Пазарът на имотите - как ще му се отрази приемане на еврото?

Кога ще се срещнат търсенето и предлагането и на какви цени?
35

Приемането на еврото ще направи страната ни атрактивна за най-консервативните инвеститори от Европейския съюз. Много фондове от Германия, Франция, Белгия, скандинавските държави инвестират само в страни от еврозоната, като така те елиминират валутния риск от евентуални флуктоации на съответната валута и когато България се присъедини към валутния клуб ограниченията за инвестиции автоматично ще отпаднат.

Това обясни Христо Николов, водещ "Бизнес старт", "ИмотиТе", в рамките на дискусията Tech21 Real Estate, организирана от Bloomberg TV Bulgaria.

"Това обаче не означава, че към нас веднага ще потекат едни милиарди евро. Инвеститорите първо трябва да открият подходящите, доходоносни обекти и проекти и едва тогава ще направят сделки".

По думите на Христо Николов спекуланти има, но сделки засега липсват.

"Обикновено влизането на дадена страна във валутния механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврозоната, действа като червено на бик на определени видове опортюнистично настроени инвеститори. Но пандемията промени плановете им заради негативното отражение върху офис сегмента и на пазара на търговски площи. Процентът незаети офис площи в София нарасна заради работата от вкъщи, а дейността на моловете беше сериозно ударена. Всичко това отдалечи много купувачите и продавачите“.

Очакванията на купувачите в момента са за по-ниски цени спрямо предпандемичните нива и това е логично.

"Продавачите обаче трудно отстъпват заради това, че не са притиснати от банките заради кредитния мораториум. Предстои да видим кога ще се срещнат двете страни и най-важното на какви параметри ще бъдат сключените сделки. Пазарът вероятно ще се раздвижи след изтичането на кредитния мораториум“, каза още Христо Николов.

"Вече има огромен интерес към така наречените стресирани активи, които ще станат собственост на банките в резултат на неплатежопособност на техни клиенти кредитополучатели. Европейски и американски фондове проучват ситуацията в България и до края на годината е вероятно да се стигне до първите сделки".

Христо Николов обясни, че при жилищните имоти цените растат от няколко години в резултат на засиленото търсене.

"Много по-важна за жилищния пазар е политиката на банките по отношение на жилищното кредитиране. Ако лихвите се вдигнат рязко, това ще се отрази негативно на цените, каквато ситуация наблюдавахме от 2008 до 2010 г. Влизането в еврозоната обаче ще намали риска и при равни други условия лихвите по ипотечните кредити могат дори още малко да паднат. Това ще поддържа цените на жилищата стабилни, вероятно с минимален годишен ръст. Всичко обаче ще зависи от цялостната финансова и икономическа ситуация през 2024 г.".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: еврозонаевроимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи, българският народ е поставен в крайно неравностойна позиция спрямо богатите западноевропейци (и не само...), които без проблем ще изкупят всяка педя българска земя. Така драги ми сънародници, ще станете гости в собствената си (някога) държава. Ще искате разрешение да се движите по земята отредена за вас, бранена с кръв и с цената на хиляди загинали български предци!
17
1
 
7
 
! Отговори
Колю масура преди 3 години
Пенсионерите имат 85% наследници! Така че не си правете сметки, ще сгрешите!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в следващите 10 години 1 милион пенсионери ще починат и ще освободят близо милион жилища. Колко ще струват според вас ?! хахахахахаха
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какъв инвеститор ще инвестира в имоти в страна с демографска катастрофа !В момента много хора се набълбукват с имоти и си въобразяват, че са спасили парите си от инфлацията ! Бъдещето обаче ще им покаже колко грешат !
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София тази година за първи път няма прираст.
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха мамини сладки, ми той пазара на имоти вече 15 год е в евро, я погледнете всеки единсайт, всичко е в евро. А това за фондовете е пълна глупост, до сега който искаше е купили то на по-ниски цени. За какъв валутен риск говори този ***, по отношение имотен пазар такъв няма еврото си е евро навсякъде. Цените на имотите в най-големите 5 града са абсолютно надценени, водени от паническото поведение на купувачи и откровенно антипазарни лихви на банките. Балона е на MAX.
12
12
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Преди време бях говорил с французи и италианци - казаха ми, че с приемането на еврото цените на всичко са се вдигнали, включително и на имотите е цялата страна. Предполагам, че и при нас ще стане така.
11
10
 
7
 
! Отговори
Пак шъ идем пупарътъ преди 3 години
Някъде към 2002-3 цените на жилищата от долари минаха в евро. И за кратко време подскочиха няколко пъти. Докато се натуткам да убеждавам мъжа ми, с тия пари вместо малко жилище вече не можахме и надземен гараж да купим. Пак добре, че имаме един приличен кафез.
10
7
 
21
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
България на 6 морета . София ще е най-скъпият град в Европа и 2-ри във света
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение, че и сега практически имаме твърд курс към еврото, не виждам никакъв смисъл да се отказваме от лева. И между другото, колкото по-скоро се откажете от мечтите за безплатен обяд (европейските милиарди), толкова по-добре.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да се приема никакво евро, даже напротив - трябва да се изолираме от тия луди.
7
0
 
50
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Давам пример с инвеститор от Италия - искаше да прави завод за преработка на стр. материали до морето. Каза че да му искали рушвеб в МОСВ, кмета му е искал рушвет, отделно се опитвали да му продадат земята 3 пъти над пазарната цена. Човека беше възмутен и си тръгна. Казва - ако това беше в Италия от общината щяха да ми дадат на преференциална цена земята и да ангижар човек да му помага с документите. При нас всеки гледа да краде. За това ни е бедна държавата.. от много тарикати
6
2
 
42
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Занимавам се с имоти от почти 20год. И съм почти сигурен че почти нищо няма да се промени. Като влязохме в Европа имаше една вълна от сделки с имоти. Тогава направих доста пари. Основно англичани купуваха. После братята роми като им окрадаха имотите взеха да ги разпродават. Дори и в момента имам около 20 лични имота, които не мога да продам и на цената която съм ги взел преди 10-12години. Селата ни на практика са оглозгани. При нас не живееш ли в имота си - крадът го. Апартаменти има бол..
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Ще влезем в еврозоната с Чалгаря ли ?...кога ни цъфнат налъмите тогава.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще се отрази на нормалният човек. За мафията се знае. Това е вупроса.
3
5
 
23
 
! Отговори
1280 преди 3 години
Приемането на еврото носи повече позитиви за държавата отколкото за хората.Но е неизбежно и никой не ни пита.
2
18
 
13
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Тия фондове за дето дрънкат в статията няма да дойдат тука само щото сме евтини. Като видят за кви дураци става на въпрос и как наемателя се пазари като *** за 300 евро наем на двустаен за 100 хил евро направо ще си вложи парите в хановер. Самият аз имам 35 апартамента, 13 гаража и 4 апартамента в Хановер. Тия фондове ги знам перфе, няма да дойдат.
1
15
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Освен ХАПарцумян,не знам някой друг да иска еврото!Защо централната част на София продължава с глупостите си!!!БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА ЕВРОТО!!!