Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2

Няколко алпинисти все пак са продължили щурма на върха
Обновена: 8 фев 2021 14:50 | 5 фев 2021 11:50, Нели Христова
103
Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2
Снимка: БГНЕС

Зимното изкачване на връх К2 рязко се превръща в кошмар, след като времето се влошава. Алпинистите се отказват от щурмуването на върха и се връщат към лагер 3 откъдето да поемат към базовия лагер.

Още по темата

Според публикации в Twitter от профила на Мухамад Али Садпара  - пакистански алпинист, който също се опитва да щурмува К2, температурата е паднала на -63 °C и е излязал силен вятър.

Трима от алпинистите са с измръзвания, а Мухамад Али Садпаре е единственият алпинист, който е продължил изкачването си към върха заедно със сина си Саджид Садпара и Джон Снори от Чили, член на SST. Техните GPS тракери са замръзнали и не показват местоположението им.

Последно те са засечени на 8200 метра, близо до Bottleneck. Вероятно още се изкачват

Според експертите, изскачването на върха би отнело 14 часа. Мухамад Али Садпара и останалите алпинисти се изкачват вече 13 часа. Над 8000 метра е най-опасната зона в подножието на върха, всеки изминат метър там изисква огромни усилия.

По пътя към базовия лагер се къса въжето на Атанас Скатов. Екип от шерпи е изпратен да го издирва, но тъй като районът е труден, те не са успели да го достигнат. Към мястото лети и хеликоптер, съобщават от SST. Възможно е изчезналите алпинисти да са повече, тъй като от Alpine Adventure Guides публикуваха в Twitter, че хеликоптерът ще издирва повече от един човек. Според руски екип от алпинисти, изчезналите са двама.

Постовете за българина в Twitter веднага бяха залети с коментари, изразяващи надежда, че той ще бъде открит жив.

Bad news. Another accident may have taken place on K2. It would be the Bulgarian Atanas Georgiev Skatov who fell when a fixed rope broke when he descended from field 3 to base camp. A group of Sherpas has set out in search of him. #K2winter2021 #k2winterexpedition2021 #k2 pic.twitter.com/q0LIvnis5E

— Rohshan Din Diameri ☢ (@Rohshan_Din) February 5, 2021

Други не са толкова оптимистични за съдбата на Скатов. От Baltistan Times пишат за Атанас: "Твоят героизъм ще бъде запомнен в сянката на мисията, за която пожертва живота си. Той все още е изчезнал, търси се тялото му."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо просто не идат да се хвърлят от някой висок покрив? По-бързо ще стане самоубийството и поне семейството им ще може да вземе тялото да го погребе...
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми дреме за ужаса му. Никой не го е карал насила да ходи там.
25
1
 
15
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Още вчера като прочетох, че ще атакува и имах много лошо предчувствие, дано стане чудо.
24
5
 
12
 
! Отговори
ХОРЪР !! преди 3 години
По принцип там има много загинали, които са останали там и не са ги свалили! И като мине покрай тях жив алпинист духовете на мъртвия алпинист му замъгляват съзнанието, той пада в дълбока 30 метрова цепнатина, и мъртвите алпинисти му взимат душата!
23
4
 
3
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Грейт ресета иде пенционерее
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно не разбирам, има хора цял живот работят и си рискуват живота за общото благо и накрая умират бедни и забравени, а някакъв, решил да си начеше егото го изкарахте герой! Той с постъпките си с какво точно е допринесъл за да подобри живота на другите?
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не мога да го разбера - да се катериш по някакви скали с риск за живота?Аз да не съм коза?Какво е удоволствието не ми е ясно?Но явно намират такова.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия човек не си е взел поука от случая с Боян
19
2
 
24
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Съжалявам да го кажа, но простолюдието си мисли, че с кардио във фитнеса, добра екипировка и шерпи които екипират и изнасят целия маршрут нагоре стават алпинисти и правят постижения. Ами, съжалявам, но не е така. 100 човека бяха в базовия лагер....от които може би 10 са били алпинисти. Най големите трагедии стават с такива комерсиални експедиции. Уели Щек, мир на праха му, изкатери южната страна на Анапурна сам и без лагер. Той беше голям алпинист. Катереше и скали и лед, цял живот!
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимно време. Връх по опасен и от Еверест за изкачване.... доста мъдра идея
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизвикват по скоро отвращение отколкото съжаление
16
6
 
22
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 3 години
Пак ще трябва да утешаваме вдовици, да събираме пари за сираци и връщане на тяло в България. Кому е нужно всичко това?
15
8
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Веганите нямат шанс при такива екстремни условия. Тялото има нужда от МИСОО !!!
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си много безрасъден да си веган и да тръгнеш да покоряваш осемхилядник в зимни условия.
13
3
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Като голям почитател и любител на алпинизма,това не го разбирам. Да се съберат 100 човека, от кол и въже и да се опитват да щурмуват К2 зимата....виж за първото зимно изкачване на К2 зимата от десетимата шерпи - Респект ! Но разбира се, най голямото постижение беше руската експедиция по диретисимата на Южната стена. Без жертви ! Това е алпинизъм и професионалисти.
12
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв герой бе хора? Да не е освободил някоя държава от робство, да не би да е освободил десетки невинни заложници накъде? Това не е геройство, а една супер скъпа и рискована разходка в нечовешки студ. Личен избор. Все едно аз сега да тръгна по боксерки към Мусала. Ако стигна, велик човек ли съм?
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да би мирно стояло, не би чудо видяло!Да не са малки деца или да сме ги пратили с телеграма! Първо се започват едни изказвания, какво ще направят и после рев. Трябва да започнат да се замислят за собствените си решения и отговорности, а не да вменяват на хората чувство за вина.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е всякакви такива изкачвания и рекорди да бъдат оставени на хората, които наистина живеят в тамошните планини и ги познават - шерпитеХаресвам амбициозни и устремени хора, които преследват мечтите си, но тук прозира и голямо его и несъобразяване с природата
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снори е исландец. От Чили е Хуан Пабло Мор, който пък някъде го бяхте писали Джей Пи...
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УЖАСЪТ НА К2- да не съм ги аз пратил там те сами са си отишли.. стига с тия УЖАСИ, АДОВЕ, ТРЕВОЖНОСТИ и т.н. във заглавията на новините..