Замърсяването от изкопаеми горива убива над 8 млн. души годишно

Това е 3 пъти повече от починалите с ХИВ, туберкулоза и малария през 2018 г.
9 фев 2021 22:45, Анисия Иванова
25
Замърсяването от изкопаеми горива убива над 8 млн. души годишно
Снимка: БГНЕС

Усилията за забавяне на глобалното затопляне се фокусират върху бъдещите вреди от продължаващо изгаряне на изкопаеми горива, но ново изследване, публикувано днес (9 февруари), показва, че смъртоносните последици от замърсяването на въздуха причиняват много повече смъртни случаи, отколкото се предполагаше, съобщава Bloomberg.

Само изкопаемите горива са отговорни за над осем милиона преждевременни смъртни случаи годишно, твърди изследването на екип от американски и британски учени, публикувано в Environmental Research. Това е двойно повече от предишната оценка на смъртността от замърсяване с фини частици и три пъти повече от общия брой на загубили битката с ХИВ, туберкулоза и малария през 2018 г.

Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило в много страни, особено в по-богатите, констатациите на учените показват, че дори при по-ниски концентрации замърсяването, причинено от изкопаеми горива, е по-смъртоносно, отколкото се смяташе. В САЩ например изследователите установяват, че 350 000 преждевременни смъртни случаи годишно се дължат на замърсяването с фини частици, отделяни от изгарянето на изкопаеми горива в сравнение с предишни оценки от около 100 000 до 150 000 починали. Това означава, че дори най-успешните институции и предприемачи, борещи се със замърсяването на въздуха, трябва да свършат повече работа - особено в бедните и исторически необлагодетелствани райони, където замърсяването е още по-концентрирано.

Новото проучване надгражда предишните методи по няколко начина. Голяма част от предишните научни трудове - включително минали издания на влиятелното изследване Global Burden of Disease - разчитаха на еквиваленти, извлечени от проучванията на тютюнопушенето. Сега обаче има достатъчно данни за реалното въздействие на PM₂.₂ върху здравето. Това е най-смъртоносният вид финна частици във въздуха, по-малка от 2,5 микрометъра, и новите данни за нея позволяват на изследователите да прецизират своите открития, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Учените са направили и други методологични подобрения, включително чрез установяване на по-тясна връзка между нивата на замърсяване на въздуха и ефекта им в различни региони на базата на цялостно глобално проучване. Подобрен модел на това как въздушното замърсяване всъщност се разпространява предоставя на учените по-голяма увереност в техния изчисления

Резултатите подчертават факт, отсъстващ от много обществени дебати и дискусии относно изменението на климата. Докато борбата за спиране на замърсяването с парникови газове чрез ограничаване на използването на изкопаеми горива е повсеместна политическа инициатива за подобряване на бъдещето, също така е вярно, че в момента изкопаемите горива отнемат живота на милиона хора. По този начин Аарон Бърнстейн, изпълняващ длъжността директор на Chan School of Public Health към Harvard, оценява новото изследване.

"Аз съм педиатър", коментира Бърнстейн, който е запознат с новото проучване, но не участва в него. "Когато се грижа за дете, което се бори да диша заради мръсния въздух, родителят на това дете сигурно е загрижен за света, в който детето им ще израстне и ще живее, когато е на 40, 50, 80 години. Но уверявам ви, родителите се притесняват много повече, че сега детето диша затруднено", споделя Бърнстейн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
12 преди 3 години
.. Именцето само да се прочете на докторчето.. макар че и той шофира, демагогия за леваци.
20
3
 
