Пред Bulgaria ON AIR: Говорят потърпевшите от мнимите брокери

Съдът решава за мярката на задържаните от престъпната група
29 мар 2021 20:10, Красимир Ангелов
11

Съдът решава дали да остави в ареста групата за финансови измами, разбита след журналистическо разследване. Пострадалите от схемата са стотици, а при акцията бяха задържани шестима души. В съдебната зала прокуратурата поиска постоянен арест. А според защитата няма достатъчно доказателства. По сметките им няма открити много пари.

"През 2019 г. се свърза с мен лице, което се представяше с имената Андрей Русев, че работи за голяма компания, че е финансов брокер и предлагат услуги, които съответно се изкарват добри доходи от тях", разказа потърпевшият от финансовата схема Калоян Господинов.

"Много бързо разбрах, че тази история е измама, може би в рамките на месец, защото инвестирах едни пари, които трябваше да бъдат върнати в рамките на 7-8 дни - така ми обещаха, и се оказа, че всичко е лъжа и измама", споделя друга пострадала от измамата, която пожела да остане анонимна.

Още по темата
Предлагат им еднакви условия – да закупят акции, срещу които да спечелят пари до дни. Тя инвестира 40 хил., а той – 25 хил. лв. За фирми с различни имена – "Алтернатива Финанс" и "Финанс инженеринг“.

"Започнаха да се обаждат: "Ами може ли да инвестирате малко повече, защото е по-изгодно. "Еди си каква" оферта има". И така - днес малко, утре малко и сумата набъбна", сподели потърпевшата.

"Голяма част от тези средства освен лични, съм взела от заеми и т.н. На 2 пъти преведох по сметка, която бяха посочили. Съответно сключихме договор и всичко изглеждаше съвсем реално. Подадох заявление за теглене на парите и дотам приключи всичко с връщане на някакви пари, печалби и така. Спряха да си вдигат телефоните", сподели Калоян.

След като не получават парите си, потърпевшите посещават офисите на фирмите, които освен имената, сменят и адресите си.

"Там се срещнах с лице, което се представя с имената Иван Иванов. Извади моето заявление за теглене, каза, че няма никакви проблеми. До една седмица всичко ще е ок",  каза Господинов.

"Обаждания, звънене по телефона. Лъжи, че от банките проблеми, че трябвало да ходят до Гърция, че не можело да изтеглят толкова много пари", заяви потърпевшата.

Резултат няма. След като ужилените от схемата заплашват мнимите брокери със съд, се появяват клеветнически публикации срещу тях в редица сайтове – собственост на брокерите. За ръководител на групата е сочен финансистът Йордан Моллов - за кратко парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев.

"Нямам връзка с него повече от година и половина. Нито го знам какъв е, нито с какво се занимава. Това, че ми е съветник, не значи, че ми дава съвети. Всички сътрудници са формални. Нито са платени, нито имат някакво отношение към работата и не ми е бил съветник от 2 години и за не повече от 6 месеца. Нямам спомен даже в кой период е бил", заяви Ламбев.

Според потърпевшите измамата започва още през 2008 г. година със създаването на фирмата "Глобъл Маркетс". От тогава замесените в схемата създават общо 49 фирми.

"Даже не е и пирамида, а си е чиста измама, защото от пирамидата някой печели, а тук само те", категоричен е Господинов.

Според предварителните данни на разследващите – ощетените с различни суми пари по финансовата схема, са над 200, а загубите са на стойност милиони левове.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ламбев от БСП не го знаел какъв е, ама прибира парите, които се дават на всеки депутат, за да си сформира група от съветници. Мисля, че беше по 5000 лв на месец. Освен това лъже, че на съветниците не се плащат заплати. Точно с тези пари се оформят нещата. Ето - нека БСП да дадат пример, като махнат от листите такива като Ламбев. Да докажат, че са честни! Дано, ама надали.
9
1
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Измамените са като бабите които хвърлят пари през балкона
8
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тия са измамници,нема две мнения,но жертвите?.-."Лаком гз кръв сре"-народна мъдрост....Па и друго,установено ОТДАВНА от други за подобни мераци:-"Който иска да забогатее за една година,на шестия месец го..ОБЕСВАТ"..айде да е хаирлия!
7
0
 
2
 
! Отговори
Територия преди 3 години
Територия на обикновени крадци и измамници. В това превърнаха, последните тридесет години, Майка България всички '"управници" ..."Държава" на обречени със заеми и Смърт удавници ...
6
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
""Нямам връзка с него повече от година и половина. Нито го знам какъв е, нито с какво се занимава. Това, че ми е съветник, не значи, че ми дава съвети. Всички сътрудници са формални. Нито са платени, нито имат някакво отношение към работата и не ми е бил съветник от 2 години и за не повече от 6 месеца. Нямам спомен даже в кой период е бил", заяви Ламбев." А това е просто за златния фонд червената реалност, каква е!
5
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
""Голяма част от тези средства освен лични, съм взела от заеми и т.н. " Раята служи за стригане, каквото е търсила си го е намерила овцата ахахха
4
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Лаком г,,,,,з, кръв с......ре!!!
3
4
 
3
 
! Отговори
Бойко президент преди 3 години
Българина има пари копува апартаменти по 2000 евро кв.м. ходи по три пъти в Гърция Занзибар, Малдивите.
2
1
 
4
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 3 години
Тарампаджи, трампаджик, пълни *** със арпаджик!
1
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Никой от обвиняемите не се е свързал с мен. Никой от обвиняемите не е карал насила ощетените да инвестират. Ерго, трябва да се провери откъде ощетените имат тези пари и как обвиняемите са подбрали своите "жертви".