Софтуерната ни индустрия с очакван ръст от над 20%

Липсата на кадри е голямата бариера за високоскоростно развитие
9 сеп 2021 22:22, Анисия Иванова
24
Софтуерната ни индустрия с очакван ръст от над 20%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година се очертава да бъде една от най-успешните за софтуерната индустрия, която е част от сектора на информационните и комуникационни технологии. Това каза Георги Брашнаров, член на консултативния съвет на БАСКОМ и CEO на "Немечек България"в предаването “Бизнес старт” в водещ Христо Николов.

По думите на госта последиците от пандемията и мерките са показали на света, че дигитализацията не е нещо пожелателно, а наложително.

“Основните изводи на успеха е, че колкото по-дигитализиран е един сектор или предприятие, толкова са по-големи шансовете да оцелее в подобни кризи и много бързо да се възвърне към растеж”, обясни гостът.

Гостът допълва, че почти няма сектор, който да не е предприел до някаква степен дигитализация, макар и доста ниска.

Всички сегменти на софтуерната индустрия се развиват доста бързо и добре. Българската софтуерна индустрия е основно експортно насочена към пазарите на Западна Европа и САЩ. А там възможностите, разбирането и изпреварващите инвестиции в дигитализацията са големи.

По думите му миналата година също е била до някаква степен успешна. "Но не я отчитаме с голям успех, защото пораснахме само с 10%. През последните 5 години растем средно с 17,6%. Това е спад от това, което сме свикнали като растеж."

Според него този спад и тази закъсняла вълна в момента се връщат обратно и с неофициално проучване, което е направил Георги Брашнаров сред много от колегите си в БАСКОМ, че те са над чертата от 30% ръст за полугодието.

Втората част на неговото непредставително проучване сочи, че до края на годината ръстът може да се задържи или да падне до 20-25%, което е нормално.

Но ако имахме възможност да запълним всички отворени места по проекти, ние сигурно щяхме да гледаме към 50% ръст. Сегашният растеж е обезпечен със сегашните ни високообразовани и високоуважавани таланти, но голямата бариера за високоскоростно развитие е липсата на кадри, каза той.

Относно внасянето на кадри от чужбина гостът сподели, че още от 2011 г. България е хармонизирала европейска директива за синя карта. “Хармонизирана е отлично, но на практика не работи.”

Времетраенето на издаване на една синя карта преди е била 9 месеца. Имали са напредък с част от предишното правителство да оптимизират процедурите и сроковете са били намалени на 3 и 6 месеци.

Примерът, който даде е, че Германия дава синя карта за 4 седмици.

Полша дори е по-бърза, споделя гостът. Отливът от украински програмисти по време на техните войни ги кара масово да заминат в Полша. Защото властите там нямат проблем да ги приемат, да започнат да работят и след това процедурно да им издадат документите.

Гостът допълни, че България не е особено добре разпознаваема като софтуерна страна за чужди инвеститори, но се надява това да се промени.

Повече за възможностите, които дава дигитализацията, може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Ефектът ще се види след 1-2 години. Голям проект средно е толкова и тогава може да се оцени качеството. Примерно scalefocus издъниха сайта на преброяването и се вижда сега, а е работен цялата 2020та и 9 месеца от 2021ва. Да назначиш 100 човека в програмирането често значи да си забил проекта 1000 пъти като изпълнение и срок. The mythical manmonth го обяснява, а peopleware и подобни описват разликата от един до друг човек, която е драстична, защото е умствен труд.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Липсата на кадри е голямата бариера за високоскоростно развитие"КАЖИ ЧЕСТНО!!! Теч на НАП от липса на кадри и пак теч от НСИ, АМА ТОЯ ТВЪРДИ РАЗВИТИЕ. АЛООО БОЛНИТЕ МОЗЪ*И ПРЕЧАТ ЗА РАЗВИТИТЕ Христо Николов като гледам каква възраст си има яко КОУНИЗЪМ в теб. Не си роден след 1989 г.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 Да. При собственици и мениджъри чужденци, когато е изнесен клон за собствен продукт много често е супер. Особено с евреи съм виждал какво е отношение, да се плащат бонуси и т.н. Но с големия процент аутсорс е трудно да намериш тия неща като цяло. Пробвай да поискаш примерно 6000 и на някой голям като vmware, ibm, hp, johnson, scalefocus и т.н. Всички удрят в тавана 3-4000, защото просто смятат продажбата ти на час, а там е "от най-евтините сме с 25-30 евро за синиър, 30-35 за архитект.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова ИТ фирми и да се оплаквате, сменяй когато нещата не вървят. Аз лично съм бил най-добре в чужда фирма с мениджъри чужденци, но тенденцията да сме евтини и да няма с какво друго да се хвалим се задълбочи последно време.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България НЯМА софтуерна индустрия. У нас в тази сфера всички дейности се състоят в ишлеме, т.е. подизпълнение. Западни фирми плащат на български, дъщерни или независими фирмички, да вършат работа на парче. Моделът у нас е доста крив, защото един пикльо на 20 получава повече от лекар специалист с 30 години стаж. И това е само защото заплатите са сравними с тези в Западна Европа поради търсенето. Затова и всеки хаймана иска да става "айти". Е като сте програмисти всичките, кой ще ви сипва бензина?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 продължение... Та 1 опитен за седмица вместо 5 за година да направи нещо е ЗАГУБА. 5 некадърни са по-ценни и печаливши от 2ма кадърни, но на 20% по-висока цена(приходът е само х2, а разходът на всеки е 20% нагоре). В тая среда опит, умения, бърза работа не се ценят. Продава се кило картофи и качеството на 1-2 в кюпа просто няма значение. Така накрая куп хора се надуха, че много могат, щото ги повишават(а то често е да увеличат бройка картофи на по-висока цена), а те нищо не умеят реално.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 Не си в час, макар че явно си ИТ. Дълго и аз се маех защо не ценят кадрите и не дават заплати над 3-4000 почти никак, даже да си с 5 пъти повече опит и умения, защо толерират и дават същото на очевадно некадърни и нищо неправещи. Просто е, когато погледнеш отгоре. 90% е аутсорс. Там ни продават като най-евтини с 25-30 евро на час за синиър. Това са около 10000лв на месец. От там таванът става 3-4 нето. Продават брой хора, а не свършена работа.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато едни хора говорят едни и същи неща в продължение на десетилетие, то те не се развиват. Това за кадрите го слушам откак съм пеленаче, от друга страна обаче имам наблюдения. Българското АйТи не струва, ама хич не струва. Много прехвалени айтита ходиха с големите амбиции в чужбина и след 3 месеца се връщаха наритани- там просто не понасят аматьори и лигльовци.
11
2
 
