Ню Йорк таймс: Рано е да се каже какво ще правят талибаните

Хиляди секретни досиета и списъци са в ръцете на врага
31 авг 2021 23:24, Петя Славова
19
Ню Йорк таймс: Рано е да се каже какво ще правят талибаните
Снимка: БГНЕС

Когато талибанските войски завзеха контрола над афганистанската столица преди две седмици, нахлуващите части бързо се отправиха към две критични цели: централата на Дирекция "Национална сигурност" и Министерството на съобщенията.

Тяхната цел - разказана от двама афганистански служители, които бяха информирани отделно за набега - беше да си осигурят досиетата на афганистанските разузнавачи и техните доносници и да получи средства за проследяване на телефонните номера на афганистанските граждани. Скоростта, с която Кабул падна на 15 август, когато президентът Ашраф Гани избяга, беше потенциално пагубна за стотици хиляди афганистанци, които работеха за противодействие на талибанската заплаха, от видни служители до служители на средно ниво, които оттогава бяха принудени да се укрият пише Карлота Гал в "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Малко служители намериха време за унищожаване на документи и хиляди строго секретни досиета и списъци за заплати попаднаха в ръцете на врага, казаха двамата служители.

Докато американските войски приключват изтеглянето си до крайния срок за вторник, голяма част от нацията се свива от страх в очакване на предстоящи репресии, предава БГНЕС.

Досега политическото ръководство на талибаните се представи с умерено лице, обещавайки амнистия на правителствените сили за сигурност, които сложиха оръжие, дори написаха гаранционни писма, че тези хора няма да бъдат преследвани, въпреки че си запазват правото да преследват тежки престъпления. Говорители на талибаните също говориха за формиране на приобщаващо правителство.

Говорителят на талибаните, Сухаил Шахин заяви в публикация в Twitter на английски, че няма уреждане на сметки, нито има списък с мишени, с който талибаните извършват претърсвания от врата до врата, както се говори.

"Обща амнистия е предоставена", написа той, добавяйки, че "ние се фокусираме върху бъдещето".

И все пак има все повече информации за задържания, изчезвания и дори екзекуции на служители от ръцете на талибаните, което някои настоящи и бивши правителствени служители описват като прикрито и понякога смъртоносно преследване на враговете на талибаните.

"Много неща се вършат тайно", каза един бивш законодател, който се криеше другаде, когато талибаните посетиха дома му посред нощ. "Това е сплашване", каза той. "Чувствам се застрашен и семейството ми е в шок."

Талибаните нахлуха в градове и области, често без изстрел, отправяйки дипломатически уверения към опонентите си и обществеността. Но първите командири често са замествани от хора,у свикнали да използват сила, които провеждат набези и отвличания, казаха служители на бившето правителство.

Мащабът на кампанията не е ясен, тъй като се провежда скрито, нито е ясно какво ниво на талибанското ръководство е разрешило задържане или екзекуции.

Хората, които са иззели досиетата в Дирекция „Национална сигурност“ и министерството на съобщенията, може дори да не са били талибани: мъжете не говореха афганистански езици, казаха служителите, и може би са били агенти на военната разузнавателна агенция на Пакистан, работещи в тандем с талибаните сили. Пакистанската разузнавателна агенция отдавна подкрепя талибаните в тяхното насилствено противопоставяне на правителството на Кабул.

Страхът сред афганистанците е осезаем. Всички освен най-младите си спомнят авторитарния режим на талибаните през 90 -те години с неговите драконовски наказания, обесвания и публични екзекуции.

Много хора са се скрили, сменили са местоположението и телефонните си номера и са прекъснали комуникацията с приятели и колеги.

"Хората нямат доверие на талибаните заради това, което са правили преди", казва афганистанец, който е работил като преводач за мисията на НАТО и е сред евакуираните.

