Каква е причината за рекордното поскъпване на имотите?

Основната част от кредитополучателите са с общ месечен доход 2500-4000 лева
26 авг 2021 22:20,
40
Каква е причината за рекордното поскъпване на имотите?
Снимка: БГНЕС

Ниските лихви по имотечните заеми и свитото предлагане са част от причините за рекордното поскъпване на имотите по време на пандемията. Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев пред „Телеграф“.

Според него през юли са изтеглени заеми за покупка на жилище в общ размер на над 400 милиона лева.

„Годишният процент на разходите по кредитите за покупка на имот варира от 2,5 до 3,2%. Това са разходите по заеми, които нямат застраховка "Живот", поясни Тошев.

Още по темата
Според статистиката основната част от кредитополучателите са хора, които търсят финансиране със заеми са от домакинства, които получават общ месечен доход в размер на 2500-4000 лева.

Освен лихвите, цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане.

Тошев коментира още, че се очаква през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти. Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се купи имот в София на тези цени, трябва някой напълно да е изтрещял.
13
3
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Всичко е конюнктура.Няма видими причини за имотен бум.
12
5
 
42
 
! Отговори
Lan преди 2 години
При криза всеки гледа да инвестира в имот, но ако продължават да се вдигат цените и да се увеличава безработицата, много ипотекирани имоти ще се озоват пак на пазара. Тогава балонът ще се се спука!
11
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладен брокер пари и сделки сънува ама няма.
10
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масови фалити на фирми, които си продават складове и сгради, които пустеят, а тук ми пишат за поскъпване. И кой ще купи със заем имот, като във всеки един момент може да остане без работа и доходи...?
9
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой купува имоти в тези несигурни времена, при условие, че 80 % от хората в България си имат собствено жилище, а другите са в чужбина.
8
47
 
12
 
! Отговори
До Иван преди 2 години
Каква справка си направил бе лаик!!!Преди пет години купих апартамент в Манастирски ливади за 80к?,сега ме молят да го продам за 135к?,ама ядец!!!
7
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената може да е всякаква. Проблемът е, че няма купувачи... Затова бълват платени статии по темата.
6
4
 
42
 
! Отговори
Мен преди 2 години
При тия цени с със доход 4к ако теглиш заем ще плачеш много след няколко годинки...
5
5
 
53
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Кратка справка в известни портали за недвижимо имущество показват съвсем различна картина.
4
21
 
20
 
! Отговори
Разбираемо преди 2 години
Хората дето са скътали парици тичат да си ги вадят от банките, щото ако БСП вземат властта пак ще има фалити, обаче тея дето теглят кредит... е тях не ги разбирам. Сигурно са като оноя жаба дето видяла, че подковават вола. Обаче Бочко вече го няма да слага мораториуми на банкитите, като ни натисне ковида и Радевата зима. Ще има рев и скърцане със зъби банките като натиснат да си вземат парите.
3
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2 години следя 3 обяви за апартаменти в Стара Загора. С 10 000 лева, вече са надолу цените им в момента.
2
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак лъжи. Казват че цените са стигнали цените от пика на балона през 2007 година .Да но тогава тройунция злато струваше 340 $ сега златото е 1791 $ .За 14 години имотите са поевтинели 5,2 пъти. Цената на имотите зависи и от цената на парите все пак. В кво ги мерите вие ? В тоалетна хартия ли ??? Ако ти трябва жилище купи си ама за инвестиции при това в България при това в ЕС не е добра идея имота. Инвестиции в ЕС ще са възможни чак след разпадането на ЕС
1
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо не продавам.една бака латекс беше35лв.сега е 110лв.за труда на майсторите не говорим.стискам ги но не продавам.хляба и сиренето нагоре.те искат имотите да поевтиняват. не може.я опитай да построиш нещо сам.ще те побъркат.