Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери

Един от тях е убит след като колата му се взривява
8 яну 2021 20:20, Нели Христова
190
Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лично е поръчвал убийствата на свои опозиционери, избягали зад граница. Това стана ясно от запис, публикуван от сайта EUObserver. Една от мишените, журналистът Павел Шеремет, загина след като колата му бе взривена в Киев.

Смята се, че на тайно записаният аудио файл, който датира от 2012 г., се чува гласът на Вадим Зайцев, ръководител на белоруската служба за сигурност КГБ по това време.

На записа той казва на членовете на елитното звено Alpha Group, че Лукашенко "чака" убийствата да продължат и е отделил 1,2 милиона британски лири, за да ги финансира. По думите му, отровите и експлозивите трябва да се използват срещу враговете на президента, включително тези, които са избягали в Германия.

Зайцев казва на агентите да убият Павел Шеремет, беларуски репортер, който загина през 2016 г., когато колата му експлодира в Киев.

"Трябва да работим върху Шеремет", казва гласът, идентифициран като Зайцев. "Той е голям проблем. Ще поставим бомба и този плъх ще бъде разкъсан на парчета - крака в едната посока, ръце в другата." Според ръководителя на КГЛ, автомобилната бомба ще сплаши чуждестранните критици.

Руските и украинските служби за сигурност също са обвинени в съучастие в смъртта на Шеремет. Случаят остава неразрешен.

24-минутна извадка от разговорът беше публикуван от EUObserver, уебсайт със седалище в Брюксел. Записът е предоставен от Игор Макар, бивш офицер от специалните служби на Беларус, който дезертира през 2006 г.

Макар, който живее в скривалище в Европа, каза, че е получил аудиофайла от контакти в службите за сигурност през 2012 г. Той решва да ги публикува, за да подкрепи неотдавнашните протести на опозицията срещу режима на Лукашенко. Бившият офицер е заявил, че е готов да свидетелства в съда, че записът е истински, пишат от The Times.

Сред тези, които също са посочени като мишени, са Олег Алкаев, бивш директор на затвор, Владимир Бородач, който е бил полковник от специалните сили, и Вячеслав Дудкин, някога шеф на отдела за борба с корупцията. По време на предполагаемия заговор и тримата живеят в Германия.

На записът шефът на КГБ казва, че е жизненоважно да няма съмнения, че белоруската служба за сигурност е участвала в опити за убийства в Германия. "Важно е  никой да не мисли за КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Но как да инициираме случаен взрив, как да започнем палежи и да не оставяме следи зад себе си? "

Олег Алкаев казва, че германската полиция го е предупредила през 2012 г., че животът му е в опасност.

"Германската полиция ми каза, че може да гарантира моята безопасност в Германия, но ме посъветва да не напускам страната", сподели той пред EUObserver. Не е ясно дали КГБ се е опитало да убие Бородах или Дудкин. И двамата мъже са все още живи.

Източник от западното разузнаване каза пред EUObserver, че записът изглежда е истински. Базиран в САЩ медиен съдебен експерт заяви пред уебсайта, че няма индикации, той да е фалшив.

Зайцев, който оглавяваше КГБ от 2008 до 2012 г., сега е ръководител на телевизия "Космос", пролукашенко канал в Беларус. Нито той, нито президентът са коментирали записа.

Най-малко осем протестиращи са убити, а стотици са измъчвани от полицията, тъй като през август започнаха масови демонстрации срещу режима на Лукашенко, подкрепен от Русия. Лукашенко нарече протестиращите "плъхове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Смятам, че и тои е истински демократ като своя колега- джо баиден А протестиращите срещу него са - терористи
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цялата статия не видях нито едно доказателство на тезата, заявена в заглавието. Напротив, правя си извод за обратното.
152
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре Стига бе, никой не обсъжда такова нещо по телефон в днешно време, много политически трилъри сте гледали.
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, смята се че записите се чува еди какво си, егати доказателствата.
150
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този колхозник поне не унищожава цели държави!А, кво правят американските президенти?????Либия, Сирия, Ирак, Афганистан....
149
11
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Не вярвам и на дума от написаното . Фалшива Новина .Само погледнете Годините - яко са сбъркани .
148
5
 
