Урсула фон дер Лайен: Мястото на Косово и Черна гора - в ЕС

Председателят на ЕК призова двете страни да преодолеят граничния си спор
22
Урсула фон дер Лайен: Мястото на Косово и Черна гора - в ЕС
Снимка: БГНЕС

Балканската обиколка на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен продължи днес с посещения в Косово и Черна гора. Тя увери управляващите в Прищина и Подгорица, че мястото им е в ЕС.

В Косово Урсула фон дер Лайен призова Прищина и Белград да преодолеят граничния си спор и да се посветят на преговорите с посредничеството на Брюксел.

"Знам какво е да преодоляваш спорове. Произхождам от страна, започнала Втората световна война и отговорна за Холокоста," каза Фон дер Лайен по повод напрежението между Прищина и Белград, възникнало след като косовските власти издадоха разпоредба, според която всички автомобили, пристигащи на косовска територия от Сърбия, трябва да използват временни регистрационни табели, валидни 60 дни. НАТО увеличи патрулите си по границата, където косовски сърби блокираха два гранични пункта, недоволни от изискването.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че властите са приложили старо споразумение по отношение на регистрационните номера, но Сърбия е реагирала решително, като е позиционирала оръжия руско производство по границата.

В Черна гора Урсула фон дер Лайен изтъкна финансовата подкрепа на общността за икномическото, инфраструктурно и технологично развитие на региона, предаде БНР Тя призова шестте страни от Западните Балкани бързо да урегулират общия си пазар, за да привлекат още европейски инвестиции. По думите ѝ Черна гора е най-напреднала в присъединителните преговори и трябва да запази инерцията.

"Постигнахте много и се справяте отлично. Народът на Черна гора го постигна с много труд. Затова трябва да внимаваме да не пропилеем тези постижения."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: косовоЧерна гора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Царят е гол преди 2 години
Тя не е само една терористична организация. Няколко са. Една от тях се казва дпс, която от 30 години има представители в българския парламент и въпреки това работи за турските интереси. Всички политици си затварят очите за проблема, докато един ден не стане твърде късно.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България действа терористична организация, ръководена от Борисов, който е минал в нелегалност. Целта е да се саботира Държавата.Гешев знае, но си трае.
12
0
 
2
 
! Отговори
Тероризъм в България преди 2 години
В България изтезават и убиват хора чрез терористична програма "Targeted Individuals", Менгеле пасти да в сравнение с терористите на ББ!Президента и Премиера са изпаднали в паника от Гешев!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урупсийо фон дер Лай нян, и тях ли искате да съсипете с античовешката си фашистка диктатура? Дали ще ви се вържат?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мястото на германистан, провинция на пакистан.
9
9
 
2
 
! Отговори
Другарят Плевнелиев преди 2 години
България, която по времето на ГЕРБ се ангажира с присъединяването на Западните балкани кэм ЕС трябва да плати част от цената.
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа се управлява от 3 птки -Меркел ,Урсула и Лагард. Видяхме от женски мозък докъде я докарахме . Трите да се заточат в Афганистан при братята талибани да ги превъзпитат
7
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
хубави маски...Макар че на Урсуската повече би и подхождало фередже...Ама пуста мода..
6
6
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Трябват им още колонии за ограбване.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косово не е признато в ЕС. Няколко страни в ЕС не го признават.
4
2
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
По адрес на г-жа Урсулка има интересна характеристика- "не харесвам политици ,които произвеждат само заглавия,но не призвеждат съдържание!"-познайте до 3 пъти кой го е казал....Олаф Шолц,който я познава много добре....
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На черна гора 100%.. за другите -едва ли. Без друговерци в ЕС
2
4
 
14
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
Трабват свежи попълнения за кланниците, шофьори и общаци, да слугуват за центове.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Косово едва ли. Така става когато гинеколожки, които не различават пу*ка от обединение на държави, са поставени да ги управляват.