Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м

Българите остават основни купувачи, най-търсени - двустайните апартаменти
18 авг 2021 14:25, Петя Славова
92
Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена", където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база.

Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро.

В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот, отчита Arco.

Данните на компанията за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените. Сред другите фактори за ръста на цените на жилищата агенцията посочва поскъпването на строителните материали, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, които стимулират инвестициите в имоти.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада, информира Investor.bg.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките "на зелено". Данните на Arco сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Жилищата се търсят предимно за лично ползване, но през последния месец има търсения и на жилища с инвестиционна цел – отдаване под наем или препродажба, отчитат авторите на доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
Ето един интересен линк по темата, много по-различна от повечето статии от брокери под прикритие: https://***/bg/a/view/sofija-trjabva-da-zabavi-tempa-na-stroitelstvoto Какво излиза, според прогнозите на общината търсенето в София ще бъде около 1000 жилища на година до 2050 г., а само за 2019 г. са дадени 8000 разрешения за строеж, жилища които или току що са излезли или скоро ще излязат на пазара. И на практика жилища стоят празни, та чак общината имала намерение да ги ограничи
61
1
 
2
 
! Отговори
Боян преди 2 години
Хубава е България с буйният *** базак и тръни с *** по морето с упадъчната инфраструктура с градовете 100 години назад и непоправимият български нрав.Но вие инвестирайте ,защото само крадените пари се инвестират в такава държава!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите здраво инвестират. Това да не е платена публикция.
59
0
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Екстра си е на морето. Бутайте се там в нея мизерна София с опикани улици и рухнали сгради. Че и си плащате за това.
58
1
 
4
 
! Отговори
miko преди 2 години
Какво им правите реклама на тези Арко?!Те са джуджета и го доказва факта, че работник при тях не се задържа.Имат една шкодичка и един плешив пенсионер я кара това лято и това им е капацитета.Питайте истинските агенции да Ви кажат.
57
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. 30 хил. евро"//// На цена по 1000евро на кв.м.==== Я си оправете аритметиката. Какви са тия двустайни от 20кв.м.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не купува на морето вече,няма търсене.А цените се вдигат по целия свят заради инфлацията и обезценяването на парите породено от Корона -кризата.Вместо да пишете заближдаващи статии,по-добре пишете с колко е обеднял българина за една година,и с колко са се покачили цените а съответно и заплатите на обикновения човек.
55
1
 
16
 
! Отговори
Ухаа преди 2 години
Купуват, та брокерчетата не могат да насмогнат и като се събудят, пак гладни. 3 години обмисляхме варианта да купим поне студио на Св.Влас. Добре,че проучихме всичко в детайли.Такси,местни данъци,охрана,застраховка,телевизия,. Някои нямат и акт.16.Случайно разбрахме, че на "Панорама бей 1" са продадени с ипотека и сега кредиторът търси парите от последните собственици.И цялата кушия за има-няма месец на морето? Как ли пък не.Отваряйте си очите на 16.
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имотния балон скоро ще се спукабях в един подобен имот, никаква звукоизоалация и топлоизолация, подземния гарж ужасно лошо проектиран, много колони тесни пространства, стръмна рампа без преходи.много чужденци, шум
53
0
 
6
 
! Отговори
Митко преди 2 години
До бачкатор 4и 200 Евро да излиза на квадрат ... на кой му пука? Щом инвеститора може да го продаде на 1500 евро на квадрат, защо да го продава на 800? Да не е луд? А това, че много хора не могат да си позволят имот в столицата е въпрос на възможности. Все пак има и други градове за живеене, където имотите са по-евтини.
52
1
 
15
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Гладна кокошка, просо сънува!
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"купуваме за по 1000 евро за кв.м.""Най търсените"Двустайните"който струват 20000 евро колко квадрата са,най вероятно 20-квадратни метра или????
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнат ли масово да купуват значи трябра да продаваш.Тази приказка за поскъпването е вярна но донякъде. Хората няма да купуват вечно.По високата цена не значи винаги печалба.Какво се случва когато останеш без доходи,а имаш имот и няма на кого да го продадеш.
49
3
 
12
 
! Отговори
Упорит преди 2 години
Като имам пари - купувам. Като нямам - гледам да направя пари. Не ми пука за тънките ви сметки и за какви експерти се имате. Ама такава била цената, ама онакава била, ама еди кво си щяло да стане, ала бала. Накрая умирате бедни кат` църковни мишки и завещавате на децата си по един чифт скъсани, миризливи чорапи с логоро на еторо.
48
5
 
13
 
! Отговори
До Принтер преди 2 години
По 28лв за квадрат платих. Строителят искаше 850лв, ама аз му викам "Аве ти знаеш ли, че във коментарите на днес.бг казват, че то туй балон ве?" и той веднага се съгласи и каза "Няя проблеми, щом разбирачите тъй казват, свалям цената на 28лв."Тъй беше, истинска история, твойта дума навсякъде тежи.
47
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Какви 10 години ? поне от 25 го слушам това.
46
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой хора наистина не знаят, къде се намират. Било балон, щяло да се спука, щяло да не знам си какво. Ей муунджовции тея ги говорите от 10г и нямате никаква идея от имоти и пазар. Ще ви се спукат главите от тъпотия:))) Нищо няма да поевтинява банките са пълни с пари , дават кредити на 2% лихва, имигрантите се връщат да живеят тук, младите работят по аутсорсии си плащат апартаменти. Всичко ще отива на горе в дългосрочен план.
45
3
 
31
 
! Отговори
бачкатор 4 преди 2 години
И специално за софиянци мога да ви кажа, че без значение къде в България се строи, жилище на замазка излиза под 400евро квадрата, другото е печалба, вие си смятайте колко ви стрижат в София :) Ама нали плащате за локация :) :) :)
44
0
 
5
 
! Отговори
До бачкатор 3 преди 2 години
Да, на север от Варна е слабичко и е нормално да се срещат изброените от вас проблеми.
43
1
 
13
 
! Отговори
До бачкатор 2 преди 2 години
Затова се търси имот в нормална кооперация, без такса поддръжка, с всички издадени актове и отворени или готови за отваряне партиди за ел.енергия и вода. В затворен комплекс е гот, но както казвате - крие огромни рискове. И в случай, че някой се чуди защо обикновените имоти по морето са по-скъпи от луксозните в затворените комплеки - точно това, което сте написали е отговора.