ЕС ще "натисне" правно компаниите за ваксини да спазват сроковете

Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини
24 яну 2021 15:00,
11
ЕС ще "натисне" правно компаниите за ваксини да спазват сроковете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като партньорите "Бионтех" и "Пфайзер" предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания "АстраЗенека" също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното.

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу КОВИД-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

"Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Фейсбук.

Премиерът каза, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на "АстраЗенека" и обяви, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу "Пфайзер" и "Бионтех", за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Правилата на ЕС предвиждат в случай на епидемия страните-членки могат да използват лекарства които не са одобрени от здравната комисия. Но швабите ( и други на запад ) са против и Тиквойко слушка, че да не му спрат корупционните пари.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че няма ваксини, как иначе Израел и Емиратите ще се ваксинират толкова бързо. Има статистика на бройките ваксинирани и много ясно се вижда къде отиват ваксините. А ЕС може само да бучи, защото си е вързал сам ръцете. Ако бяха поръчали и няколко десетки милиона руски и китайски ваксини, и да обявятт, че ще платят само на който достави пръв, Пфайзер и АстраЗенека щяха да се счупят да доставят. Само че не, ние поръчваме само от Американски компании. Ми ей ви ваксините.
7
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 години
България е тук е на последно място. Икономии от ваксините ли си направил бате?Хората си подготвиха логистиката предварително а тук само реклама...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е толкова жалък и безпомощен, че не може нищо. Дребна Македония чака 800 хиляди ваксини до края на месеца, при 2 пъти и отгоре по малко население от Бг. Македония е страна извън ЕС.ЕС за хиляден път демонстрира своята безпомощност спрямо страните членки. ЕС е активен само когато става дума за , триполови, какви ли не още ненормалности.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше им накривите капата!
4
0
 
1
 
! Отговори
? преди 3 години
За БГ ваксини няма.Щото някой взе парите и каза чакай малко..
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ден Година ХраниНе са сключвали договори с Дани Ръбъл.... Бая ще им понамалеят печалбите, че и ще останат с нищо за вбъдеще!
2
2
 
10
 
! Отговори
Ден Година Храни преди 3 години
... ей сега е момента БигФарма да си повишат цените на ваксините " за да могат да ускорят производството" . хаха.Стари бакалски номера . - Извиняваме се ,ама нямаме достатъчно наличност. Имаме от къде да поръчаме/ как да произведем , НО ще се наложи да повишим "леееко" цените. Много се извиняваме за неудобството,ама ще се наложи да плащате повече. Е, системата е такава че държавата е поела инициативата за плащането за да не се шокитрате от сените и да няма протести. А и заради комисионната.
1
0
 
19
 
! Отговори
тулуп преди 3 години
само когато си хванал някой за топките имаш пълното му внимание и разбиране... договори? тия ще ми плашат куче със салам. дреме им на новопрезабогателите