5
 
! Отговори
Абе ей айтитата преди 2 години
Какви са тия айтита майтита бе я да ходят да гледат офсе, овчуто мисо най се търси из европата, ама ха, айтита искали да стават
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липса на кадри няма, има липса на коректни работодатели, които да заплащата и ценят труда на работниците си. Хората се научиха да си отстояват своето и затова много фирми реват, че има липса на кадри. Никой не бяга от хубаво и това е ясно на всеки. Вместо да дават заплати и отношение само реване и оплакване, вместо да си образоват и развиват кадрите, те искат наготово и без пари, е свърши това време господа сега се сътезавате с фирми извън нашата икономика, които знаят правилата на бизнеса...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има недостик на инженери, за това пък има армии recruiter-и, които гледат как само да дръпнат някой неориентиран от друга фирма и да вземат 2-3 бруто заплати за това и мо обясняват колко му е ниска заплатата и как видиш ли ще взима много повече в друга фирма. Ако ги преброите сигурно са на брой колкото инженерите. Получава се затворен кръг, понеже фирмите спират да развиват кадри, понеже след една година точно ще се понаучат и някой ще им ги дръпне. Всичко е от алчност.Но и това време ще премине
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как всички да станат софтуерни инженери. Вече всеки втори барман и финансов консултант е изкарал някоя академия и очаква, че веднага ще го вземат на 5к заплата. А пък фирмите гледат само как да изкарват все повече пари. Работи се изключително некачествено без значение бизнесмодела на фирмата. По стряскащото е, че в проддуктовите компании качеството е най-лошо. Там са на хранилка от централата и гледат как да увеличават служителите.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софтуер без хардуер няма! Затова и работя в една страна извън ЕС и взимам едни петцифрени CHF и си имам кола, ама не германска DB9! Е не е чисто нова, ама ме гледат като излизам от нея като извънземен! Поздрави и успехи за всички!
6
2
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
За Тва ли Сайта на НСИ за ПреБрояването, работи толко добре?!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кадри има, но не им се работи за бг собственици. Примерно, този не знае какво е програмен код, не знае качествен продукт за колко време става. Погледнете една обява искат да знаеш 100 и 100. Работя с германци и си програмирам на един език, като ми потрябва специалист на друг, съответно ми е осигурен. Плащат ми добри пари, показват ми уважение и че ме ценят. За какво да се хабя за недобре разпределени задачи
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия фирми станаха семейниприятели, съученичка, жената му и т.н.качеството е по-зле от индийското
3
4
 
5
 
! Отговори
Само тъй преди 2 години
Айти Майти онлайн далавери шашми куче влачи диря няма далавери до дупка! Обръщай всички печалби в злато и криптовалути и беж беж краченца към топлите страни.
2
4
 
19
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Няма проблем. Вече няма нужда да се отварят офиси и са де наемат програмисти от дадена страна. Вече могат да работят от всяка точка на света. Има доста добри програмисти в Нигерия, Индия, Филипините. Много по-добри и много по-евтини от европейските и българските. Със затварянето на офисите се доказа, че не е нужно да имаш 100 програмиста в България. Може да вземеш 3ма от тук и истаналите 97 от други страни. Компаниите доста бързо се ориентираха в този океан от предлагане на програмисти.
1
4
 
5
 
! Отговори
Калъч Ефенди преди 2 години
Бачкайте на ишлеме докато ви прегреят кабелите и тогава ми се обадете да поръчам шербет и малеби