2
 
! Отговори
НЕ СЕ ДИША преди 3 години
А у нас тъкмо гласуваха глоби за движение на стари автомобили в определени дни по решение на общината. А пък кумините пушат и смърди на ***! Пречиствателят на въздуха в стаята отчита замърсяване над 150 pm2 след проверяване (уреда е от Японска марка, надежден). В София все пак е по-добре отколкото в много от малките градове в провинцията. Там е страшно - не се диша.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък в България си имаме така наречения еко-боклуукк "феномен" който се появява ей така изведнъж от "космоса" и каца в реките и езерата! :)))))))
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам като мярка против замърсяването на въздуха да бъдат забранени състезанията от формула 1 и тези от 24ч. на льо Ман. Ако се изчисли колко калории топлина и изгорели други газове произвеждат нищо чудно да се окаже, че са колкото един ТЕЦ. Що се отнася до другите коли като първа мярка да се спре производството на коли над 100 коня. В момента в света се движат милиони коли с излишна мощност, и особено богаташките такива като Ролс Ройс, Порше и др. от по 300- 400 и повече коня.
17
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ами ограничете добива на горива, сложете коли и бусове на ток, бензина да стане 300$ барела, демек 10 лева литъра, а нафтата 15 лв литъра, щото цапа, и тогава храната ще стане също по-скъпа с 500% заради транспортните разходи... но тогава не 8, а 80 милиона ще умират - от глад! Защото с цвъцкане по екрана на телефона и клавиатурата на компа храна не се изкарва, а пропадналите генерации, родени от 1980г насам имат ръчички отзаде! Дай им шиб^на пропаганда, климатичен алармизъм и прочее булшит!
16
1
 
5
 
! Отговори
Това преди 3 години
Е начина да ни накарат да си плащаме и за въздуха, който дишаме. Честито
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От мръсен въздух умират 8 милиона,а от Ковид-19 само 2.3 милиона от началото на пандемията. Трябва да създадат ваксина срещу мръсен въздух първо,а после за всичко останало.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия световен ред и неговите "пророци" продължават да заблуждават хората с абсурдните си ЛЪЖИ. Но така е написано и така ще стане. Католическата църква с нейния Йезуитски орден са антихриста и основата на ВСЯКО зло в този свят. Заблудата им е най-голямото оръжие с/у масите. Сега са взели повечето църкви под тяхната егида и заблудата и лъжите са във вихъра си. Остана малко време.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В медицината има ли такава диагноза "умрял от замърсен въздух" ?
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна, че Вече почти никой не умира от ХИВ, Туберколоза и Малария, дори и в Африка и Индия!
11
5
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
До Вирусчо"Човекът е изключително глупаво същество." -- ти например.
10
3
 
7
 
! Отговори
Вирусчо преди 3 години
Иначе викате, Коронавируса бил страшно страшен, и трябвало незабавно да се ваксинираме, а? И всеки да ходи в скафандър, щото, сме щели да умрем. И всичко да се затвори, и да си стоим само вкъщи. Иначе, от замърсяване на въздуха, от ежедневни пътни катастрофи, военни конфликти, и най-важното - от глад и недостиг на питейна вода в света - колко хора умират ВСЕКИ БОЖИ ДЕН - това, викате, не се брои!!! Короната е страшна... Човекът е изключително глупаво същество.
9
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ми убаво. А джендерастията колко убива?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха след като си вдигнаха икономиките благодарение на изкопаемите горива дружно откриха колко били вредни.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една очилата жена каза по телевизията:Социализмът развалил хубавия селски български народ, като му донесъл промишленост, социални придобивки, здравеопазване.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни групи хора, които убиват децата си и ги държат във фризер за търговия с органи или заливат с вряла вода партньорите си за да качат клипчето в социалните мрежи, или хапват албиноси за потентност, или изнасилват и убиват жени от мерак, тези хора как ще ги накараме да мислят или да плануват живота и семейството си?
5
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
а колко Живота Спасява - отговор - останалите 8 000 000 000, да 8 милиарда, които без изкопаеми горива си заминават!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KAK ГО СМЕТНАХТЕ? Тва е все едно да кажете точно колко хора са умрели от рак по света в следствие на злополуката в чернобил. Стига с тая стакмистика и пропаганда да ви мине номера да си правите зелените парички от скъпа, вредна и неефективна енергия
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, а преди изкопаемите горива (говорим още въглища преди 2 века), населението беше на 1/10, нямаше масово храна, нямаше транспорт и нямаше производство ....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще ги спасят то добре дошло за скритите общества които тайно дърпат конци те.