Специални чествания на 3 март и в Уганда

Децата там изгарят от желание да се докоснат до чужда култура
3 мар 2021 12:29, Ния Христова
16
 
Социалните мрежи се наводниха от клипове на деца от Африка, които играят български хора и пеят български песни. Те изпяха и българския химн по случай трети март. Даниел Делибашев е човек, който определено не се “срами” да се нарече българин. 
 
За 3 март в Уганда сме предвидили празненство, имаме дори разрешение да съберем максимално до 100 деца и ще се съобразим с тези мерки. Искам да почерпим децата, да ги нахраним. Да играем българско хоро. Това каза пред Bulgaria ON AIR основателят на фондация "Усмивка за Африка" Даниел Делибашев.
 
Той посочи, че децата там пеят български песни като "Облаче ле бяло", "Една българска роза".
 
"Всяка храна, която получават, различна от царевична каша или боб, е празник за тях. Когато учим текста на песните, първо им обяснявам значението на текста - обяснявам им символите, как песента е свързана със страната ни. Най-лесното, което всеки може да направи, е да сподели нашата кауза в групи, в които членува в социалните мрежи. Финансите са основното за развитието ни. Отворихме училището вече за обучение на един клас", обясни той.
 
Делибашев сподели, че предстои след предвидените довършителни работи да бъдат отворени още класове. 
 
"Времето, което им отделям за песните и танците не е чак толкова много, някои танци - като ръченицата, са я учили без мен. Трудностите, които изпитваме, са немалко, трудно е, понякога един проблем ражда друг. Човек да помогне и на 100, на 1000 души, ако не помогне на един - той го запомня", каза Делибашев.
 
Основателят на фондацията допълни, че учителите в школото са местни, а децата в Уганда изгарят от желание да се докоснат до чужда култура. Светът за тях е ограничен до написаното в учебниците. 
 
"Не само българските деца - надявам се децата навсякъде да ценят това, което имат, малките неща, както африканчетата получават дори понякога само любов и време от познати и непознати. Ще продължим дейността си в зависимост от помощта, която ще получим, времето ще покаже. След основното училище, ще се постарая да отворим и средно", допълни събеседникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момчето и на африканските. Но българското момче не му е много европейска физиономията. Озвинявам се но ми прилича на браъчет от анафома или влахия. Българин?
14
1
 
4
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Уганда е прекрасна държава, с най-плодородната земя и добри хора. Винаги усмихнати и приветливи, въпреки бедността и трудностите, които изпитват. С благодарности за поздравелният и труда, който са положили за да се научат да пеят на български
13
0
 
6
 
! Отговори
Браво на децата! преди 3 години
Медено! Направо настръхнах като ги видях да пеят химна!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отиде в римските махали, да ги научи да играят хоро и да ги нахрани с кебапчета и кюфтета. Че там гладове има,хаха
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да сме благодарни за жеста и уважението. Тези хора са за пример. От някои коментари, дедите ни, които се биха за свободата на тази велика нация, там горе на Шипка, биха се срамували. Поне, днес в този ден се опитайте да бъдете толерантни. Приемете жестовете и поздравите като истински българи и патриоти.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка храна, която получават, различна от царевична каша или боб, е празник за тяхТова обяснява влечението им към чуждите култури.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Уганда има истинска пазарна икономика и либертарианска икономика, каквато искат каролевците и иваннейковците.Няма субсидии за храна, както в САЩ и Западна Европа.Няма държавно образование и държавно здравеопазване,
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Работата ще ги направи свободни".
7
6
 
7
 
! Отговори
Емииии... преди 3 години
Тогава да преименуват вече Уганда на южна африканска България, щом толкова много празнуват там 3-ти март.
6
5
 
0
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Като чета всички коментари и новини съм сигурен, че Уганда са ни освободили от чуждо неустановено присъствие с много празници, кафе и баклава.
5
7
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
*** да те налюбят в Столипиново или "бежанците" и ще се успокоиш.
4
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас.. *** изнася омразата си дори извън пределите на страната.
3
8
 
5
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
Да си признае, че с орос го финансира и да спре да ни занимава.
2
10
 
2
 
! Отговори
пожарникар преди 3 години
Тез, деца, като "изгарят", пушат ли като автомобилни гуми
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О не, пак ли тоя!