Пет пъти са намалели лозята в България

Секторът не получава национални доплащания
54
Пет пъти са намалели лозята в България
Снимка: Pixabay

Пет пъти са намалели лозята у нас, сочат данните на Националното сдружение на българските лозари.

Според бранша заради недалновидна политика в сектора през последните 20 години от 1,6 милиона декара , лозята са останали едва 300 хиляди декара, като останалите са изкоренени или изоставени.

България е единствената страна, в която не са предвидени национални доплащания за този традиционен поминък, а причината е, че виненото грозде не се признава за плод и не може да бъде подпомагано както останалите плодове и зеленчуци, информира БНР.

Липсата на субсидии у нас прави лозарството неконкурентно, тъй като ежегодно българският пазар е залят с по-евтино грозде от съседните страни , където стопаните получават сериозно подпомагане.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: лозе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Duchess of Cringe Има забранени сортове за промишлено отглеждане.Алжирка, унгарка примерно. Има хора обаче, които си ги пият и не са се отровили.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47 Ти си хептен мързелив. Щом пиеш вино - направи си. Ама и това те мързи.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак има излишък на винено грозде.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лозето иска копане. Помня навремето като ученици, дойде ли 15ти септември ураа първи учебен ден и от 16-ти на автобуса и 3 седмици ученическа бригада прибиране на грозде.
47
0
 
0
 
! Отговори
оьъш преди 2 години
задминаха андропов.
46
1
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Ни съ стряскайти ба хора!? Докато Китай го има, ша имами и грозде и чесън и ляп и сирене и ако си поръчаме и *** ша ни внесат....Могат хората, могат, ейй
45
2
 
1
 
! Отговори
Ами ние в къщи преди 2 години
Ами ние в къщи пием червено вино, простете винце. Пием червено винце вечер, от същото слагаме в супата, защото е кисело като оцет, а при лягане си плакнем устата за да ни падне зъбния камък. Винцето е универсално. Това вино го продавам из цялата страна в пластмасови тубета по 3 килца.
44
1
 
4
 
! Отговори
115 преди 2 години
Нали ни желаят в Европа, като консуматори на тяхната продукция, а Българското, или да е минимално, или да липсва. В Европа сме, само за да имат по лесен достъп до Азиатския пазар.
43
0
 
2
 
! Отговори
По темата преди 2 години
Сега лозовите насаждения се засаждат на разстояние 2,20 х 0,63-0,75, или около 550 лози в 1 дка. Би трябвало от 1 лоза да се бере не повече от 15-20 чепки, с общо тегло не повече от 1 kg. От 1 дка това прави не повече от 600-800 кг винено грозде. Тези които завъртят колелото (лозари - винари), те се интересуват от количество грозде и в определена степен от качество, нали те трябва и вино да продават, та даже и пето вино ...
42
0
 
5
 
! Отговори
По темата преди 2 години
Във винарските страни (Франция, Италия, Португалия, Испания ..) старите лозя имат по-голяма цена, поради факта, че кореновата система на една лоза прониква до дълбочина, например до 25-45 m; тези лозя са по-устойчиви на климатичните промени. При тези лозови насаждения има големи пропадания (липсващи лози) на дадена площ (дка или ха), но цената на насажденията въобще не пада. В България през 70-те и 80-те години лозята се засаждаха на разстояние 3,20/1,20 m, или 260 лози в 1 дка.
41
0
 
6
 
! Отговори
По темата преди 2 години
Посадъчния материал който се внася през последните 20-тина година е облагороден на подложката S04; тя създадена в Германия и е пригодена за тамошните условия. В България лозите облагородени върху нея дават голям растеж, много бързо амортизират, а след 10-тата година от засаждането стъблата им са като на 50-годишен орех. В България, В Института по лозарство навремето бяха създадени безброй подложки за нашите условия, но уви никой не се съобразява с това.
40
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Смятам, че автора като направи един задълбочен анализ на писанките в това съобщение, след месец ще може да направи поредно съобщение по темата, вземайки в предвид нашите изказвания. Успех ..!
39
0
 
