Статуя на жена от коренното население заменя Колумб

Критикуван е заради насилието над завареното население
13 окт 2021 08:50, Елка Василева
48
Статуя на жена от коренното население заменя Колумб
Снимка: архив, БГНЕС

Статуя на млада жена от коренното население ще бъде издигната на мястото в центъра на град Мексико, където се издигаше паметникът на Христофор Колумб, предаде ДПА.

Фигурата с височина около 6 метра е копие на открита неотдавна скулптура от времето около пристигането на Колумб в земите, наричани тогава "Новия свят", каза кметът на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум. Тя отбеляза, че по този начин се отдава почит на жените от коренното население, които системно са били жертва на расизъм и дискриминация.

Преди няколко седмици Шейнбаум представи друг "заместник" на статуята на Колумб. Избраната скулптура, представляваща глава, дело на съвременен творец, която също би трябвало на представлява жените от коренното население, обаче предизвика насмешки.

Новият избор е копие на 2-метровата каменна скулптура "Млада жена от Амахак", за която се вярва, че е създадена между 1450 и 1521 година. Тя бе открита случайно от фермери в източния мексикански щат Веракрус през януари. Според археолози фигурата вероятно представя жена владетел.

Статуята на Колумб се издигаше на централен булевард в мексиканската столица от 1877 година. През октомври миналата година тя бе свалена, като тогава властите казаха, че това е направено с цел реставрация.
Преди това леви радикали заплашиха да бутнат статуята от пиедестала й на 12 октомври - датата, на която в много латиноамерикански страни се отбелязва пристигането на мореплавателя в Новия свят през 1492 година. Паметникът на Колумб ще бъде поставен отново, но на по-незабележимо място - в малък парк.

Генуезецът често е наричан "откривателя на Америка". По негов адрес обаче има и много критики заради насилието, проявено към коренното население, и значителния му принос за трансатлантическата търговия с роби, отбелязва ДПА.

Същевременно в съседна Гватемала демонстранти се опитаха да съборят статуя на Колумб вчера по време на протест срещу отношението на европейските завоеватели към коренното население, предаде Ройтерс.
Агенцията определя това като поредния епизод от световното движение за преоценка на колониалната епоха.

Демонстрациите съвпаднаха с Деня на испанското наследство, когато се отбелязва пристигането на Колумб в Америка.

В столицата Гватемала група хора се опитаха да свалят статуята, дърпайки я с дълго въже, но в крайна сметка не успяха, става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи.

Деветметровият монумент тежи 10 тона. Той е докаран в Гватемала от Испания през 1896 година.

Друга група демонстранти успя да отчупи главата на статуя на бившия президент Хосе Мария Рейна Бариос (управлявал от 1892 до 1898 година), която преди това бе залята с червена боя.

Местните власти осъдиха в комюнике "актовете на вандализъм" срещу монументи, които са част от историческото наследство.

Множество статуи на Колумб бяха свалени в САЩ и други държави, откакто започнаха протестите на движението "Животът на чернокожите има значение".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Западна Европа е богата заради откраднатото от "кръстоносците" Византийско злато,всички съкровища са били взети от Константинопол
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белите им виновни. Обаче сега нагъват италианска пица, швейцарски шоколад и се наливат с Хайнекен като луди!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, преди Колумб, местните не са познавали колелото. Теглели са товарите върху нещо подобно на шейна. Само казвам ... .
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах аз тая цивилизация. Тъмни векове инквизиция, горене на клада, пренасяне на хартията, барута и компаса от Китай, колонизация с геноциди и робска търговия, пиратлък и грабене кой от където свари.
27
0
 
14
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Стига с тия про.стотии, бе тате!Остава сега белите ,нег.рите и азиатците да си тръгнат от Америка, за да остане на местните таланти.А защо? Червенокожите са живели много време на този богат на ресурси континент и са останали на ниво малко над каменната ера. Единствено цивилизациите на олмеки, толтеки, маи, ацтеки са просъществували по няколко века, но с човешките си жертвоприношения не са били за пример. Белите идват , с правото на силния, способния завоевател носещ цивилизация.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко още години ще ни трябват на нас да се отървем от комунистическите паметници?
25
5
 
