Северна Корея обяви, че е изпробвала нови тактически ракети

Това е втори пуск на севернокорейски ракети за една седмица
26 мар 2021 14:45, Елка Василева
34
Северна Корея обяви, че е изпробвала нови тактически ракети
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея обяви, че е извършила вчера изпитания на две "тактически управляеми ракети от нов тип", предаде ДПА, цитирайки севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

Тестовете са извършени от Академията за национална отбрана на КНДР, която ги е оценила като "много успешни".

Двете ракети са поразили целите, които били в морето, на 600 километра от крайбрежието. Новата оръжейна система може да носи боен заряд с маса от 2,5 тона, се казва в съобщението.

Изстрелванията са били наблюдавани от И Пьон Чол, високопоставен представител на управляващата Корейска трудова партия, който казал, че оръжейната система е "много важна за укрепване на военната сила на страната и възпиране на всякакви военни заплахи на Корейския полуостров".

Още по темата
Смята се, че това са първите балистични ракети, изстреляни от Пхенян след встъпването в длъжност през януари на американския президент Джо Байдън, който вчера обеща ответни действия, ако Северна Корея продължи да засилва напрежението, отбелязва ДПА.

С резолюции на Съвета за сигурност на ООН на Пхенян му е забранено да извършва изпитания на балистични ракети и са му наложени строги санкции с цел да спре да разработва ракети.

Вчера двете ракети са били изстреляни от севернокорейския град Хамчжу (към Японско море - бел. ред.) и са изминали около 450 километра, съобщи южнокорейският Комитет на началник-щабовете.

Днес южнокорейският президент Мун Чже Ин каза, че не е желателно да се предприемат действия, които биха затруднили диалога, призна, че южнокорейците са много обезпокоени от изстрелването на ракетите, и призова за продължаване на диалога между Вашингтон, Пхенян и Сеул.

Ракетните тестове бяха осъдени и от Япония.

Руският външен министър Сергей Лавров призова за подновяване на преговорния процес за ситуацията на Корейския полуостров.

Държавният департамент на САЩ осъди изпитанията като "дестабилизиращи" и подчертава, че ядрената и ракетната програма на Пхенян представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност, предаде Ройтерс.

Това е втори пуск на севернокорейски ракети за една седмица. В неделя към Японско море бяха изстреляни две крилати ракети. Това стана малко след като в района приключиха съвместни командно-щабни учения на Южна Корея и САЩ.

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун, заклейми провеждането на ученията и обвини новата американска администрация, че още от началото иска да създава проблеми.

Преговорите на Вашингтон с Пхенян за програмата му за създаване на ядрени оръжия не напреднаха, след като предишният президент Доналд Тръмп не постигна резултати на срещата си с Ким Чен Ун във Виетнам през 2019 г., припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Баиден забравя че е президент та кво остана да помни , че преди седмица корея правили някакви тестове
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"И да ще бъдат"Такива като теб най-обичам да ги гледам как им грохват мечтите. Даже нарочно съм си говорил с разни червени дядовци и бабки и съм проучвал специално историята, за да им РАЗМАЗВАМ фантазиите. Най-голям кеф ми прави, като видя как на стари години едвам преглъщат от задух, щото мозъка им не може да побере какво чуват и виждат. Те са били ТОЧНО като теб. И ти ще си ТОЧНО като тях.:))
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи мислиш, че ще има ядрен удар от СКорея по ЮКорея и СКорея просто ще бъдат "оставени"?От кое лечебно заведение си избягал, ако не е тайна?
22
1
 
1
 
! Отговори
до Боби преди 3 години
Много филми гледаш.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"СКорея тежки ракети(не напразно БЧ е 2,5т това са БЕТОНОБОЙНИ БОЕПРИПАСИ) е достатъчно да ги гръмне и ЮКорея практически ще спре да съществува като държава"А като Южна Корея спре да съществува като държава Северна Корея ще продължи ли да съществува като държава?Или ограничения ти мисловен капацитет не ти позволява да стигнеш в мисленето ЧАК дотам?
20
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ИзпробванеНе знаеш как ще се развият фобиите на Сев. Корея - утре могат да решат, да си измислят че някой им е враг и ще ги нападне и...глей кво става, значи!Дори да ги изолираш напълно от света, болните мозъци не спират да работят. Може би те отвличат по този начин вниманието на хората там от вътрешните проблеми на страната - агресията е популярно средство по този път...Най-много да последват примера на Ирак, да съсипят и себе си и страната си...По-добре е да седнат на масата за преговори
19
3
 
3
 
! Отговори
Изпробване преди 3 години
Това изпробване на новите тактически ракети за Кимчовците е на научно ниво, нещо като откриване на топлата вода. Нито една ракета на враговете на Свободния свят не може да падне на територията на САЩ, защото още Рейгън изгради ПРО- система.
18
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Тези ракети са проектирани и изработени не за един ден - когато става учението на САЩ и Южна Корея те вероятно вече са били складирани някъде и това военно учение е било само повод Сев. Корея да направи пробите си. А това прави протестите им формални и смешни...Погледнато отдалече, смешно е дори да приемаш учението на Южна Корея и САЩ като агресия към Сев. Корея!...Явно е, че за Сев. Корея производството на оръжие е важно по някакви причини, свързани със страх от нападение над тях!
17
1
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
"наука се прави със свободни хора'Наука се прави с- Образование, Пари, Мотивация, Поддъжка.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Това е втори пуск на севернокорейски ракети за една седмица ''....................Няма как да стане, защото наука не става с робски труд, примери много - Русия, Африка ... наука се прави от свободни хора !
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо - ами то и малката пчеличка умира след като те ужили. Ама ако си малко нещо алергичен - си отиваш и ти след нея!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле в тоя сайт цъкат само ботове, дай им Путин, ракети и Северна Корея. Кой гений дава пари за такива жалки извращения? Някой дъртак спрял в комунизма и зациклил.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, някой ходил ли е в Северна Корея, да сподели впечатления от първа ръка? Някой виждал ли е жив северно кореец?
12
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тактиката на Сев. Корея: Изпуква ракетите за 20 мин. и после пушката в ГЗ :))))))))))))))))
11
4
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
когато се заличат краварите и метастазите им ще има световен мир!
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаххахахха нашите соцаджии как се надъхват.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично северокорейските ракетни опити са отговор на приключилите съвместни командно-щабни учения на Южна Корея и Пиндостан.
8
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Сев. Корея е един китайски резерват за индианци с вожд, както си трябва :))))))))))))))))Има само един с наднормено тегло, останалите макс. 35кг. :))))))))))))))))))))))))
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея пробва свойте Ракети , а BG пробваме Памперсите си марка Made in USA ....е кой какво си има със това се готдеееее :))))
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея били бедни и прости , ама правят Ракети , а Ниййй по - богати и умни правим нищо и купуваме нищо !!!!