Смяната на лева с еврото през 2024 г. - напълно постижимо

Това била стратегическа цел отдавна
65
Смяната на лева с еврото през 2024 г. - напълно постижимо
Снимка: Pixabay

Приемането на еврото през 2024 г. е амбициозна, но постижима цел, казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за сп. The Banker, част от Financial Times Ltd, информира "Труд".

“Има огромен обем работа, която трябва да се свърши при подготовката за въвеждане на еврото, но вярвам, че компетентните български институции са силно мотивирани и добре подготвени да изпълнят необходимите стъпки и изисквания. За България приемането на еврото отдавна е стратегическа цел. Колкото повече се доближаваме до постигането є, толкова по-силно ще усещаме предимствата от присъединяването към Европейския монетарен съюз”, посочва управителят на БНБ.

По думите му дори преди реалното преминаване към еврото, самият процес на напредък до момента има положителни ефекти за България чрез консолидиране на усилията за реформи, укрепване на политиките и повишаване на институционалния ни капацитет.

На въпрос колко трудна е била 2020 г. за банковия сектор, Радев отговаря, че последната година е била безпрецедентна за всички. “Изправени пред напълно непознати рискове като централни банкери и регулатори и осъзнавайки огромната си отговорност, трябваше да намерим решения със сериозни последици за фирмите, домакинствата и икономиката като цяло. Бяхме изправени по-скоро пред поредица от необичайни обстоятелства в процеса на развитие на пандемията, отколкото пред временни трудности”, допълва гуверньорът на БНБ.

По думите му при подготовката и изпълнението на антикризисните мерки ръководството на банката се опирало на сериозния опит, който има като орган за макропруденциален надзор на банковия сектор.

Радев е категоричен, че българските банки влязоха в пандемията със стабилни капиталови и ликвидни позиции. Мерките на БНБ за повишаване устойчивостта на сектора бяха превантивни, насочени към допълнително повишаване на способността на банките за покриване на загуби, в случай че рисковете свързани с пандемията се материализират, казва той.

По думите му нашите банки успяха да поддържат солидни нива на капитала и ликвидността и продължиха да предоставят кредити за икономиката. “Едно непосредствено предизвикателство, за което трябва да сме нащрек през следващите месеци, е динамиката на качеството на активите на банките след изтичането на временния мораториум върху изплащането на банкови заеми”, категоричен е Димитър Радев.

На въпрос - останали ли са някакви проблеми от времето на масовите тегления от банките през 2014 г., управителят на БНБ е категоричен, че те са били изолиран случай, без последващи открити проблеми. “Но спомените за тези събития, както и поуките, които извлякохме, определено бяха движещата сила за дълбоките трансформации, осъществени през последните години”, допълва той.

По думите му както банковият сектор, така и банковият надзор в България изминаха дълъг път и днес изглеждат съвсем различно, отколкото преди няколко години. “Секторът претърпя консолидиране на собствеността и бе укрепен чрез прегледите на качеството на активите и стрес тестовете, извършени през 2016 г. и 2019 г. - последните осъществени непосредствено преди присъединяването ни към банковия съюз”, уточнява управителят на БНБ.

Според него са налице съществени структурни предизвикателства пред потенциала за растеж на българската икономика. “Институционалните дефицити, неблагоприятните демографски тенденции, включително застаряване на населението, свиване на работната сила, и недостиг на професионални умения са сред областите, предизвикващи най-сериозна загриженост”, смята Димитър Радев.