13
 
! Отговори
Обективен простак преди 3 години
Джо Байдън също поръча да разстрелят протестиращите пред Капитолия.......Тя беше застреляна ВЪТРЕ, а не "пред", след като разбиха предпазно стъкло в една от залите и тя се опита да влезе през него.....видеото го има.Трябваше да отстрелят още много.
147
3
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До редакторите добре е да давате идруги гледни точки а смятам че ние самите може да направим заключение.
146
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноДжо Байдън не е президент. Тръмп е президент.
145
4
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Комунисти, сър !
144
5
 
9
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Не знам кой е писал статията но за убийството на Павел Шереметя имаше прес конференция на украинските власти и президентът им и казаха че са заловили убийците а те нямат нищо общо с Лукашенко.Или не се е потрудил да събере всичките данни по случая или просто ни лъже и в двата случая по добре да смени занаята
143
2
 
2
 
! Отговори
Уникално преди 3 години
абе как може да сравнявате "Президенски терор" на двама души, да кажем от еднакви държави и като площ и като население и като образованост и по БВП,параметри много. е и кякво е подобието- различията са повече от възможните икономически-финансови-исторически и дъдъ параметри.Тази статия е написана така че утре ако президент се окаже който и дае победилият да няма основание да поздрави писача с една демократична по-цепеница по тиквата.А тука ни включват бутоните за забравяне на БацеБоцеБудалаце
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има доказателства за ония приказки дето оная Цвета от онова кърлежи че е неукавагина, съкратено НКВ, тогава хората ще повярват, че Лукчо от Бялата Русия се е разхождал из Киеф да тепа тия дето са писали срещу укрутките в Киниефъ.Докато не се докаже че Лукашенко виноват, всички които са невинни са виновни както и убитите
141
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На церемонията Тръмп няма да ходи защото по-това време ще бяга към Шотландия да се крие в комплекса си с голф игрища. Само че министър председателката на Шотландия Върджин намекна сериозно на Тръмп че не желае Тръмп на територията на Шотландия. Не го желае защото със сигурност САЩ ще поиска екстрадиция на Тръмп за да се яви пред съда и това ще доведе до излишни дипломатически търкания между САЩ и Шотландия. Накрая Тръмп ще акустира в Москва.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Да чуя че съм банкрутирал от такива като вас звучи като комплимент."Не, не звучи като комплимент. Звучи като нещо, което те жегва право в корумпирания мозък и те кара да тролиш още по-силно, за да забравиш защо си се корумпирал."Щом така мислите, и щом ви доставя удоволствие. Кого съм тролил? Кого съм обидил? Важите мисли са си ваши.България е много по-свободна страна, особено форумите.На други места биха ни модерирали.Човек има правото да вярва в каквото си иска, но е хубаво да мисли!
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юбералес"След като в САЩ има президентски терор, следва Тръмп незабавно да подаде оставка. Или да бъде изхвърлян чрез импийчмънт"... четох, че е доста трудно. И без това показа, че не може да губи горкият. И на церемонията по провъзгласяването на Байдън за Президент няма да ходи. Имаме си приказка - сърдитко Тръмпчо, празна му торбата. Харесвах го като президент, но се изложи накрая. Добре,че поне се светна да каже на хората да се разотидат.Въпреки всичко сигналът отвъд океана е много лош!
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141"Да чуя че съм банкрутирал от такива като вас звучи като комплимент."Не, не звучи като комплимент. Звучи като нещо, което те жегва право в корумпирания мозък и те кара да тролиш още по-силно, за да забравиш защо си се корумпирал.:))))
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"В САЩ не е имало и един ден президентски терор. Да зашитаваш от посегатлство обекти от национално значение, от полудели конспиратори неграмотници не е терор, а задължение на всяка нормална държава."Точно така е, но на простия русофилин как можеш да му пробиеш бетонната глава за да стигнеш до нещото което при обикновения човек се нарича мозъчна кopа.Сега разбрах че тук думата "кopа" се цензурира. Бе то в тоя сайт има по жестока цензура отколкото при Тодор Живков.
136
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
След като в САЩ има президентски терор, следва Тръмп незабавно да подаде оставка. Или да бъде изхвърлян чрез импийчмънт
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа чуя че съм банкрутирал от такива като вас звучи като комплимент.Очевидно не харесвате доводи,които не ви допадат.Отдолу има още един,който написа:"В САЩ не е имало и един ден президентски терор.Да зашитаваш от посегатлство обекти от национално значение,от полудели конспиратори неграмотници не е терор, а задължение на всяка нормална държава."Плашещо е колко латентни фашисти са се навъдили в България. Приятелю, в Македония се оправиха много по-добре, когато нахлуха в парламента!