Колко смъртоносни са новите щамове на COVID-19?

Ситуацията в Бразилия е изключително тежка
14 мар 2021 18:10, Нели Христова
32
Колко смъртоносни са новите щамове на COVID-19?
Снимка: Pixabay

Бразилия е страната на карнавалите, тропическите гори и… един от най-опасните открити щамове на COVID-19. Населението й е близо 210 милиона души. В момента страната се нарежда на второ място по смъртност от коронавирус, веднага след Съединените щати.

„COVID-19 е нова заплаха за целия свят. Няма съмнение в това. Този вирус създаде и много печални рекорди. Има дни, в които броят на смъртните случаи е 2 000. Според мен е напълно възможно той да достигне и 3 000. Не съм излизал от жилището си от една година, така успявам да се защитя”, казва Мигел Николелис.

Той е професор по невробиология в университета „Дюк” в САЩ. През последната една година работи като координатор на най-голямата научна програма в Бразилия, която има за цел да победи пандемията.

„Мога да кажа, че ситуацията в Бразилия в момента е най-лошата от година насам. Навлизаме в най-опасния момент от цялата пандемия в страната. Всичко това е заради колапса на националната здравна система и широкото разпространение на вируса, който в момента може да бъде открит навсякъде тук. Тъжното е, че има и много смъртни случаи”, казва още Николелис.

По думите му все още не знаем много за това колко смъртоносен е новият щам. „Със сигурност обаче той е по-заразен. Проблемите, които този вариант на вируса причинява, могат да го причислят към щамовете от Обединеното Кралство и Южна Африка”, коментира той пред NOVA.

И допълва: „Когато има ситуация като тази в Бразилия – със 70 – 80 хиляди новозаразени дневно, се осигурява възможност на вируса да мутира, осигурява му се подходяща среда. Колкото повече мутации може да има вирусът, толкова по-голям е шансът за формиране на нови варианти. Елементарна вирусология”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
2
 
! Отговори
Убива бременни преди 3 години
Вируса убива безскрупулни нагли и разкрепостени жени, които правят секс по време на епидемия забременяват и умират после. ТОВА Е НОВОТО. Спрете секса и зачеването на ковидончета.
28
2
 
1
 
! Отговори
аритметика преди 3 години
Цифрите не означавали нищо!!! Как да не означават? Както с буквите записваме думите, така и с цифрите записваме числата. Това означават цифрите - да се записват числа с тях.За процентите. Има наистина заразени, за които не се знае, че са заразени, както има и починали от вируса регистрирани като починали от нещо друго, но нормалното е процентът на починалите сред регистрираните и нерегистрираните с Ковид-19 да е един и същ.
27
3
 
3
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Колкото и стария, но всичко зависи от медии, правителства, техните шефове и т.н. Абе колкото ни кажат...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако убиваше наред досега да е изчезнал този вирус.Не искам да убива никого.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И селските кучета научиха ,че това е най-голямата измама.Хората вече ви проумяха манипулациите!Няма медии ,няма вирус това е положението .За кухоглавите ваксъри остава боцкането два пъти в годината!Честито да ви е !
24
3
 
12
 
! Отговори
АнатемаНаАлЙоФашиста преди 3 години
Колкото и да са смъртоносни, не са по-смъртоносни от СДС-Чумата .Равносметката:Два милиона уморени от СДС-Чумата от глад;Два милиона и половина спасили се от мизерията и СДС-Чумата през Терминал-2;Изкормена и окрадена държава;Всичко превърнато в руини и скрап:Унищожени икономика,селско стопанство, здравеопазване,образование,култура и армия.А кажете сега - кое е по-смъртоносно от СДС-Чуната?
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не гледам телевизия, но от днес спирам да чета и новинарски сайтове! Само лъжи и програмиране на населението! Страха е висша форма за контрол, която се използва още от древността!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото 3 кихавици подред?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото летни чорапи през зимата?
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото студена чаша с вода след тренировка?
19
4
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Колкото си пожелете, не повече!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Идва преди 3 години
новия щамп-ваксина бай джонсън.Ваксинирвайте се.
17
2
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Не гледам телевизия от години,ама май скоро ще спирам и със сайтовете...Същата психо-отрова!
16
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 3 години
Смъртоносни са колкото грипа.
15
5
 
8
 
! Отговори
А ко стана преди 3 години
почнахте да ваксинирате и заразихте маса народ.Мутират мозъците ви.Като сте големи специалисти кажете кой носи грипа.ВАКСИНИТЕ.
14
1
 
3
 
! Отговори
нематематик преди 3 години
До Аритметика - сигурно си много по прав от мен. Ама не отчиташ че това с 'заразените' не е представителна извадка! Не се тества наред - тестват се хора със симптоми или нужда да пътуват - доста ограничен контингент! Затова в проценто съотношение към населението - тези цифри не значат на практика нищо! Все едно да тестваш посетителите на Поликлиниката и да кажеш - 50% са положителни - ужас страната е пред колапс. АМа тези посетители са един на 10 000 от квартала...
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДачоМутират заради "ваксините". Какво става, ако на заразен човек поставиш mRNA ваксина, която вписва инструкции заедно с развитието на вирусната инфекция? Става фабрика за непредсказуеми мутации.
12
8
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Само кyхите глави са заразени с ковида.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртоносни са последствията от масовото експериментално ваксиниране... При SARS1 всички ваксини са провал, понеже тестовите животни умират при среща с вируса от antibody dependent enhancement. Този път тестовите човечета ще умрат от същото, а ще ги пишем "жертви на нова смъртоносна мутация", и съответно - нови псевдоваксини, да спасяваме от новите мутации, и нови умрели, и така. Самоподхранваща се реакция. Бил Гетис пляска с ръчички от щастие.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите 100 починали на ден са като в Бразилия да починат 3000 човека на ден.