Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто

Чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми
107
Само за година чуждите инвестиции намаляха с 60 на сто
Снимка: Pixabay

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–август 2021 г. възлизат на 797,1 млн. евро, като намаляват с 1,23 млрд. евро (-60,7%) спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през месец август чуждите инвестиции са 165,6 млн. евро, при 288,2 млн. евро година по-рано, информира "Труд".

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 8,8 млн. евро за периода януари–август. Това показва, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал е по-малък с 224 млн. евро спрямо същия период на 2020 г., когато е бил е в размер на 215,2 млн. евро.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са отрицателни в размер на минус 3,7 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това означава, че чужденци подават имотите си в България. През същия период на миналата година пак имаше отлив на вложения в имоти, но изтеглените средства бяха само 0,1 млн. лв.

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в притежавани от тях български дружества възлиза на 1,1 млрд. евро за периода от януари до август. За същия период на миналата година реинвестираната печалба е 742,1 млн. Оказва се, че именно на печалбата, оставена в български дружества от задграничните собственици, се дължи наличието на чужди инвестиции в страната.

Промяната на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните собственици в чужбина е отрицателна и възлиза на 294,4 млн. евро за първите осем месеца на годината. Явно българските дружества са върнали повече кредити на собствениците им зад границата, отколкото са получените от тях заеми. Миналата година ситуацията беше различна като от януари до август задълженията на български фирми към чужд

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: капиталинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
6
 
! Отговори
пари-за-мушама-няам преди 2 години
За сметка на това редовно ние инвестираме в германските хипермаркети ! :)
64
6
 
18
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
РАДЕВ, ТИ,УНИЩОЖИ ДЪРЖАВАТА НИ!!! ИЗЛЕЗЕ ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ!!!
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е оня гелосания ухилен кон, закопахте родината и това за инвестициите е доста показателно.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва Радев няма инвестиции където има корупция, за съжаление в момента яко кръде неговото правителство
61
4
 
17
 
! Отговори
Мафия преди 2 години
Радев, оставка!Ограби държавата
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами нека продължават още 10 години на всеки работещ да назначават по 2 администратора чантаджии, да вземат заеми и гледайте докъде ще я докарат.
59
5
 
13
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Никой не влага там където комунисти управляват. С инициативен комитет за президентската надпревара с 27 ДС агенти не се привличат инвестиции, а се подготвя ново разграбване на държавата от червени олигарси.
58
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те тези 'инвестиции', независимо кой е на власт, бяха само чужденци, купуващи имоти и у нас и гастербайтери, пращащи пари на роднини. като има локдаун, не могат да пътуват, как точно очаквате да има 'инвестиции'? щеше да е драма, ако бяха открили 100 нови фабрики, а после да са ги преместили в чужбина. мен повече ме вълнуват резултатите от преброяването - там е скрито разковничето. малко население, малко потребление, малък пазар - кой да си рискува парите у нас?
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДЕ КАТО ФЕВРУАРИ 1997 ДА ИЗЛИЗАМЕ И ДА ГИ ПОЧВАМЕ, ДОКАТО НЕ СМЕ ГО ДОКАРАЛИ ПАК 300О ЛВ ДОЛАРА!
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отворих статията само, за да видя колко 'икономисти' са коментирали :) също и ***. 69 коментара, почти всичко е плява! някой направи ли си труда да се сети, че за последната година имаше 2 правителства, управлявали по равно - на борисов и служебното? а случайно някой да е прочел статистиките във всички други държави по света за последната година, където съшо са намалели драстично чуждестранните инвестиции? някой да се е сетил за ефектите от ковид и затварянето на цели сектори?
55
5
 
1
 
! Отговори
Дойдат ли китайците преди 2 години
ще има рязко подобрение на положението тук.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуждите инвестиции в момента намалят основно заради световните икономически събития и криза, а също и че няма редовно правителство - без значение от коя партия е.
53
2
 
2
 
! Отговори
Никой и нищо не се преди 2 години
връщат!На морето се изливат реки от бетон, платен от БЪЛГАРИ.Чужд инвеститор няма място в Туризма.ДС мафията е превзела държавата и ще даде властта само с Военен режим!!
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е просперитетът обещан от новите партии!
51
5
 
13
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Батко и Братко се завръщат. При Бойко "мутрата" за 1 км почистен планински път се договаряха 2 хил. лв. при Комитова 3 хил.лв. От 6 хил.за км магистрала при Бойко на 9 хил.лв при Комитова.Кой краде,а червени кхмери?Червените честни и достойни управници съвсем прозрачно отмъкнаха няколко милиона,които определиха за лятна почивка на децата с уж доброто намерение да подпомагат туристическия бранш. Идва 14.11.2021 г. Мислете!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да ти поверват некакви инвеститори, требва да се промениш, тоест да си смениш соц мисленето :)) Ама всички знаем, че "прехода" не се случи в БГ :)
49
4
 
17
 
! Отговори
Червен билет преди 2 години
Мафуя!Радев да хвърля оставката вече.Съсипа държавата.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадското Коте, излови българските мишлета, разбира се! Иначе беше супер много фалене, и Продължават с Плановете, а вие горките избиратели, все за вносно сиренце мислите! Плитките Планове и Подмяната Продължават!
47
9
 
15
 
! Отговори
Тъжно преди 2 години
Радев уби България
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да инвестираш при такъв мутренски народ, то требва да разбираш хората, ама тебе като не те разбират, нема и да има инвестиции :))) Аз разбирам работите, поне си мисля, че ги разбирам, ама то само мутри се раждат в тази държава :)