Турското МВР: САЩ са дирижирали опита за преврат

Обвинението идва в момент, в който държавите се опитват да поправят отношенията си
4 фев 2021 17:45, Нели Христова
46
Турското МВР:  САЩ са дирижирали опита за преврат
Снимка: БГНЕС

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойл заяви днес, че САЩ стоят зад опита за преврат от юли 2016 г., за който Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс, като се позовава на в."Хюриет", съобщава БТА.

Турските власти отдавна обвиняват ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, който живее в Пенсилвания, за опита за преврат на 15 юли 2016 г. и предприеха мащабна чистка срещу неговото движение, което Анкара разглежда като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/. Гюлен отрича всякаква връзка с опита за преврат.

Турският министър на вътрешните работи Сойлу заяви пред в."Хюриет", че САЩ са дирижирали опита за преврат, докато движението на Гюлен го е осъществило. "Европа бе ентусиазирана от това", добави Сойлу. Той изтъкна, че това е мнение, което той изразява от опита за преврат насам.

"Очевидно ясно е, че САЩ стоят зад /опита за преврат от/ 15 юли. ФЕТО беше този, който го извърши, по тяхно нареждане", посочи Сойлу.

Изказването на Сойлу е направено в момент, когато Турция се стреми да подобри отношенията си със своя съюзник от НАТО, отбелязва Ройтерс.

Американски официални представители не бяха открити непосредствено за коментар, но Вашингтон по-рано е отричал всякаква съпричастност към опита за преврат. САЩ многократно отхвърлиха турските искания за екстрадиция на Гюлен, изтъквайки липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

Анкара желае да поправи обтегнатите отношения с Вашингтон, който санкционира миналата година Турция заради покупката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, както и с ЕС. ЕС заплашва с мерки срещу Анкара заради спор с Гърция в Източното Средиземноморие.

Турция заяви през последните седмици, че е постигнала "позитивен дневен ред" с ЕС и че желае да подобри отношенията си със САЩ при управлението на президента Джо Байдън. Очаква се той да бъде по-твърд по отношение на Анкара заради положението с човешките права, което тревожи западните съюзници на Турция.

След опита за преврат турските власти са задържали 292 000 души заради предпологаеми връзки с движението на Гюлен и са уволнили или временно отстранили от длъжност над 150 000 държавни служители. Голям брой медии бяха закрити, а десетки опозиционни депутати са изпратени в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е обществена тайна.
42
6
 
9
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
САЩ е странта, която организира преврати там, където има американски посолства. Навсякъде по света.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съюзници .....
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е най великият за всички времена!Турската лира пада,пада,и все надолу.И при наш Тошо бе така.Най умния,голям политик,в Белене който каже нещо лошо за партията МУ БКП.Бореше се срещу западния капитализъм и накрая се ***,че и социализЪма МУ фалира.
39
11
 
12
 
! Отговори
Самоосеменител преди 3 години
Чудя се, един ден когато ерата на ердоган приключи, дали ще излъчат разстрела му по националната телевизия на живо, или ще го свитнат тихомълком и ке го закопаят като куче в пуснинята?!
38
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция вече е световна сила,затова не цепи басма на никой,империята отвръща на удара,расизма ще унищожи краварите,показаха по тв как 9 годишно негърче е арестуван и му поставени белезници и му пръснато спрей по очите от США полицай
37
10
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Добър ден,сетихте се.
36
11
 
33
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
България пропуска ренесанса точно защото е под турско владичество. Всички произведения създадени по времето на турското иго са акт на противопоставяне, а не резултат от него. "Съвременна" турция се крепи единствено на внесени отвън технологии, самите турци са примитивни създания.
35
27
 
8
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 3 години
Кои е тоз Сюлейман Сойл ва кьопек менистара са казва СЮЛЕЙМАН СОЙЛЮ ХАААААААААААА
34
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялара Българска класика в литература, култура, архитектура е от времето когато България е била част от Турската империя. След този период България върви все надолу в всички отношения.
33
12
 
18
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Туркия ч чака -- БОЙ, СЕКС, И ГРЪЦКА МУЗИКА !
32
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако САЩ бяха организатори ,Ердоган сега щеше да е в затвора."Превратът" си беше организиран от Ердоганьо ,за да разчисти Турция от противниците си и техните поддръжници най-вече сред военните и полицията!
31
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Турскоро управление, България беше по-добре!!Съсипаха го тоя вилает ***!!
30
15
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Съсипаха я тая Турция Американците.А беше водеща икономика на Балканите
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Външни инвеститори вкараха доста пари в ТР след като Ердо дойде на власт, заради това че ТР се канеше да влезе в ЕС. А инвеститорите се интересуват от утрешния ден, не от днес. Но ердо вместо да инвестира в наука и производство, инвестира парите които влезнаха в икономиката в бетон. Сега си жънат това което посяха. Скоро в ТР ще стане като БГ през 1996г
28
23
 
24
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Каква хубава държава беше Турция преди Ердоган :( Жал ми е за турците.
27
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Сойлу с Ердо *** са пълно куку, и двамата.
26
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ми прилича на човек, който е седнал на клона на дърво и реже клона, на който седи. Тоя няма да свърши добре и няма да си отиде от власта и от живота по мирен път. Жалко за турците, иначе не са лоши хора, но заблудени.
25
4
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
А, не е възможно. Те са ангелчета-демократи.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън.Кви са тия лебеди омотани в чаршафи?