Въоръжените сили на САЩ са започнали да се изтеглят от летището на Кабул

Двама екстремисти от ИД са били убити при американския въздушен удар
28 авг 2021 20:56, Анисия Иванова
24
Въоръжените сили на САЩ са започнали да се изтеглят от летището на Кабул
Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на САЩ са започнали да се изтеглят от летището на Кабул, през което евакуират хора, откакто талибаните взеха властта в афганистанската столица преди две седмици, заяви днес на брифинг за журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от световните агенции.

Представител на администрацията на президента Джо Байдън уточни пред Ройтерс, че на аерогарата са останали под 4 хиляди американски войници. В разгара на евакуационната операция техният брой бе достигнал 5800.

Служителят, пожелал анонимност, добави, че при американския удар, нанесен през нощта с дрон в Афганистан като ответна мярка срещу самоубийствения атентат на летището на Кабул в четвъртък, не е бил убит високопоставен представител на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), поела отговорност за кървавото нападение. Възможни са нови американски военни операции в Афганистан, предположи той.

На пресбрифинга в министерството на отбраната на САЩ, генерал-майор Ханк Тейлър обяви, че при удара с дрон в граничещата с Пакистан източна афганистанска провинция Нангархар са били убити двама високопоставени представители на ИД, а един е бил ранен.

Пентагонът не разполага с данни за пострадали цивилни. По-рано министерството на отбраната на САЩ бе съобщило, че при въздушния удар е бил убит един екстремист от ИД, планирал атаки срещу американските военни в Афганстан.

Джон Кърби отказа да уточни дали при нападението с дрон са били поразени хора, пряко замесени в атентата на летището на Кабул, при който бяха убити 169 афганистанци и 13 американски войници. Той се ограничи да каже, че става въпрос за "организатори и оператори" от ИД.

Евакуационната операция в Кабул продължава, съобщи още Тейлър. Той уточни, че на летището на афганистанската столица има около 1400 човека, проверени и регистрирани за полети днес.

Общо 111 900 души са били евакуирани по данни на американското правителство от 14 август - ден преди талибаните да вземат властта в Кабул. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Не забравят да сложат във мешките си по няколко чифта боен комплект от Памперси !
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шойгу заяви, че Пиндостан е оставил на талибаните повече ракетни комплекси "Джавелин", отколкото е доставил на Украйна за война срещу опълченците в Донбас.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме 200-300 бойни самолета, веднага получавахме най-модерното оръжие от Съветския съюз. От САЩ нищо не получаваме. Получихме оръжейна индустрия от Съветския съюз. .................Войната е война между заводи, казват британците.............................През капитализма купувахме патрони от Германия срещу жито и тютюн.
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До12 Ивсичко беше тенекия за успокоение.Справка Садам и Армения с руски антиквари.
8
7
 
17
 
! Отговори
Инспектор Гаджет преди 2 години
Това ли е световната полиция - пазител на демокрацията? много сме я закъсали тогава, хем плащаме рекет да ни пази, хем нямаме никакви шансове при евентуална опасност. При руснаците бяхме по сигурни, имахме танкове, самолети, оръдия, хеликоптери и...дронове. Да имахме дронове, когато тази дума се използваше на запад за детски играчки. Ту-123 е руски дрон, разработен през 40-те години на миналия век и е бил на въоръжение в България. А сега за една телена ограда нямаме ресурс.
7
7
 
9
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Афганистан е шматка. Не е интересен. Няма нефт, няма кой знае какви залежи. Оставете тая мантра с опиума. Във всяко поле ще ви направят опиум. Друга е играта. Съсипи Европа се нарича.
6
2
 
12
 
! Отговори
Импийчмънт за Джо преди 2 години
Талибайдън превърна Талибанистан в десетата най-добре въоръжена държава в Света!
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибанските седесари: "20 години стигат Вре-ме-то е наше!"................Васко Кръпкоталибанката: "Империализмът си отива, спете спокойно, деца"
4
10
 
25
 
! Отговори
Бахура преди 2 години
Руснаците поне си взеха оръжията. Краварите бягат голодупести.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравят да им оставят и атомна бомба. Хубаво ги въоражиха
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да оставят хеликоптерите и танковете и да са махат
1
5
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Дойдоха, преди 20 години, като аслани, но си отиват на срани ! Виетнам 2! Ха-ха-ха-ха!