Коледата застрашена: Ще намери ли Великобритания шофьори на камиони?

Недостигат близо 100 хил. души
26 сеп 2021 22:45, Нели Христова
56
Коледата застрашена: Ще намери ли Великобритания шофьори на камиони?
Снимка: Getty

До 10 500 шофьори на камиони и птицевъди ще могат да получат временна британска виза като част от опитите на Лондон да не допусне нарушаване на снабдителните вериги по Коледа.

Липсата на шофьори вече наруши зареждането на бензиностанциите във Великобритания. През последните месеци проблеми изпитват и супермаркети, и заведения за бързо хранене. Министърът на транспорта заяви, че не иска да подбива британската работна сила, но не може да стои безучастен пред образувалите се опашки.

"Хората леко полудяват, да се наредиш в шест часа на опашка за гориво си е малко налудничаво", коментира шофьор, цитиран от БНТ.

Британският транспортен бранш говори за недостиг на около 100 000 шофьори на тежкотоварни камиони. Само супермаркетите се нуждаят от 15 000 водачи за работа на пълен капацитет по Коледа. Дефицитът на шофьори се изостря от ковид пандемията, данъчните промени, Брекзит, застаряващата работна сила, ниското заплащане и лошите условия за труд. Затова сега чужденците са необходими.

"Трябва да направят нещо. Трябва да им дадат всичко. Дори закуска или сладолед, всичко. Нуждаят се от тях", заяви Григориън, който е шофьор на лимузина.

Освен привличане на чуждестранни работници правителството планира и мобилизация на инспектори от Министерството на отбраната, за да се ускорят специализираните шофьорски изпити. Търсенето на дългосрочни решения включва безплатно, кратко и интензивно обучение на 4000 шофьори на големи камиони.

Чуват се и гласове за отпускане на заеми за специализирани курсове, по подобие на студентските. Коледните пуйки за британците също трябва да се подсигурят, защото индустрията традиционно разчита на работна ръка от Континента, но след Брекзит тя стана по-дефицитна и по-скъпа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да, я се юрнат, я, не. Ако не се юрнат, квадратен за британците. А ако се юрнат, ще работят за съвсем други пари. По-полекичка го давай, такива coпoлaнкoвци като тебе съм ги слушал, слушал и съм се наслушал.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко временно е това неудобство, я кажи да знаем и ние?
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак са добре поне се махнаха от немският диктат шотландците и иршандьите да са цепят ако искат ако са у лави да им опреелят немците колко да произвеждат ядат и се рат щото тва е ЕС.
25
1
 
9
 
! Отговори
Кой му пука преди 2 години
Кой му пука за Коледата. Те и без това англичаните си похапват къри или пици за Коледа. А за аристокрацията ще им намерят пуйки Те между другото са ядяли лебеди преди да подгонят пуйките
24
2
 
11
 
! Отговори
Кристална топка преди 2 години
Пригответе се навсякъде по света за много тежка зима, особено в България. Ток, Газ, Бензин, Топло всичко яко нагоре, кльопачката също, дефицити, нарушени вериги на доставки, забавяне на икономиката, инфлация и после стагфлация. Отделно КОВИД и посвеместен хаос.
23
1
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Да , за съжаление в такава ситуация трябва да забравят за всякакви работнически права и превилегии. Не че на Острова някога са били популярни. Не са и малко случаите и на шофьори които гният в затвора за грешки поради преумора.
22
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Като липсва в дадена професия работна ръка, има един изпробван и работещ метод, казва се увеличение на заплатата. Примери бол, от лекари, през програмисти до боклукчии в Ню Йорк, които взимат 10 хиляди долара заплата, защото никой не иска да работи тази *** и непрестижна работа.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания беше най-добре за работа и живот 2002-2006 г, ама тогава не пускаха свободно българи на работа и се правеха на важни. След брексит, обстановката около пандемията, това че там се напълни с какви ли не от кол и въже през последните 16-17 години вече няма никакъв келепир да се ходи там.
20
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Е като си островянин кво правиш тука а не ходиш да въртиш геврека. Или и ти си от лежащите на помощи?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорчета които си мислят че ще отидат там и щв бачкат кротко без да ги юркат не са познали. Пригответе се да ви скъсат дупарите от бачкане по 12-16 часа срещу тези пари. След като ви докарат до болестно състояние ще ви ритнат в *** да се връщате обратно. Накрая ще си плащате за лекарства за да се лекувате .Ще спестите едно нищо за 3 месеца робуване
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко плащат, мога да дойда. Само че работя от 8 до 5, с един час почивка без събота и неделя.
17
2
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 17 От полунощ Италия ще е блокирана от стачката на 35 000 шофьори, и те ли правят номера заради Брюксел?
16
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо. Няма никаква криза. Това са някакви измишльотини. Вероятно платена пропаганда от Брюксел с цел да се покаже колко е "зле" Англия след като е напуснала съюза.
15
20
 
2
 
! Отговори
От острова преди 2 години
Хе-хе, абе тутурутки, мислите ли че хората няма да намерят решение? Това е временно неудобство. Много от вас ще се юрнат насам като чуят за облекчени мерки и улеснено уреждане на документи за работа.
14
2
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
По данни от август 4.7% им е безработицата ще. При население от 66 млн това означава че имат около 3 милиона потенциални шофьора. Аре да престанат да мрънкат и да захващат геврека
13
4
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Скоро канибализма ще се вихри в англосаксонския свят. Е, поне са "ваксинирании". :]]
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не могат или не искат камиони, да си внесат камили и с тях да пренасят. Екологично чисто. Камили, бол, рядко пият вода, рядко ядат. Винаги има решение.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па да се научат да работят англичаните,те още си живеят в света на колониите.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им е на британците? Да нямат алергия от камиони?
9
12
 
13
 
! Отговори
Шоферче преди 2 години
Аз и още двама колеги напуснахме миналата седмица. Казахме му на шефа че за 900 кинта нема да му караме бусовете повече, той вика добре вдигам ви на 1000, абе викам не ставай смешен отиваме в Англия там ще ни кихат по 2500 паунда. И месечно ще сепстяваме поне 1700 паунда. Тук не може да спестим и 170 лв.