Мамят ни с изгодни заеми от чужди банки в социалните мрежи

Измамниците са се активирали през тази година
6
Мамят ни с изгодни заеми от чужди банки в социалните мрежи
Снимка: Pixabay

ГДБОП предупреди, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви (основно в социална мрежа "Facebook”), привидно публикувани от чужди банки (най-вече френски банки), "предлагащи" изгодни заеми.

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално чрез "Facebook Messenger”, а в последствие през мобилни приложения за комуникация "Whatsapp” и "Viber”. Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер.

Схемата е следната: От откликналите на обявите лица е изисквано да пратят снимки на свои документи за самоличност. Получавали са бланка на договор за заем, която е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят на измамниците.

След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започват да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса", "застраховка" и др., за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез "Western Union”, "Money Gram” и "EasyPay".

В някой случаи дори жертвите били убеждавани да открият банкова сметка с активно електронно банкиране и издадена дебитна карта. Под предлог, че е необходимо дебитната карта и сметката да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за усвояване на заема, данните за сметката и самата карта с ПИН код бивали изпращани чрез "DHL” в Бенин, Африка.

Получили контрол върху сметки и дебитните карти, извършителите ги използват за получаване на преводи от жертви на измамните обяви и за усвояване на средствата. В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема измамниците се представят за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.


6
Още по темата: заемибанкаизмами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 10 месеца
"данните за сметката и самата карта с ПИН код бивали изпращани чрез "DHL в Бенин, Африка." Нали бяхме най умната нация?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кредитните роби на демокрацията си пращат робските номера (егн-тата, личните карти) на тарикати по-умни от тях
4
0
 
10
 
! Отговори
хак им е преди 10 месеца
на всички ***, де вярват на всичко в мрежите. То океан пълен с балъци там
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Триете фейса веднага. Там Ви правят профил, следят навсякъде и злепоставят. Цял месец чакам да се изтрие
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само герберските свини биха са хванали понеже са простички по рождение
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой нормален човек ще си прати личната карта снимана на непознат във Фейсбук ?