Спряха сертифицирането на газопровода "Северен поток-2"

Причина за решението са новите санкции от САЩ
Обновена: 3 яну 2021 17:02 | 3 яну 2021 16:58, Веселина Йорданова
113
Спряха сертифицирането на газопровода "Северен поток-2"
Снимка: БГНЕС

Международната компания за сертификация и класификация Дет норске веритас - ДНВ (Det Norske Veritas - DNV GL) потвърди прекратяването на всички дейности по сертифициране на газопровода "Северен поток-2" заради новите санкции от САЩ. Това съобщи днес говорителят на компанията Роберт Ковни, цитиран от ТАСС.

"През ноември 2020 година ДНВ престана да предоставя услуги на кораби, обслужващи Северен поток-2. Предстои компанията ни да спре всички дейности за проверка на газопроводната система", посочват от компанията.

Оттам подчертават, че това изявление е направено след приемането на ново законодателство в САЩ, според което компаниите, предоставящи услуги за тестване, проверка или сертификация за "Северен поток-2", подлежат на санкции.

На 1 януари в САЩ влязоха в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, включващи разширяване на санкциите срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", припомня ТАСС.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на две газопроводни линии с общ капацитет 55 милиарда кубични метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

До този момент са построени 94 процента от газопровода. Работата бе прекратена през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс (Allseas) изостави полагането на тръби заради възможни американски санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе възобновена с руския кораб "Фортуна", който положи тръбите в изключителната икономическа зона на Германия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
15
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Путина да вземе малко да си озапти алчните олигарси и да спре всякакъв газ за Европа. Русия е огромна и с толкова ресурси спокойно може да съществува изолирана с армията и ядрения си арсенал. Освен това може да продава и на Китай, а ако се разберат с японците да им върнат някакви права върху някои от Курилите и на тях. За к'во му е друг пазар.
32
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият проект е доста сбъркан,при положение ,че можеше да се изгради нов газопровод през Беларус и Полша ,руснаците се направиха на велики да полагат стотици километри търби по дъното на Балтийско море!САЩ само ги чакаха да се набутат с полагането на търби и в последният участък ги удариха със санкции.Сега търбите ще си стоят на дъното на морето ,като спомен за руската гл.упост.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо. Евтино гориво за ЕС, силна икономика за ЕС, а покрай това намазваме по малко и ние. Сега ще страдаме косвено. И що? Къде е ползата за нас, че угаждаме на САЩ? Нещо безплатни самолети или друго да сме видели?Както винаги сме се одупили а който мине Мери колко му е дълъг уреца по издавания от нас писък.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Тръбата е запълнена някъде на 40процента,за да достигне до капацитета си от 38куб. ,трябва България да изгради още 2компресорни станции.Сега тече руска газ,но нищо не пречи ,да е азерска.
29
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин доказа ,че е слаб политик,тъкмо руснаците малко живнаха и реши да се конфронтира с Украйна!Глупав ход!Вместо това можеше леко -полеко да придвижи този проект без санкции!Разликата в стандарта на живот с Украйна щеше да още по-голям и не само Крим ,а цяла Украйна щеше да иска отново възраждане на нещо подобно на СССР.Това което направи Путин и НАТО неможе да постигне.
28
29
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
Егати, сега русофилите какво ще пишат за прослава на Путин?
27
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посрамените американци трябваше да отидат безполезно чак до Луната, за да докажат, че са комплексарчета и некадърни за полезни мисии.Сега американците пак трябва да се доказват и да отидат до Марс и там да останат, за да докажат колко пак са велики.Русия ще им спре ракетните двигатели.
26
12
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Сърбия вече се снабдява с газ от Турски поток заобикаляйки проблемната Украйна. До края на зимата ще заработи и Сивирн поток 2 ( тръба 1 си джитка на пълни обороти) . Пиндосите мога само да пасат трева!
25
14
 
44
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
америка вече няма моралното право да съществува!
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите могат да купуват от Русия. Пренасяме газа срещу долари.Диверсификация.
23
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толупе, Толупе,бам,бадева профука няколко милиарда авансово за за Щатските фърчила,главата ти пак е на дръвника!
22
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега по търбите в България ,ще може да тече само газ от Азербайджан,които са конкуренти на ,,Газпром".Ще бъде интересно сърбите дали ще откажат този газ!
21
5
 
8
 
! Отговори
Меркел преди 3 години
...ЗАБЪРКА КАШАТА С ПУТИН. КАКТО И С ЕРДОГАН. МЪЖЪТ Й Е ЕВРЕИН, ПРОФЕСОР...ХА ХА ХА!!! МАЙ ЦЕЛТА МУ Е БИЛА ДА ОТМЪСТИ НА ГЕРМАНИЯ ЗАРАДИ ХИТЛЕР!!!
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22южен поток е вече в действие,само името е сменено.Има,няма санкции и северен поток да влезе в действие
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Русия трябва да иска разрешение от Великите сили, за да освободи България от османско владичество.2. Трябва да иска разрешение, както искаше до 1917 година. 3. Япония трябва да бъде по-силна от Китай, както до 1945 година.Светът се развали.
18
3
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ГОЛЕМИЯТ ДИВЕРСИФЕКАТОР СИ ЗАМИНА. ВЕНЦИ ОТ КЛУБА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ С 300ЛВ. ОГРОМНА ПЕНСИЯ ЗА 36 ГОД. СТАЖ!!!
17
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дупе да им е яко на немците, ако не спрат СП2.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само дето компресорите са американски и софтуера за тях..говорим за нашият т.н.Балкански-Турски газопровод за Сърбия,дето няма нито 1 отклонение за Българските градове.
15
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички, които разправят как Русия ще търгува с когото си иска - ами искат, ама не става. Златните им години свършиха, в момента всички изнасят газ и искат да продават.ЕС вече ги изнуди да свалят цените. Китай е огромен пазар и купува, но те зверски извиват ръце за цените и там маржът е минимален.Остава да ползват газопроводите за политически натиск, но и пък там ги цакат със санкциите.
14
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин закопа Русия,Крим им излезе златен!