8
 
! Отговори
zzz преди 2 години
Да, Конкистадорите, макар и да не са правели човешки жертвоприношения, са били с пъти по-жестоки и практичеки са унищожили около 80% от месните.А това със ЗАРАЗИТЕ (действително разпространени умишлено) е било вече последната капка убила имерията.Най-жалкото е,че когато вече са разпространили болестите, испанците вече са били хиляди там, а империята вече е била на колене.
24
2
 
13
 
! Отговори
zzz преди 2 години
една от причините за разгрома от испанците е, че военните техники на индианците тогава предполагали да не се убива врагът, а да се вземат пленници. Мъртъвците не вършели работа за всекидневните човешки жертвоприношения. Твърди се че едва ли не е имало бизнес и отглеждане на деца само за жертвоприношенията, но както споменах темата е почти табу, щото "доста" се различава от съвременният ни мироглед.Но който се интересува - ще намери! Източници много.
23
8
 
7
 
! Отговори
Мислете с главите си преди 2 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ЗАПАДЪТ ГИ Е ИЗБИЛ И С ЧУМА И ШАРКА ПУСНАТИ НАРОЧНО КАКТО КОВИДА ДНЕС
22
2
 
18
 
! Отговори
zzz преди 2 години
Изобщо не защитавам нито Кортес нито индианците. Просто такива книги ни дават представа колко драстично са се различавали хората тогава от днес. Трудно даже го осмисля човек и трудно даже осмисля че и те са същите хомо сапиенс като нас ДНЕС.А за индианците - само за един празник са жертвали над 1000 човека. Често преди празник са се водели леки войни за да се набавят пленници за жертвоприношенията, а после воюващите заедно празнували и това е само частица. Не се говори много щото някак неудобно
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Испанците и британците са имали пушки и оръдия. Местните са имали копия и тук таме някое сечиво. Подлостта при местните племена се е наказвала жестоко, а при колонизаторите е била основен похват.Няма какво повече да се коментира.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък щото преди Колумб индианците са били кротки агънца. Ацтеките са пренасяли в жертви на боговете по 250 хиляди души годишно.Изтребили са цели племена. И не са само те.
19
6
 
7
 
! Отговори
zzz преди 2 години
Прочетете книгата "Истинската история за завоюването на Нова Испания" писана от сподвижник на Кортес. Потресаваща книга за ценностната система тогава и събитията по него време. По памет цитирам откъс: "...Битката беше много тежка. От противниците бяха убити 20хил. от нашите съюзници (месни други племена) 25хил. , също така беше убита кобилата Карина, а Хуан Педро...и Алфонсо Хорарес бяха леко ранени". Няколко стотин конкистадори завземат и унищожават безскрупулно милионна процъфтяваща империя!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия леви радикали дали осъзнават че още щяха да са с преските и копията в джунглата ако нещата не се бяха развили по начинът срещу който протестират?
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи феминизмът е достигнал и извън Европа
16
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден така ще съборят Левски,Ботев,Вазов и ще направят паметници на Глория,Софи Маринова и тн.Женската простотия край няма.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жените по онова време съдействат всячески на испанците.Маличне е любовница на Кортес ,да речем.Тези революционни комплекси са жалки.Най вероятно и жената дето ще я правят на паметник е минала на страната на испанците.
14
1
 
29
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А тази местна жена открила ли е Европа, че ѝ вдигат паметник? Или може би е била твърде заета да принася човешки жертвоприношени на старите си богове?
13
2
 
37
 
! Отговори
Jonsy преди 2 години
Ако не са били европейците тези още щяха да тичат по гол г*з и да ядат хора. Проблема им е, че вече на са колонии и като няма кой да ги управлява се докараха до това дередже.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само като прочета "Шейнбаум" и веднага ми ставя ясно кой и защо старателно подменя историята