Пет пъти са намалели лозята в България

Секторът не получава национални доплащания
54
Пет пъти са намалели лозята в България
Снимка: Pixabay

Пет пъти са намалели лозята у нас, сочат данните на Националното сдружение на българските лозари.

Според бранша заради недалновидна политика в сектора през последните 20 години от 1,6 милиона декара , лозята са останали едва 300 хиляди декара, като останалите са изкоренени или изоставени.

България е единствената страна, в която не са предвидени национални доплащания за този традиционен поминък, а причината е, че виненото грозде не се признава за плод и не може да бъде подпомагано както останалите плодове и зеленчуци, информира БНР.

Липсата на субсидии у нас прави лозарството неконкурентно, тъй като ежегодно българският пазар е залят с по-евтино грозде от съседните страни , където стопаните получават сериозно подпомагане.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: лозе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
17
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Докато не се разбере че БГ е селскостопанска - аграрна страна и не се развива в тази посока, скоро ще внасяме хляб, боб, джанки, та и магарешки тръни....както ни се смеят и ни се чудят китайците че внасяме чесън чак от там...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е щото тия лозя само на Боко хора ги държат
9
1
 
11
 
! Отговори
А на морето Винарни преди 2 години
колкото искаш.Ошашавят бедния турист със АЛХИМИЧНИ бъркочи!
8
1
 
35
 
! Отговори
Поморие преди 2 години
Ако някой може да ми каже как да опазя лозата си от римляни през месец септември без да спя там ще ги запазя. През останалото време ми се налага да работя, а полицията 20 години по ред вдига рамене. Имам и една условна присъда за телесна повреда защото римляните имат повече права от земеделеца.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мързелив народ лозе не отглежда!
6
1
 
20
 
! Отговори
paul61 преди 2 години
дават се пари само за зърнени култури - това е политика от 30 години -КАТАСТРОФАЛНА за селското стопанство . В съседна Гърция субсидията е за всичко дето се произвежда трудно и вижте какви са китни селата там . При нас само в градовете има хора и затова виновни са всички правителства досега и естествено най виновни са най дълго управлявалите . Ами контрола при сечта на горите - по складовете за дървен материял камери и всякакъв контрол , а в гората нищо нали ви е ясно че нищо не е случайно.
5
5
 
10
 
! Отговори
тра ла ла преди 2 години
До АнонименЕвалата , все Радев ви е виновен ... на Баце спонсорите са виновни за това , тъй като нарочно опропастяват този сектор за да може да има тотален монопол и 5 фирми в Бг да могат да произвеждат и да си продават етиловият алкохол с ароми и други помии на бедните хора който за 10 лева бутилката ще се избият ...1 литър дестилат се равнява на 9/10 литъра вино 1 литър вино - рендеман на гроздето около 60 /75 % ..Сметката е проста какво пием ..Успешен ден и пак Радев е виновен , нали
4
3
 
12
 
! Отговори
асд преди 2 години
всеки мрънка за субсидии , искат бентли .
3
2
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Така е след като забраниха на хората да продават домашна ракия и вино . Сега има монопол от частни фирми които мешат спирт и есенции .По времето на Соца нямаше дотации , всеки имаше лозе и произвеждаше висококачествен алкохол минал през казан за дестилация .
2
3
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема кой да копа с мотиката... А населението на София се е увеличило с още един малък град :)))
1
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак гласувайте за разединителя на нацията - фигурант - самальотчик Румен Радев Ветото!