Малдивите може да изчезнат до края на века

Над 1000 острова са застрашени заради глобалното затопляне
2 ное 2021 11:00,
25
Малдивите може да изчезнат до края на века
Снимка: БГНЕС

Малдивите може да бъдат унищожени до края на века, ако не се предприемат спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне.

Над 1000 острова са заплашени от изчезване заради три основни фактора - повишаване на морското равнище, нарушени метеорологични модели, и ерозия на бреговете. Всички тези фактори се влияят пряко от климатичните промени и глобалното затопляне, предава БНР.

В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести и по-силни. Те увеличават естествената крайбрежна ерозия, и на практика буквално островите се свиват.

Най-тежък е проблемът с драстичната загуба на коралите на архипелага, защото повишаващите се температури на морето убиват кораловите рифове, а това оказва опустошително въздействие върху цялата верига от живи организми както на сушата, така и в морето. А рифовете са от ключово значение за оцеляването на острова, като не само са съществена част от цялата морска екосистема, но осигуряват защита на бреговата линия, казва Азим Мустаг, морски учен в Small Island Research Group, базирана в столицата на Малдивите - Мале.

Още по темата
Той следи състоянието на кораловия риф на архипелага, а откритията му са обезпокоителни. „Рифовете не се възстановяват толкова бързо, колкото преди. Кораловият риф е основата на живота тук. Ние сме страна в средата на Индийския океан и около рифа няма други източници на хранителни вещества, това е домът на почти целия ни морски живот“, казва ученият. И признава, че няма съмнения защо умират коралите – заради измененията в климата. Заради глобалното затопляне и нивото на моретата се покачва, като данните за Малдивите показват, че то се е повишило с 3-4 мм само през последната година.

„Това означава, че тези ниско разположени острови могат да бъдат напълно под вода през следващото десетилетие. Друг, още по-важен проблем за островите, е ерозията на бреговете.

Д-р Абдула Насир, държавен министър на околната среда на Малдивите, е морски учен, който събира данни от всички острови от архипелага.

„Много сме притеснени за околната среда, но и за хората, които живеят на островите. Малдивите имат 168 острова, а жителите на повече от 90% от тях признават, че морето непрекъснато „гълта“ час от ивицата. Ако в скоро време не се намери решение на проблема, правителството на Малдивите може да заповяда принудителна евакуация”, каза още Насир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом българи започнаха да ходят там можи да ги откраднат и по рано
15
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
И после дедо Боже насипа цимент и филц, та създаде сушата, нали?!
14
0
 
6
 
! Отговори
дедо Пенци преди 2 години
Ех......а така ми се искаше да отморя на Малдивите към края на века.........
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са се появили така и ще изчезнат. Населението им да вземат превантивни мерки и да се изселят че ще ги търсят на дъното. Едвали ще изкарат повече от 20 години потъването им е въпрос на време. Всеки ден се откъсват от полюсите огромни късове лед който се топи и повдига нивота на моретата и океаните.
12
1
 
2
 
! Отговори
ВОД преди 2 години
По принцип отначало цялата земя е била само от вода... Единствените организми които ще живеят са водните!
11
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 години
И на мен колеги са ми казвали, че там е доста скучно. Че е за нюлиуедс, дето са там да се онoждaт като зайци. На третия ден да се чудиш, как да избягаш. Също така - било много мръсно, особено в Мале, а в Тилафуши било еко бедствие заради туристите. И масова наркомания, въпреки че се водят ***, отходните канали се изливат директно в океана и т.н.
10
0
 
4
 
! Отговори
Като чета тука някои преди 2 години
коментари и се сетих за оная раклама - Милоо, айде да отидем на околосветско пътешествие, А тя, отегчено пилейки си ноктите - ЕЕЕ, а не може ли някъде другаде. Та така - богатите също плачат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Резко ше скочат цените на апартаментите по горните етажи в Мале :)
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо някой се мисли за "баровец", като е ходил на Малдивите. То вече за всеки средностатистически панелен жител от Люлин баровец е човек, който работи за 3000лв. месечно, а то вече тия пари ги изкарват по складовете или студентите на по 21 в ИТ компаниите... На Малдивите съм бил два пъти- неземна крастота, но е скучно. Омръзва и не бих отишъл пак. Фен съм на красивите пейзажи из Алпите или китните планински градчета из италиянската Ривиера.
7
9
 
9
 
! Отговори
Баровець преди 2 години
Е аз бех там няколко пъти, хубаво е, като картичка... Ама кво да ви разправям на вас, вие сте на ниво бунгало в Китен и каса домати от пазара
6
2
 
6
 
! Отговори
Въпросът е преди 2 години
или-или. Или Малдивите да изчезнат поради високите води, или България да изчезне поради високите цени за отопление.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вдигнат къщичките на по-високи колци.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великият Тодор Колев го придвиди още преди четиридесет години когато в песен за любимия град изпя, че Варна ще стане пристанище на Шумен.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така, Николета Лозанова къде ще ходи?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На свинеевски ще му потънат част от офшорните "спестявания"
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужастт!!!Нашите плейметки къде ще се чекнат тогава.