Огромният скок на безработицата - в големите градове

Ще доведе ли отварянето до бърз ръст на заетостта?
73
Огромният скок на безработицата - в големите градове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромният скок на безработицата е в големите градове.

Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и повече, безработица, нещо, което е направо много страшно, коментира Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора, пред БНР.

Още по темата
По думите му годината започна доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни, изтъкна Първанов. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубата на работни места възлиза на 150 хиляди.

"Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица", посочи специалистът.

Според него дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта.

"Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени", смята Първано

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията.

"Виждаме криза, каквато не сме свикнали. Ще трябва да се пренапишат учебници по икономика. В криза би трябвало борсите да са надолу, имотите, а те са нагоре. Много странно е това, което се случва", обобщи специалистът.


73
Още по темата: БезработицаЗаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
7
 
! Отговори
66 до радослав преди 1 месец
Има съкратени с право на обезщетение, но са разни чужди фирми работещи в България. Ние имаме сем. приятели и съкратиха жената. Даже са плащали пълни осигуровки в/у възможно най-високата осиг заплата. Не знам дали още го има, но преди имаше таван в/у който може да се осигуряваш. Тази ситуация е неприятна и за хора с висок доход в корабоплаването, самолети, разни проекти в Азия, докато ги имаше
67
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 66
И за взимащите помощи не е, защото ако не си съкратен по определени членове които никои работодател, абсолютно никога не ползва, тогава вземаш жалко обезщетение което няма абсолютно нищо общо с платените от теб данъци. Но това е проблем идващ от калпаво написани данъци и факта, че държавата не и пука какво става с данъкоплатците стига да си изпълняват задълженията и никои в държавните структури не осъзнава, че данъкоплатеца очаква срещу данъците си да получава нещо насреща!
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе N3ти какво бюро по труда, те не искат да има записани, освен вземащите помощи. Всички други са НЕЖЕЛАНИ, защото променят статистиката за броя безработни, а трябва да търсят и работа на човека. Те са се превърнали в една паразитна структура за помощи при безработица и толкова. По вероятно е от приятел/съсед да научиш за свободно раб.място, там е за метачи, озеленяване, общак в склад и т.н.
65
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
За пореден път управляващите показаха среден пръст на работещите и издържащи тази държава родители като за пореден път ги отряза от детски, но виж, за тези които не са платили и лев данък през живота си има още и още! После защо хората си криели доходите? Еми когато си коректен и държавата се подиграва с теб, как точно очаквате да продължаваш да си коректен? Какво направи държавата са хилядите работили години хора, плащали съвестно данъците си? Едно голямо нищо! И хората вече се озвериха!
64
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
За пореден път държавата ни доказа на всички, че не е в Европа! Всички държави наливат пари в данъкоплатците защото знаят, че това е тяхно задължение, а нашата държава направи абсолютно нищо! Законите ни калпаво написани, бюджета разграбен и всичко продънено! Защо при различни поводи за напускане на работа има различно обезщетение за безработица? Когато е да събират данъци не питат как ще напускаш работа, а събират на общо основание, ама като стане време да връщат и се почват извинения!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквано.
Истината е, че проблемите, истинските, за всички нас, тепърва предстоят.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До SS

***. Сам ще се бориш. Трябват ти приятели, трябва ти кердо, трябва ти племе. Но не го разирате ... Затова ще падате поединично ...
61
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Пандемия,безработица,финансова криза,ваксинация,регистрация на ваксинираните.Накрая всичко ще рухне.Ще настъпи анархия.Въоръжавайте се кой с каквото може.Не ни чака нищо хубаво.
60
2
 
1
 
! Отговори
Stamen преди 1 месец
Нищо странно не се случва. Наливат се пари, нараства търсенето, нарастват и цените. Ако държавата спре да се намесва, следва депресия и безработица. Ако държавата продължи да се намесва, следва обезценяване на парите, загуба на доверието и в тях, втурване в магазините с цел презапасяване и..хиперинфлация. Кое е странното?
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поскъпват имоти само в София, а в провницията падат и ромите и турците купуват всичко по селата и накрая ще се отделят от София. Българите се самоубиват с алчност и демокрация.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какви имоти бре,там се очаква не крах ами Армагедон!
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имотите ще поскъпват заради валутния аборт. Всеки се спасява от инфлацията на парите защото след 1997 г. лева не е пазарен и останаха само имотите но само в София което е изгодно само за Банкя, Самоков и др. шопски реститутки и всички заводи бяха закрити в провинцията,
56
2
 
12
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
А това с имотите си е ясно! Тука няма нищо чудно! Просто става въпрос за ПРАНЕ НА ПАРИ! Над 90% от строителите в БГ са си чисти перачници! Та затва имотите по време на криза са нагоре! Нема да се плашите! То толкова пари се окрадоха, пък и от наркотици и уружия и проституция! Как мислите, че се перът тия пари! Всичкото това може да се хване много лесно, ма като знаем, че и главния "ни" прокурор е мафиот! Как сам себе си да хванеш, че и накажеш!?
55
2
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
До Пак реклама

Ела да купим в прибрежно село "къщи за 10 хил евро", но да не са кoптopи.
Сигурно ще искаш + двор немалък ... бЕЕгай бе ...
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много гладни били. А фейсът им и лятото, и сега пълен със снимки от курорти, от чужбина. Лятото километрични опашки по границите за екскурзии.. Айде бе! А реват за кръчми и дискотеки. Що бе, там без пари ли се ходи!?
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има гладни бунтове.Скоро.А на бас.Затова нашия се е подготвил с двойно гражданство.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм доста по-квалифициран от програмист. Просто казвам, ако се наложи да избирам кого да ограбя, за да нахраня децата си,, какъв ще бъде изборът ми.
Докато осъзнаете самодоволните пубертетчета, че сме едно общество и нещастието на едни, всъщност засяга всички.
51
3
 
8
 
! Отговори
zombay преди 1 месец
Дребна душица българска, щяла да вади нож на програмист.. срещу неадекватната крадлива управляваща шайка отговорна за това безумие ще си вади единствено дупето щото толкова може само..
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Га правих молове, хотели и кръчми на куп не риваха, а пмащаха подкупи под тезгяха. Сао реват м?
49
2
 
18
 
! Отговори
Пак реклама преди 1 месец
Имотите били нагоре. Пак реклама на края на дописката. И не, не съм пишман мераклия за имот, имам си. Но мисълта ми е, как реши, че след безработицата и отлива на хора от София (пандемия, хоум офис), и кутийките ще продължат да поскъпват. Кой ще дойде? Демографски бум ли ше има, икономически тигър ли ше ставаме? Просто в България народа, който е останал, няма къде да сложи спестяванията. Но, и това се променя. Къде растат. В София. Само. В селата и малките градове има къщи за 10 хил евро.