Но подчертава, че базисният сценарий все още е, че тази година ще видим повратната точка в установяването на стабилна траектория на икономическо възстановяване в Европа, включително на българската икономика. “Една година след началото на пандемията, обаче, макроикономическите прогнози все още са свързани с висока степен на несигурност”, заключва управителят на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: левеврорадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Presspapie преди 2 години
Като се приеме еврото и у нас ще дойдат евро спекулантите на дребноСега сме защитени от лева щото на никой не му лев на международните спекулативни пазари
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много приказки и нищо конкретно. Това е статия интересна за банкери, аз като обикновен потребител на банкови услуги какво да разбера от това?Например, интересува ме ако сега изтегля дългосрочен кредит в лева и изведнъж всичко стане в евро какво ще стане с кредита ми?Банкоматите как ще работят, имат ли нужда от тотална смяна или просто софтуерът ще се смени?Такива практични въпроси би трябвало да вълнуват обикновените българи, а не "институционалните дефицити" или "стрес тестовете".
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мун...о се окопава във властта като пРЕЗИЛдент, премиер и началник на НС - по-могъщ и от Тошо - забравете за еврото, пак ще ки караме с рубли както в "доброто" старо време.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичоа ве чичо МНОГО ТИ Е ИЗВРАТЕНО МИСЛЕНЕТО- КАК СВЪРЗА ЕВРОТО С ГЕЙОВЕТЕ...
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49Какво е общото между Бодрум и еврото ?
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се карали, ние сме г-за на ЕУ, така или иначе. Дали ще...ще... през нас ли ..да ще... зле ли ще е ..да ще..е зле. В ЕУ ли ще сме ...може би в Шенген....не е сигурно...чакаме заплатите да станат Индийски и може да приемем еврото, "без сътресение" . Ми какво сътресение на 600 евро..те ги дават за аква парк на ден.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо цената на труда не отговаря на европейската???Защо формирането на мимималната заплата, а от там и цялостното заплащане на труда не се формират по европейските критерии!!!Един лекар получава 1000 лева и едни лесничей или общ работник в строителството 1500 лева???
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компетентните български институции не могат 20 години да въведат електронна рецепта в здравеопазването!Никога евро валута в България. Самото въвеждане ще доведе до инфлция от времето на Виденов.Вгледайте се в цените на жилищата -150 000 лева авоматично вече се представят за 150 000 евро. Такава е стратегическта цел за всички цени и услуги.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди 6 години се разболях в хотел в Бодрум и за най-обикновен преглед и изписване на лекарства ми взеха 200 евро, но естествено се покри от застраховкататака че смятайте как ще скочат цените
45
3
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Еврото искат да въведат заради олигарсите и едрият капитал.. А и държавата ще има +от въвеждането на евро... А народа ще плаща както и предишният път..
44
8
 
4
 
! Отговори
9 преди 2 години
Със или без вашето съгласие, 2024г. януари еврото сменя Лева. 30% + инфлация. Богатите изкупуват земите на бедните за без пари. Факт е, че докато работиш в България обедняваш спрямо светът с около ~46%. Те затова всички които не искат да плащат заплати са тук в БГ със Бизнесс.
43
3
 
3
 
! Отговори
Ами,да.... преди 2 години
ИМАМ Эвро,....немам проблеми!ВИЕ ДРЪЖТЕ РУБЛИ !
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да е в ЕС , но не и да приема еврото.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42Ще станат двойни цените, и туризма ще пострада , и износа ще пострада. Съвет: Не колете кокошката , която снася златни яйца.
40
3
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Ай сиктир вашто ***! След това ще поискате да приемем и гей браковете сигурно. Единствения правилен курс е незабавно напускане на ЕС!
39
10
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Тоя дето иска да излезем от ЕС, обясни на българина защо искаш визи за всяка държава? Защо искаш децата да не им се признава обучението, защо да плащат 3но за университет? Защо да не можем да се лекуваме в ЕС, да не ни се признават пенсиите? Защо искаш да имаме такси и данъци върху стоките от ЕС? Защо? Защото само така Турция ще може да ни прилапа нали? Като сме част от НАТО Турция няма право да ни напада, а ЕС е длъжен да ни подкрепи икономически в случай на нужда! Кажи си турче!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам механизъм, който да гарантира, че никога повече няма да има фалирали български банки. От както влязохме в механизма за банков надзор с идеята за приемането на еврото, банките са гледани под лупа. Това да хакнат необслужвани кредити в задбалансовата сметка за да ги скрият вече е невъзможно! За това искам контрол, як контрол!
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, цените ще скочат само двойно.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39Знаем, искате рубла!
35
9
 
3
 
! Отговори
Точно затова преди 2 години
Вързан е, да. И БНБ не може да печата пари по свое усмотрение. На практика, все едно вече сме с евро, само дето не сме. Така че, няма смисъл да стоим с лева. БНБ губи лостовете на паричната си политика с борд. Не ни сравнявайте с Дания и Швеция, защото те нито са в борд, нито имат нашта мижава икономика. Затова -> еврото.