Правозащитни организации, активисти и бивши правителствени служители също се борят да разберат какво точно се случва по обширния и планински терен на Афганистан, но няколко държавни служители, които остават на своите постове, заявиха, че получават все по -неистови обаждания от роднини и познати.

"Изглежда, че правят много стряскащи търсения", казва Патриша Госман, асоцииран директор на Азия за Хюман Райтс Уоч. "Това много прилича на вид полицейско-държавно поведение. Посланието е много ясно."

Хора в северната провинция Бадахшан бяха изтеглени от домовете си през последните дни и оттогава не са виждани, каза един от правителствените служители. Съществува модел на преследване на персонала на афганистанските сили за специални операции и командосите на разузнавателната служба, известни като 00 подразделения, както и на шефовете на полицията и сигурността в цялата страна, добави той.

Попитан дали тези действия и съобщения за убийства показват политика на талибаните или това е отмъщението ad hoc от отделни лица, той отговори: "Рано е да се преценява".


 


19
Още от Водещи мобилна
Талибаните спечелиха войната, а могат ли да управляват Афганистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 3 седмици
Ще управляват.
11
0
 
3
 
! Отговори
ВУЗ ПръдльоПерник преди 3 седмици
Те Пернишките Талибани вилнеят със страшна сила и режат ръце но за тях нищо! Що така!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо няма статия,че администрацията на Джо Байдън ще плаща пари на талибаните ?Защо няма статия за 200 деца от Калифорния,които никой не знае къде са в Афганистан сега?Отишли там по някакви либерални програми на щата?Защо няма статия за майката на загинал американски войник в атентата,която написа в Туитър и Фейсбук,че Байдъновите ръце са с кръвта на нейния син.И че после Туитур и Фейсбук й затвориха профила???
9
4
 
1
 
! Отговори
Уоук марксис трансдж преди 3 седмици
Ню Йорк Таймс и Вашингтон Пост са единствените медии които чета. Особено напоследък. Преди години не бяха толкова комунистически за моя вкус. Чест прави на нашите медии че вече ги цитират непрекъснато. А не само DW, Гардиън. ФрансПрес и AP.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хиляди секретни досиета и списъци са в ръцете на врага ==> Спокич, *** няма да могат да ги прочетат.
7
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Ню Йорк таймс: Рано е още да се им кажем какво да правят на талибаните
6
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
С оръжието за 83 милиарда долара оставено на талибаните ,те автоматично се превръщат в регионална сила.И могат да правят каквото си поискат . А ние българите от лакейски съображения дадохме два милиарда за самолети които са още на чертеж.
5
0
 
3
 
! Отговори
Светозар преди 3 седмици
Тази статия е превеждана с Гугъл. Има понятие " авторско право ". Това не е авторска статия на госпожа Славова. Или приложете оригиналния източник, или превод " с разбиране", като за български сайт. И в двата случая не представяйте този материал, като ваш.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Богатите и разглезени европейци превърнаха САЩ в някаква наемническа армия. САЩ обаче като ходи на учения ги вижда партньорите си от НАТО какво въоръжение имат и доколко могат да разчитат на тях. Даже някой, като си купува оръжие от САЩ, те си мълчат продават си, прибират парите ама преценяват и колко ти е умствения багаж и какви си ги свършил. САЩ обичат пари, ама не обичат съюзници плазмодии.
3
2
 
8
 
! Отговори
АМЕРИКАНЦИТЕ преди 3 седмици
ПАК ПРЕДАДОХА СЪЮЗНИЦИТЕ СИ > КАКТО ПРЕДАДОХА КЮРДИТЕ НА ТУРЦИЯ И ИРАК
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един народ иска да воюва със Иран ама САЩ не искат да воюват със Иран, ще се оттеглят сега и ще чакат за видят какво ще стане. Който иска да воюва сега да ходи да воюва, САЩ не са слуги на някой все те да воюват. Туй е положението, ЕС ще стане на каша, НАТО може се разпадне, всичко може да стане.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американците са комбина с талибаните.