Очакваме близо 262 хил. дози от ваксината на AstraZeneca

Количествата са предвидени в три доставки за февруари
Обновена: 27 яну 2021 19:20 | 27 яну 2021 19:10, Веселина Йорданова
54
Очакваме близо 262 хил. дози от ваксината на AstraZeneca
Снимка: БГНЕС

България очаква 261 997 дози от Оксфордската ваксина срещу COVID-19 през февруари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още по темата
Разрешението на ваксината за употреба под условие в ЕС се очаква до края на седмицата, уточняват от ведомството.

Страната ни трябва да получи от нея 48 315 дози на 7 февруари, 74 556 дози на 14 февруари и още 139 126 на 28 февруари.

В момента ЕС и производителят спорят за липсващите количества от предвидените доставки за ЕС.

Нито едно дружество да не се заблуждава, че не сме в състояние да разберем какво се случва, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя отбеляза, че засега е насрочена нова среща тази вечер с фирмата, за да продължат споровете къде са ваксините, поръчани от ЕС. Кириакидис уточни, че предварителното споразумение с този производител не предвижда ваксини да се доставят по реда на получаването на заявките.

По нейните думи до миналия петък ЕК не е била уведомена, че очакваните количества няма да бъдат доставени навреме. Категорично отричам да сме били предупреждавани, заяви тя, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ясно обаче колко дози е било планирано да бъдат доставени преди съобщението за забавянето.Ако Европейската агенция по лекарствата издаде разрешителното в оставащите няколко дни до края на настоящия месец, на 7 февруари в София ще пристигне първата пратка oт 48 315 дози. Седмица по-късно - на 14 февруари, ще пристигнат още 74 556 дози, а в края на месеца - 139 126 дози.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще бъде засегната БългарияБългария е поръчала най-много дози от ваксината на AstraZeneca над 4,5 милиона. Очаква се държавата също да бъде засегната от забавянето на доставките, но до момента не е ясно колко точно. Свободна Европа отправи този въпрос към Министерството на здравеопазването, но до публикуването на текста отговор не беше получен.В сряда в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че през месец февруари в България ще бъдат доставени 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca. С тях ще бъдат ваксинирани 130 000 души. Не е ясно обаче
21
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
За чакане, ще чакаме. Но дали ще получим? AstraZeneca май предпочита да продава на държави извън ЕС, като САЩ и Великобритания, та не се знае кога ще ни дойде реда.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Тоа пъ. Не сме асимилирале. Он преживя, а сака да асимилираме дивотиите Му!Гулем шашавляк ша е!Сигур е на весели гъби... или диша лепилу,.. знаа ли ч'век... Моа да си е само шашов.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20А ти какво би направил?Предполагам, че би се надупил.Но не съм сигурен как си със музикалните изпълнения.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АвертасЯ да вземеш да ни осведомиш. Като гледам писаното - имаш информация. Какво се поднасяш като неоправена мома... Пусни някое инфо, ама не от етажа... и от баба Вуна.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ваксини идат със скоростта на природния газ по турски поток 3 милиарда за празни тръби, ама що да не, след като има празни кърдж. кофи със заплата 15 бона
16
3
 
4
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
А пък институтът Пастьор спря работата си по най-напредналата си ваксина. защо мълчите за това? Фрасетата публично изказаха сънения, че АстраЗенека по-бързо изпращат дози на тези, които плащат повече. Защо не осведомявате българите за всичко, а филтрирате и предъвквате?
15
2
 
2
 
! Отговори
Неутриното преди 3 години
До Анонимен 14Абе, шашовия... Ти да си видял ваксина за лъчева болест?! Разсмя ме "дзверски" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Или си мнооооого тъъъъп, или си завършил ядрена физика и току-що си се напил :)))))))))))))))))
14
5
 
3
 
! Отговори
Астор Зенерка преди 3 години
Ваксинирам млади моми и невести с Мойта ваксина.Не се бутайте, докато мога - ще ваксинирам!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Ангелов каза че по 100 000 на ден можело да ваксинира. С тези значи за 5 дни ще надупчи 400-500 хил и ще излезем пред румънците изненадващо
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То при Чернобил не е имало ваксиниране,сега ще ни карат ?! Малко мислите ли с тия глави или сядате в 7 вечерта и почва облъчването с глупости,които дори не асимилирате ??
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дали гоите проумяватТу си много вдлъбнат гой. Толку ли си прос бе ч'век? Направо крътиш мифки!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров каза, че докато се натуткаме с ваксините, нещата ще минат от самосебе си ай наздраве !
9
2
 
2
 
! Отговори
Мераклия преди 3 години
С коя ваксина да се ваксинирам, че за Гърция и Македония ми искат тест (демек пари) на влизане, а тук - на излизане. Та се замислям коя е най - безвредната, че ми писна да плащам.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** тя ваксината и висшето образование не са задължителни за никого.Който не иска да се ваксинира да живее в неговия си свят и да не се обажда на онези, които искат.Откъде накъде някакви пpoшляещи ще задават тон в обществото?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че от тези кой ще си сложи? Нали ефективността им е с 30% по ниска от останалите. Някой май комисионни е прибрал. С мустак ли е, гологлав ли е, боядисан ли е, с голям шкембак ли е.... или е самият Той?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз очаквам да стана милиардер!Очаквам!
5
1
 
3
 
! Отговори
Язе преди 3 години
NEMA VIRUSE!Шъ ви чипирът! и после шъ им работите бес паре!Връмугу,...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз ...всички са ментета ,за това няма и желаещи ,по целия свят ,фирмичките взеха да лавират и лъжат ,лошо че обраха милиарди от държавите ,използваха момента )и нашите и те са на бутаха