Нападателят в Норвегия бил приел исляма и се радикализирал

Той е използвал и други оръжия освен лъка и стрелите
14 окт 2021 13:48, Елка Василева
49
Нападателят в Норвегия бил приел исляма и се радикализирал
Снимка: архив, БГНЕС

Норвежката полиция даде нова информация за датчанина, задържан за снощното нападение с лък в малко градче, при което загинаха петима души, а двама бяха ранени. Той е приел исляма и според органите на реда се е радикализирал.

Вече е имало основания, още преди 2020 г., да се смята, че мъжът се е радикализирал, каза на пресконференция началникът на полицията Оле Северуд, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години, допълни Северуд.

Още по темата

Трийсет и седем годишният мъж, който живеел в Конгсберг, е заподозрян, че е стрелял вчера вечерта по хората на няколко места в градчето. Няколко от жертвите се намирали в супермаркет, каза полицейският началник.

Норвежката информационна агенция NTB, цитирайки полицията, предаде, че заподозреният е използвал и други оръжия освен лъка и стрелите.

При задържането му е имало "сблъсък" между полицаите и нападателя.

Двамата ранени са настанени в интензивно отделение. Единият е пострадал в супермаркета полицай, който не е бил на служба по време на нападението. По отзовалите се на сигнала полицаи е стреляно с лък.

Срещу заподозрения са повдигнати предварителни обвинения. Полицията смята, че нападателят е действал сам и не изключва терористични мотиви.

Органите на реда получили сигнал за нападението около 18.15 ч. вчера и арестували заподозрения около 30 минути по-късно, предаде БТА.

След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено служители на реда в скандинавската страна не са въоръжени.

Йонас Гар-Стьоре, който днес ще стане премиер на Норвегия, нарече нападението "ужасяващо".

Конгсберг е градче с 26 000 жители на около 66 километра югозападно от норвежката столица Осло.

Атаката с лък е най-смъртоносната в Норвегия от 10 години. През юли 2011 година крайнодесният Андерш Брайвик уби 77 души по време на летен младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
¶¶¶ преди 2 години
Аз не мога да разбера защо се оставяме ислямисти да ни хвърлят бомби? Ние няма ме ли си бомби в Европа? В един траверсен клуб с РПГто като ги запукаш и какви са тези криеници и маскировка? Нека братя Християни да пратим неверниците и грешници в ада. Вземете по един запалителни коктейл и хвърляйте по педопарада.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай алах за Олаф, Олга и Питерсон и и синът му Питерсонсон.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е психологически проблем при половинчатостта на обряда с обрязването.
32
0
 
11
 
! Отговори
Случаен гражданин преди 2 години
Неадекватните отговори на терористичните атаки стимулират извършителите такива атаки да продължават до безкрай. НЯМА КАК такива атаки да спрат... Не и с тези джендъризирани управляващи с меки китки и обратна резба . Още ще има . Много . Все по-кървави и по-кървави .... Много дълго време . И жертвите ОСНОВНО ще са от нас - обикновенните хора.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години, допълни Северуд." - Каква смелост имат тия ислямити? Могат да убиват само жени и старци. И тоя още не приел исляма и вече намразил жените.
30
0
 
10
 
! Отговори
realfk-o, преди 2 години
смени "мюсюлмани" с "ислллллямофашисти", а после се запитай дали, след като съзнателно си превърженик на тази ссскотска идеология, си "невинен". Прочие, убеден ли си, че са "хиляди"... не бяха ли 'милиони";-) (ееех, мечти, мечтиии...)?
29
2
 
8
 
! Отговори
Молла Омаре, преди 2 години
Европа и преди 1683 "бавно, но сигурно" се ислямизираше. Изскочил обаче отнякъде един Ян Собиески, "оправил" "правоверните" под стените на Виена, и "сигурното" станало леко несигурно...Тааа... недей се изляга на таз кълка;-)...
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спрете с тази религия най-после! да си видят вожда мухамад - оженил се за 6 годишно дете и правил секс като тя станала на 9; имал 12 жени и 26 робини; над 90 други роби; водил е над 50 завоевателни войни; смукал е езиците на малките момченца. собвтената му жена айша (6 годишната) пише в спомените си, че дори не се къпел като отивал от едната при другата жена и робата му била сплъстена от семена течност. идеалният пример за човек и подражание, ама друг път.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма невинни мюсюлмани. има такива, които са родени в мюсюлмански страни и не са вярващи, за тях съм съгласен и те следва да бъдат спасени и евакуирани. истинският мюсюлманин живее само за едно - да избие всички останали и да властва над света. с меч, поробване и насилие. явно не си четете собствения коран.
26
1
 
3
 
! Отговори
LOL преди 2 години
Who the *** е "нападателят в Норвегия"? Що си мислите, че всички следим малоумния ви поток от тъпотии?
25
14
 
0
 
! Отговори
realfc преди 2 години
Християните убиват хиляди невинни мюслюмани всяка година. Цял свят мълчи, а когато обратното се повтори биват наричани "терористи".
24
0
 
13
 
! Отговори
30-ти, преди 2 години
дреме им в Китай, и още как! Пращат уйгурите-реззаци в "почивни станции" за "превъзпитание", щото си имат едно на ум от подобна "миролюбиво" сссган какво може да се очаква ако не я настъпиш овреме по врата...
23
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 27 Почти уцели в десетката! Хитлер е бил съюзник на великия мюфтия на Йерусалим, Ал Хусейни! Общото между тях - омразата към евреите. Даже лично е въоръжил босненската мюсюлманска Вафен СС дивизия "Ханджар".
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
родените в мюсюлмански страни масово напускат исляма, а европейците се помохамеданчват. объркан свят. а китай си правят икономическата революция и грам не им дреме
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един крайнодесен избива сума ти народ, щото бил крайнодесен и мразел ислямистите.Сега друг, радикален ислямист пак убива хора, обаче щото бил радикален ислямист и сигурно мрази крайнодесните.Що не вземат да си направят един турнир и да се избият един друг и кой оцелее?Леви, десни, жертвите на всички тях са едни и същи - невинни хора!!!
20
2
 
9
 
! Отговори
"Спасението преди 2 години
на рода Адамов" било в ислямоффффашизма, според едно исссслямофаше по-доле. Взривовете в афганистански джамии показват за какво "спасение" иде реч. Що не се самоликвидирате, пардон - само"спасите" до крак преди да сте ни "спасили" нас," кривоверните"???
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ислямът е като Хитлер, който се мисли за силен заради миролюбието на Запада и Изтока.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ислямът е гонен от Европа много пъти с огън и меч.................................Ислямът е гонен от Испания, от Балканите................От Близкия Изток...........
17
1
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
И язе жа си купам лък или харбалет . От секи тряаа дъ има оружие !
16
2
 
15
 
! Отговори
Nestagi преди 2 години
Ислямистите да си ходят във ислямските държави, що щат при миролюбивите народи ?????!!! Да си се трепят помежду и да си прилагат остарелите разбирания.....!