4
 
! Отговори
лъжа & измама преди 2 години
В продължение на около 40 години в България са внасяни множество десертни и винени сортове, от бившия СССР (Молдова, Узбекистан, Армения, Грузия, Украйна, Крим, Новочеркаск), Румъния, Югославия, Китай, Корея (северна и южна), Иран, Ирак, Калафирния ... и са правени полски наблюдения в продължение на 5 последователни години относно тяхното им приложение в България. Много от десертните сортове от Калифорния в условията на Септември въобще не са показвали добри качества ...
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкупната цена на гроздето е унизителна за трудовите хора. И какви субсидии получават??? Стана много вождове- малко индианец. Скоро в БГ ще има само компютърджии, но няма да има кой един домат да отгледа. Затова пък пазарът ще пращи от ГМО вносни *** и турски зеленчуци с 90% нитрати. Умираща държава с *** и мързелив народ.
37
0
 
9
 
! Отговори
лъжа & измама преди 2 години
През 50-те и 60-те години България е била най-големия производител и износител на десертно грозде, но за сметка на това, от началото на 90-те години на миналото столетие, уви, България внасяме десертно грозде от Перу, Чили, ЮАР, Уругвай etc. Основния сорт който е бил изнасян е бил Болгар (Datier de Beyrut), като същият е бил облагороден на Rupestris du Lot. Гроздето е бил с цвят на слънчогледова пита. Такова нещо сега е пълен абсурд да се купи или да се види!
36
0
 
5
 
! Отговори
Лозар балкански преди 2 години
Политиката е много сбъркана. Дават пари по програми, като там (вщявно умишлено) няма препоръчани български сортове. Само мосю ***. Е как да стане?!
35
0
 
6
 
! Отговори
лъжа & измама преди 2 години
Много внимателно прочетох съобщението за някакви български сортове. През 1902 г. в Плевен е бил създаден Институт по лозарство и винарство по препоръките на французина Pierre Viala. До скоро в този Институт бяха събрани над 2850 сортове български и интродуцирани сортове винени и десертни лозя. Уви, през последните години благодарение на някои хора нищо от тази ампелографска колекция не остана, всичко е погубено. Това беше най-голяма колекция с сортове и клонове лози от цял свят!
34
1
 
5
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Много странно ми става, като прочета някое от мокрите сънища, дето започват с "По време на бай Тошо" и подобни. Явно си мислите, че ако дойде нов соц., ВИЕ ще сте добре? Я се огледайте малко из световните новини, какво означава соц. в днешно време. Означава да вземат от белия човек и да дадат на л.ила. вия. Е това ще е соца, ако дойде отново у нас. Взимаш от белия, даваш на Айшето с 5те деца, защото такива са ѝ нуждите. То и сега си е така... Аман от леви фантазии.
33
1
 
5
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Кратка история : Имам близък роднина агроном, който през 60те години е искал да се запазят едни хубави български сортове. Били някакви стари видове грозде, български - но комунистите не дали. Разрешени са били видове, дето давали много продукция, но като аромат и чачество не били добри. Та така.Когато търся българско вино из магазините тук (където уча), не намирам. Румънско има, македонско има, сръбско даже има - само нас никъде ни няма.
32
0
 
8
 
! Отговори
По темата преди 2 години
Цялото черноморие е залято с вино "КЕРАЦУДА", а също така цялата страна е залято с подобно вино. В същото време бих желал да Ви съобщя, че този винен сорт няма стопанско значение, а общите площи (дка) заети с него е не повече от 15 дка. Е, от къде идва това вино, от къде? Кажете кои лозар стопанисва по 50 или 100-тина декара със сорт Керацуда, просто задавам въпрос, хем знам, че такъв няма и да получа!