите им, не знаем дали има мъртви и ранени, чух, че се е срутила детска градина, но за щастие в нея не е имало деца, а от друга детска градина децата са се спасили“, каза кметът.

Голяма част от столицата Загреб е останала без ток, в града има големи задръствания, трамваите са спрели, хората са по улиците.

Eпицентърът на труса е бил на 42 километра югоизточно от Загреб и 14 километра западно от град Сисак.

Земетресението е било усетено в цяла Хърватия. Жители на Белград и Сараево също съобщават, че сградите там са се разлюлели.

Полицията призова гражданите да излязат на открито и да стоят далеч от сгради, които може да рухнат.

Вчера в Хърватия бяха регистрирани три земни труса, югозападно от град Сисак. Най-силното беше с магнитуд 5,2. Нанесени бяха материални щети на сгради.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Голяма трагедия. Дано хората си имат кръстници като Влади Горана та да има къде да живеят сега луксозно и без да плащат и стотинка.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватите да започнат да строят по качествено
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ги пази!
43
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
" Започва НОВА ЕРА!!!Подава отката от земетресенията. Приближава жестока вражеска армада. Засечени са милиарди тежко вредни съоръжения произвеждани от човешката индустрия под обемно проникващ вражески контрол.."Земетресенията са активирани от бели режещи скенери инсталирани на камиони/нови/ вместо доказано безвредни жълти фарове!!!това се чете от сеизмичната активност последните две години!!!От космоса следят голяма аномална активирана зона в региона..
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз го усетих много слабо, но го усетих!! Полилеите се разлюляха, но иначе не почувствах земята да се люлее (Аз съм на 19ти етаж от Пловдив. )Така че да не казват, че у нас не било усетено! Даже веднага извиках майка ми и я попитах какво става, тя се изненада и погледна полюлеите в коридора и в кухнята - всички се люлееха моля!!
41
2
 
3
 
! Отговори
Майна до 44 преди 3 години
Прав си веднъж преди няколко години гледах един епизод.Ако не се лъжа по Хистори Ченъл.Жалко,че не съм гледал всички.За разлика от едни т.нар. северни макета,те си знаят историята.И в Северна Гърция от Едеса до Солун ни казваха братовчеди.Казват ,че са македонци и столица на Македония е Филипополис.Много от тях идват студенти в Пловдив и си им е супер.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BondКоито изобщо не могат да се предотвратят, мисирке. Как се предотвратява земетресение? Айде стига на политика сте го удряли, сеизмичната дейност не се интересува коя паритя е на власт.
39
1
 
25
 
! Отговори
Майна преди 3 години
До 31 Да и аз съм бил в Хърватия и бяхме на уважение и ни казваха братовчеди.В Загреб най- голямата катедрала е Св.св.Кирил и Методий!Бог да ги пази!!!
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-лошо от земетресения, вулкани и цунами няма, така че Бог да пази хърватите, както и нас, да сме живи и здрави!
37
3
 
12
 
! Отговори
сведущ преди 3 години
До АнонименОтдавна вече са два езика - сръбски и харватски Как се изучава при нас, няма да коментирам глупостта на управата на СУ или тъпотията им. Хърватите специално в последните 15 години се напъват да вкарват нови думи, хърватски, с които да го отдалечат от сръбския. Познато ни е като практика с македонския
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последното е преди 1 час и 13 минути.. Много тревожно е. Трябва България да помогне на хората там.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото днес е 6.4 по Рихтер. След това за 2 часа по-късно общо до момента са регистирани още 6.3.43.03.74.43.53.1Последното е преди 2 час и 9 минути.Ще има и още.. Доно се успокои земята и хората да намерят роднините си!
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас,стари сгради макар и сравнително поддържани от хората,жалко за детенцето и дано няма други жертви!Отвратителна година,дано следващата да е много по-добра.
33
30
 
6
 
! Отговори
Скоро и у вас преди 3 години
В София скоро не е имало силно земетресение ( от 1917 - 5,7), а е сеизмично активна зона. Как ли ще ви се отрази едно подобно, цъpвyли смотани?
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано всичко се нормализира бързо и няма повече загинали.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Говорят си точно на хърватски, т.н. сърбохърватски от 1945 година е вече история
30
1
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
В тия работи спомен и средно няма. Така че, и да обещаваш и да не, ползата е йок. Е, ако държиш да се правиш на хаскьовски астролог, твоя си работа. Никога и за никого не е късно да стане за резил, но изборът винаги си е нещо лично. Иначе би могъл да хвърлиш едно око в тематичния сайт на БАН. Там ще научиш за античния град Бизоне (Каварна) погребан в морето от земетресение преди около 2000 години.И на изпроводяк да питам, случайно да знаеш какво е станало в София на 18 септември 1858-***?
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега казват, че е било с магнитуд 6,4 по Рихтер. Това 6,2 са първоначални данни. Разликата между 6,2 и 6,4 е значителна.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГошоНе се излагай, моля. Езикът е сърбо-хърватски. Изучава се и у нас като профил по филология.
27
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството ни трябва да предложи помощ. Хърватите са много добре настроени към нас. Ние също. При първото ми излизане в чужбина попаднах на много враждебна среда към нас малкото българи в голяма фабрика. Поляци, чехи, румънци, словаци... един хърватин ми помогна. От първия ден като разбра че съм българин се обръщаше с Брате. После се запознах и с останалите хървати. Чудни хора с отношение към българите. Често ги споменавам с добро и дано ми гостуват някой ден.